Newsflash
Cultură

O bornă pe un drum cu puțini călători

de Prof. dr. Vasile SÂRBU - mar. 16 2018
O bornă pe un drum cu puțini călători
O carte care marchează istoria publicisticii medicale românești este Tratat de patologie și chirurgie esofagiană, coordonat de prof. dr. Silviu Constantinoiu și publicat la Editura Academiei Române în anul 2017. Coautori sunt reputații profesori Ioan Cordoș, Constantin Ciuce și Viorel Scripcariu, lucrarea bucurându-se și de contribuția a 45 de alți specialiști în patologia esofagiană. Astfel, tratatul impresionează de la bun început prin încărcătura cărturărească a numelor celor ce au participat la redactarea acestui volum medical.

În frunte stă, desigur, autorul principal, profesorul Silviu Constantinoiu, actualul președinte al Societății Române de Chirurgie și redactor-șef al revistei „Chirurgia”. Prin lucrările publicate în ultimii treizeci și ceva de ani, prin activitatea sa clinică – chirurgie esofagiană și chirurgia patologiei digestive –, prin prezentările susținute la congrese. Dacă ai onoarea să discuți cu acesta o temă actuală de patologie, trebuie să recunoști că merită să stea pe fotoliile ocupate cândva de Severeanu și de Thoma Ionescu, în fruntea chirurgilor români ai acestui început de mileniu. Era deci firesc să fie autorul principal al acestui tratat, lucrarea dorind să obțină caracterul de etalon pentru epoca în care s-a scris.

Deschizând acest tratat, veți avea bucuria să-l descoperiți pe profesorul Constantinoiu în dialog cu Amza Jianu, cu Iancu Jianu, cu Dan Gavriliu, cu Zeno Popovici, cu profesorul Horvat, cu mulți contemporani, dar și cu mulți dintre cei plecați dintre noi în ultima sută de ani. Lucrarea nu avea cum să nu fie monumentală în adevăratul sens al cuvântului, privind chiar și din altă perspectivă, dincolo de numele impresionante ale autorilor.

Tratatul este singular și pentru că se ocupă de un teritoriu al patologiei umane vizat de mulți exploraționiști, dar de foarte puțini chirurgi. Aproape în fiecare țară din lume se știu clinicile și chirurgii care se încumetă să rezece și să reconstruiască esofagul. Acest organ este ca o piatră de încercare, iar cei care s-au specializat în acest domeniu au dat strălucire chirurgiilor naționale și internaționale de-a lungul întregii istorii.

Prof. dr. Silviu Constantinoiu a polarizat prin performanțele personale un număr important de bolnavi cu afecțiuni esofagiene, cei mai mulți cu neoplasme – boala secolului –, dar nu numai. Rezultatele avute i-au permis să acumuleze experiența necesară pentru a o sublima într-o monografie. Acest privilegiu de a te așeza pe linia marilor chirurgi români – Amza Jianu, Iancu Jianu, Dan Gavriliu –, la o altitudine care să-ți mențină verticalitatea, este un fenomen pe care trebuie să-l considerăm asemeni unei borne pe un drum cu puțini călători, cu numeroase văi ale plângerii, cu piscuri și necunoscute, cu aplauze și invidii.

Noi, chirurgii, trebuie să cunoaștem că gestul de a arăta cu indexul întins spre cineva are întotdeauna celelalte degete flectate spre sine. Spun acest lucru într-o epocă în care spre marii chirurgi își îndreaptă degetele acuzator tot felul de profani care nu au călătorit niciodată „prin valea umbrei morții”, cum zice David în Psalmul 23. Am făcut această paranteză deoarece chirurgia esofagiană presupune un caracter aparte, inclusiv în privința rezistenței la eșecuri. Mai este nevoie și de o forță fizică exemplară și de o cunoaștere impecabilă a celor trei regiuni străbătute de esofag: cervicală, toracică și abdominală. Înșurubat pe aortă, călare pe o bronșie, vecin cu venele pulmonare, cu pleura și nedespărțita lui crosă azygos, prin grădina tiroidei, prin tunelul diafragmului, legat la gât cu cravata lui Helvetius, ignorând canalul toracic din vecinătate, esofagul transportă ca un Sisif neobosit combustibilii vieții fără de care am pieri.

Trebuie să recunoaștem că esofagul este sub toate aspectele fascinant, periculos, indispensabil, dezamăgitor și adesea trădător. Adevărul este că majoritatea chirurgilor și-au încheiat cariera fără să opereze un cancer esofagian, fără să execute o esofagoplastie. Dar au fost și cei care au încercat și au abandonat chirurgia esofagiană. Profesorul Silviu Constantinoiu chiar face de câteva decenii această meserie, la fel și colaboratorii la acest volum. Cine ar îndrăzni să nu recunoască poziția de excepție în chirurgia contemporană din țara noastră a profesorilor Ioan Cordoș, Constantin Ciuce sau Viorel Scripcariu?

De asemenea, printre coautori sunt nume care s-au impus de multă vreme prin opera lor. Merită menționați: Rodica Anghel, Cătălin Copăescu, Dan Sabău, Gabriel Dimofte, Ioana Grigoraș și George Dindelegan (Cluj), medici anesteziști, reanimatori, anatomopatologi, laparoscopiști (Alexandru Eugen Nicolau și alții), mulți elevi ai profesorului Silviu Constantinoiu de la Spitalul „Sf. Maria”: Ioan Nicolae Mateș, Dragoș Predescu, Rodica Bîrlă, tineri specialiști sau rezidenți în curs de consacrare.

Pentru cei pasionați de istoria medicinei, l-aș omagia pe dr. Iacob Potârcă, din școala medico-militară a generalului doctor Atanase Demosthen. În 1893, acesta a scris lucrarea doctorală „Esofagotomia intratoracică prin abord posterior”. În același an, a publicat celebra lucrare „Lʼoesophagotomie intratoracique”. A început, cum era obiceiul trainingului chirurgical în epocă, prin studiul pe cadavre și a demonstrat avantajele abordării esofagului pe cale posterolaterală dreaptă. Acest confrate scria despre aceste lucruri de care noi suntem convinși în jurul anului 1900. Prof. dr. Silviu Constantinoiu nu îl omite nici pe profesorul Amza Jianu, care este citat și de istoricii medicinei pentru ideea de a confecționa un tub gastric din marea curbură, continuat până în regiunea cervicală cu un tub tegumentar. Această idee, aplicată la om și comunicată în 1912, a stat la baza tehnicii Dan Gavriliu, recunoscută în întreagă lume ca o prioritate românească încă din 1951.

Cred că acest consens de recunoaștere a virtuozității și ingeniozității chirurgiei românești i-a netezit drumul prof. dr. Silviu Constantinoiu și l-a determinat să includă printre contributorii la acest tratat personalități de peste hotare cum ar fi: Eric Frechette (în prezent profesor la Sherbrooke University, Canada), dr. Adrian Lobonțiu (pionier al chirurgiei robotice), Matías Lozano Brotons (Universitatea din Cordoba, Argentina) sau Eustațiu Memu (Canada).

Tratatul abordează la un nivel înalt întreaga patologie esofagiană: refluxul gastroesofagian, herniile hiatale, esofagitele postcaustice, traumatismele esofagiene, tumorile benigne și maligne de esofag, cancerele de graniță esogastrică. Ar fi imposibil să condensez cele 800 de pagini ale volumului în câteva fraze, dar pot depune mărturie că standardul la care sunt prezentate principalele subiecte – mijloacele de elaborare a diagnosticelor, terapiile directe chirurgicale și cele adjuvante, complexitatea susținerii intensive intra- și perioperatorii, implicarea oncologilor și nutriționiștilor, acuratețea anatomopatologilor –, are o altitudine egală cu abordarea acelorași subiecte în marile clinici de pe mapamond.

Monografia nu este doar pentru studenți, ea poate fi utilă în aceeași măsură masteranzilor și doctoranzilor, chirurgilor de azi și de mine, mai ales celor care sunt atrași spre această chirurgie, acum, în era laparoscopică.

Din toate aceste motive și din respect sincer față de prof. dr. Silviu Constantinoiu și față de cei care l-au însoțit în realizarea acestui volum, profesori remarcabili, în încheierea acestei prezentări, ar trebui să le fim recunoscători pentru ce au dăruit medicinei românești și posterității. Deviza lor trebuie că a fost și va rămâne per aspera ad astra („pe căi anevoioase către stele”).

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe