Newsflash
Cultură

O călătorie prin timp și imaginație

de Silvia SUCIU - feb. 21 2020
O călătorie prin timp și imaginație

Spațiul de artă Contemporană M2 (Clinica Medicală II), din orașul Cluj-Napoca, găzduiește până pe 10 mai, anul acesta, expoziția „Feminin” a artistei Andreia Cismașiu. Expoziția aduce în atenția publicului o artistă ale cărei lucrări creează o seamă de realități care oglindesc universul ei interior și îl invită pe privitor să ia parte la joc, accentuând ideea că „arta este o copie a lucrurilor reale și acestea din urmă sunt o copie a ideilor eterne”(Platon).

feminin-by-andreia-cismasiuAndreia Cismașiu este o artistă a cărei artă denotă o putere extraordinară de regenerare a trecutului și o capacitate de anticipare a evenimentelor viitoare, invitându-ne la o călătorie prin timp și prin imaginație. Ea rămâne fidelă tehnicii fotografice, pe care a deprins-o în urma studiilor realizate la Universitatea de Arte Plastice din Cluj-Napoca și pe care o combină cu tehnici picturale.

Lucrările sale sunt o expresie sinceră a experienței sale de zi cu zi și, în același timp, o supapă de evadare din cotidian, o modalitate de a recrea cu mijloace artistice universul în care trăiește. Fiecare lucrare devine o pagină de jurnal, o mărturisire, o amintire, o dorință. Personajele care populează spațiul ei vizual sunt caracterizate de un soi de imponderabilitate, „fixarea” lor, legătura lor cu lumescul, realizându-se prin elemente precum cupola, dantela, penele, cuibul, elemente florale etc.

Cu prilejul expoziției „Pagini din jurnalul meu/ Scrisori netrimise” (Silvia’s Art Gallery, Cluj-Napoca, 2014), Margareta Catrinu observa că artista are „un univers bogat și armonios care înţelege spaima, necunoscutul, spirala drumului spre Sine, dar şi spre ceilalţi; scrisori din vechimi, ale cronicilor vechi, timbrate sau nu, cu scriituri în litere şi limbi de neînțeles pentru cei ce nu ştiu că pentru artă trebuie să ştii vocabularul bucuriei, al jocului diafan cu razele de lumină sau cu muzica armoniilor de tot felul...”.

De-a lungul timpului, Andreia Cismașiu a participat la tabere de creație din România, Austria, Ungaria, SUA. Și-a prezentat lucrările în numeroase expoziții din țară și din străinătate, între care amintim: „Fantasy Worlds” (Cluj-Napoca), SELF (Budapesta) sau Contratimp (Oradea). Elementul central al lucrărilor sale este femeia. Câteva dintre caracteristicile artei sale sunt combinațiile de umbre și lumini, de culori vii cu nuanțe închise, dar și utilizarea simbolurilor.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe