De ce pe coperta revistei Colegiului Medicilor din Bucureşti MEDICINA MODERNĂ (vol. XVII – nr. 7 – 2010) este reprodus portretul profesorului Thoma Ionescu? Pentru că anul acesta se împlinesc 150 de ani (n. 13 septembrie 1860, Ploieşti – d. 28 martie 1926, Bucureşti) de la naşterea fondatorului chirurgiei moderne în ţara noastră, al şcolii româneşti de anatomie topografică, al celui care a imaginat şi executat rahianestezia cu stovaină introdusă intrarahidian în regiunea cervicală înaltă pentru operaţii pe toracele superior şi gât, a propus – în premieră mondială – numeroase tehnici chirurgicale de: trepanaţie, nefropexie, splenectomie, cură herniară radicală, limfadenectomie etc., moment aniversar ce nu putea fi trecut cu vederea, înscriindu-se ca o îndatorire de sorginte hipocratică a corpului medical. (...)"> O LECTURĂ PREFERENŢIALĂ - Viața Medicală
Newsflash
Cultură

O LECTURĂ PREFERENŢIALĂ

de Dr. Mihail MIHAILIDE - sept. 10 2010
O LECTURĂ PREFERENŢIALĂ

    De ce pe coperta revistei Colegiului Medicilor din Bucureşti MEDICINA MODERNĂ (vol. XVII – nr. 7 – 2010) este reprodus portretul profesorului Thoma Ionescu? Pentru că anul acesta se împlinesc 150 de ani (n. 13 septembrie 1860, Ploieşti – d. 28 martie 1926, Bucureşti) de la naşterea fondatorului chirurgiei moderne în ţara noastră, al şcolii româneşti de anatomie topografică, al celui care a imaginat şi executat rahianestezia cu stovaină introdusă intrarahidian în regiunea cervicală înaltă pentru operaţii pe toracele superior şi gât, a propus – în premieră mondială – numeroase tehnici chirurgicale de: trepanaţie, nefropexie, splenectomie, cură herniară radicală, limfadenectomie etc., moment aniversar ce nu putea fi trecut cu vederea, înscriindu-se ca o îndatorire de sorginte hipocratică a corpului medical. (...)

Ba chiar fiind un act patriotic acela de a readuce în atenţia publică opera ştiinţifică a celui căruia, la Clinica Mayo din Boston (SUA), i se păstrează bustul în bronz, iar o sală de lectură este încă numită „Thoma Ionescu“. Un „medalion aniversar“ pe acest subiect semnează dr. Viorica Vidu, cercetător ştiinţific principal gradul III, medic primar chirurg la Institutul de Boli Digestive şi Transplant Hepatic de la Fundeni. De la începutul anului, o singură publicaţie de profil a menţionat evenimentul – sperăm, în derulare – iar aceasta a fost Viaţa medicală, nr. 4 (1046), 29 ianuarie 2010, p. 1–2 (O. Buda – Anul Thoma Ionescu). Medicina modernă reproduce, de asemnea, pe coperta a treia: pagina de titlu a cărţii „La Rachianesthésie générale par le Professeur Thomas Jonnesco“ (Paris, Masson et Co. Éditeurs, 1919), Sigla Societăţii Române de Chirurgie, fondată de Thoma Ionescu în 1898, şi coperta revistei Chirurgia din 2005, cu portretul marelui chirurg. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe