Societatea omenească îşi datorează supravieţuirea şi evoluţia de-a lungul istoriei unor forme spontane de rezistenţă la acţiunea nenumăratelor stresuri psihosociale. Una dintre cele mai solide redute împotriva bolilor generate şi generatoare de stres este suportul social. Dintre toate formele suportului social, de cele mai multe ori, familia reprezintă cel mai important element generator de forţe şi de securitate emoţională, pe lângă cea materială. (...)"> O importantă ramură a psihoterapiei - Viața Medicală
Newsflash
Cultură

O importantă ramură a psihoterapiei

O importantă ramură a psihoterapiei

  Societatea omenească îşi datorează supravieţuirea şi evoluţia de-a lungul istoriei unor forme spontane de rezistenţă la acţiunea nenumăratelor stresuri psihosociale. Una dintre cele mai solide redute împotriva bolilor generate şi generatoare de stres este suportul social. Dintre toate formele suportului social, de cele mai multe ori, familia reprezintă cel mai important element generator de forţe şi de securitate emoţională, pe lângă cea materială. (...)

  Societatea omenească îşi datorează supravieţuirea şi evoluţia de-a lungul istoriei unor forme spontane de rezistenţă la acţiunea nenumăratelor stresuri psihosociale. Una dintre cele mai solide redute împotriva bolilor generate şi generatoare de stres este suportul social. Dintre toate formele suportului social, de cele mai multe ori, familia reprezintă cel mai important element generator de forţe şi de securitate emoţională, pe lângă cea materială. Pornind de la relaţiile extrem de variate din cadrul familiei, autori precum Minuchin, Haley, Madanes au încercat şi au reuşit să elaboreze o nouă metodă de tratament în bolile psihiatrice, dar şi de ameliorare sau vindecare a unor boli somatice, în special a acelora care afectează profund calitatea vieţii. Aceste metode au la bază analiza tipurilor de relaţii (benefice sau nocive) dintre omul bolnav şi ceilalţi membri ai familiei acestuia.
   Odată efectuată o astfel de analiză – după reguli şi modele bine stabilite de promotorii metodei –, terapeutul psihiatru sau psiholog asociază la tratamentul uzual al bolii o serie de măsuri ce vizează inserţia şi interrelaţiile familiale ale bolnavilor, fie apelând la resursele furnizate de unii membri ai familiei, fie sustrăgând bolnavul de la influenţele negative exercitate de alţi membri, adeseori încercând o modelare a comportamentelor acestora în favoarea bolnavului.
   Pornind de la aceste premise, ca şi de la o multitudine de aspecte de ordin tehnic ale psihoterapiei de familie – însuşite în urma a două solide stagii, de câte patru ani fiecare, de pregătire în acest domeniu, în Italia şi Olanda – dna dr. Maria-Silvia Trandafir, asistent universitar, doctor în medicină şi medic primar psihiatru, a pus la dispoziţia studenţilor şi specialiştilor în medicină şi psihologie, dar şi a unui public larg de intelectuali, două volume intitulate TERAPIE DE FAMILIE, apărute la Editura Universitară „Carol Davila“, 2010. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe