Newsflash
Cultură

O carte neliniștitoare

de Prof. dr. Dan L. DUMITRAŞCU - sept. 16 2016
O carte neliniștitoare
   Cartea Geschäftsmodell Gesundheit. Wie der Markt die Heilkunst abschafft (Sănătatea ca model de afaceri. Cum distruge piața arta vindecării) a apărut recent la editura Suhrkamp, una dintre cele mai importante din Germania. Pe coperta lucrării, un potențial bioelectric este precedat de simbolul monedei euro. Mottoul cărții este ales dintr-o declarație a marelui cardiolog american Bernard Lown: „În clipa în care îngrijirea medicală va servi profitul, nu va mai fi adevărată îngrijire“. Germania este țara care a introdus, încă din secolul XIX, sistemul asigurărilor de sănătate din care s-a format și sistemul în care lucrăm noi în prezent. Introducerea acestuia a decurs din cele mai bune intenții și din nevoia unei atitudini umaniste față de bolnavi. Dar așa cum noi ne plângem, pe bună dreptate, de sistemul nostru sanitar, privind cu invidie la țările puternice din centrul și vestul Europei, medicii de acolo sunt la rândul lor nemulțumiți. Iar una dintre probleme, dezbătută de cartea de față, este pierderea capacității de exersare a profesiei după normele râvnite din cauza unor constrângeri mercantile.
    Giovanni Maio este profesor de etică medicală la universitatea „Freiburg“, cu o solidă pregătire în filosofie. Prestigiul său este demonstrat de faptul că este consilier pe probleme de etică al guvernului federal, al „Colegiului federal al medicilor“ și al „Conferinței episcopilor din Germania“. Observând dezvoltarea impetuoasă a medicinii în lume, Germania fiind un model pentru majoritatea celorlalte țări, autorul a remarcat că modelul de evoluție al acesteia urmează principiile industrializării și al producerii de profit. Cartea de față face parte dintr-o serie de lucrări de filosofia medicinii publicate de editura Suhrkamp. Aceasta pledează contra gândirii economice în medicină și împotriva abordării pacienților ca simpli clienți.
    Este adevărat că tot mai des decizia medicală se ia pe baza considerentelor economice. Motive sunt: creșterea costurilor, creșterea așteptărilor contribuabililor (nu i-am numit pacienți), scăderea nivelului de trai al unui sector tot mai mare al populației, care devine astfel dependent de asistența socială, creșterea duratei vieții cu morbiditatea inerentă acelei vârste, criza economică de la sfârșitul deceniului trecut care a determinat regândirea aspectelor economice etc. Teza acestei cărți ilustrează comportamente lipsite de empatie chiar în țara unde medicina psihosomatică este cel mai dezvoltată! Rezultă că mai sunt multe de făcut pentru a reda medicinii independența față de factorii constrângători ai eficientizării și profitului.
    Autorul recunoaște dezvoltarea impetuoasă a medicinii (mai mult a tehnicii decât a artei) și recunoaște costurile tot mai impozante pe care le generează progresul tehnic în domeniul sănătății. Nu este însă de acord cu eficientizarea actului medical pe seama bunăstării omului bolnav: reducerea paturilor, reducerea timpului de spitalizare, reducerea rambursării unor metode curative sau de recuperare, prescrierea medicamentelor ieftine, nu întotdeauna la fel de bune ca originalele mai scumpe, atitudinea caselor de asigurări germane în decizia privind îngrijirea bolnavilor care necesită fonduri mari.
    Necesitatea gândirii economice este acceptată de autor și prezentată bona fide chiar de la începutul cărții. Giovanni Maio observă cum economia nu mai deservește medicina, ci a preluat rolul coordonator în sistemul sanitar. Astfel, îngrijirea devine ajustată după tipul bolii, atenția acordată unui pacient depinzând de modul în care acesta prezintă o formă sau alta a aceleiași boli, care este codificată și tratată după ghiduri standard. Acest mod de a gândi are partea sa bună: evită abuzurile din sistemul sanitar, dar conduce la un mod de gândire economic, care nu ar trebui să intervină, după opinia autorului, în îngrijirea bolnavilor. Factorul economic este cel care decide și această presiune poluează relația medic–pacient. Autorul consideră că medicii sunt obligați să respecte imperativul economic pentru că la rândul lor sunt forțați de aparatul administrativ să se încadreze în bugete limitate, decise de economiști.
    Consecințele acestui sistem sunt: desolidarizarea de unii pacienți, utilizarea unor metode diagnostice și terapeutice mai ieftine în pofida alternativelor, reducerea de personal medical și supraîncărcarea acestuia – ceea ce duce la frustrare sau chiar la erori de practică din cauza suprasolicitării. O altă consecință este dezumanizarea: prin refuzul din motive economice a unor solicitări ale pacienților, prin scurtarea duratei alocate acestora, prin accentul pus pe evaluarea de laborator și paraclinică și pierderea simțului medical prin lipsa de exersare a diagnosticului clinic.
   O foarte bună observație a autorului, de mare actualitate și în țara noastră, este „crearea unei culturi a neîncrederii“. Pacientul nu mai are încredere în medic, nici în sistemul sanitar văzut în ansamblu; medicul nu are încredere în pacient, nici în autoritatea ierarhică; imaginea personalului medical devine peiorativă.
    Soluțiile propuse de Giovanni Maio sunt: eliberarea medicinii de „corsetul“ economic, acordarea unor puteri de decizie sporite personalului medical, implicarea pacienților în măsuri preventive, responsabilizarea personalului medical, alianța medic–pacient. Sunt problemele dezbătute de autor reale și în alte țări decât Germania? Desigur, de aceea credem că această carte ar trebui tradusă și în românește. Confrații ar vedea că nu sunt singuri cu frustrările lor, ar înțelege mai bine starea de fapt și ar reflecta la soluții. Iar cei responsabili de finanțarea sistemului sanitar ar vedea cum se pot găsi soluții la probleme comune.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe