Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

NUMITOR COMUN: ADAPTAREA LA NOU

Viața Medicală
Dr. Eugenia GROSU-POPESCU vineri, 12 noiembrie 2010

    Sumarul numărului 976 al revistei belgiene LE GENERALISTE ne propune o serie de teme de larg interes: • Doctore, clachez! Acum o sută de ani, medicii îngrijeau muncitori atinşi de silicoză sau intoxicaţi cu plumb. Astăzi, în cabinetul generalistului intră din ce în ce mai mulţi oameni suferind de stres. Din luna septembrie, anul acesta, în librăriile belgiene şi-a făcut apariţia volumul intitulat „Docteur, je vais craquer! Le stress au travail“. Cartea cuprinde o sumă de cunoştinţe şi de recomandări pentru proaspeţii absolvenţi ai facultăţilor de Medicină, a căror pregătire în ceea ce priveşte prevenirea şi combaterea stresului este socotită de către autorii cărţii, dr. Hans Krammisch şi dr. Staf Hendrickx, ca fiind precară. (...)

Unii pacienţi spun că „nu mai pot“, alţii sunt mereu obosiţi, nu pot dormi noaptea, au dureri de spate, de umăr, unii sunt depresivi, alţii fac infarct. Toţi vor însă să se vindece rapid de suferinţa lor, îi cer medicului intervenţii categorice, spectaculoase, dar mulţi dintre ei – şi destui dintre medici – nu-şi dau seama că vinovat de toate acestea este stresul la locul de muncă, provocat de solicitările crescânde, de un program prelungit de lucru sau complet dezordonat, de ignorarea acţiunii factorilor de mediu asupra sănătăţii. Autorii recomandă înscrierea factorilor profesionali stresanţi în cardul de sănătate al angajaţilor. Iar conduita medicilor generalişti va trebui să cuprindă obligatoriu şi demersuri ca acestea: să convingă bolnavul că e normal să reacţioneze anormal la situaţii anormale, să-i prescrie activităţi de relaxare (kinetoterapie, de exemplu), precum şi contacte sociale pozitive, iar dacă suferinţa pacientului său depăşeşte o lună, să ceară părerea altor specialişti şi, nu în ultimul rând, să intensifice relaţiile sale, ale generalistului, cu medicul de întreprindere. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.