Newsflash
Cultură

O lume altfel

de Paula ROMANESCU - iul. 4 2014
O lume altfel
   E nevoie de o lume altfel. De o lume ieşită din vechile tipare (ca un înveliş de zale de lemn, lut, metal) şi întoarsă la primordialele forme ale armoniei trupului. Expoziţia de pictură a lui Andrei Damo – Medievala, de la Cercul Militar Naţional – Galeria Artelor este chiar o propunere de lume altfel. Suita de lucrări ce reprezintă forme omeneşti ca nişte carcase golite de miezul cald al lutului ce va fi fost cândva trup, păstrează în strania lor alcătuire „chipul“ somnului, al alergătorului înainte de start, al dansatoarei în vârtejul unei piruete, al luptătorului avântat în bătălie, al cavalerului medieval mânat de vântul vremilor spre cine mai ştie care ţinuturi cu, la capăt, aceeaşi umbră a crucii – cale şi popas. Printre aceste „învelişuri-platoşe“ în care ghicim cum se lăfăie golul, trupuri de femeie – de astă dată de o materialitate agresivă, provocatoare – himere, naiade, sirene, preotese ale amorului. Şi, nedumerirea ca un tăiş de brici în carnea înfiorată de dorinţă: Unde e „lumea altfel“ (?!), când, de când lumea, femeia repetă aceeaşi şi-aceeaşi poveste pe care ei, bărbaţii, nu contenesc să şi-o dorească – balsam, blestem, binecuvântare într-o viaţă cât o preascurtă poveste cu zâne precupeţe. Ei da, şi totuşi, femeia rămâne şi madona dumnezee, femeia-mamă cu pruncul ei înălţat dincolo de cenuşiul norilor de urât, femeia-regină între îngeri tronând întru slavă a maternităţii pre pământ.
   Portretist de mare forţă, Andrei Damo îşi întregeşte tulburătoarea sa panoramă a lumii, care este cea de-a cincea expoziţie personală – Medievala –, cu chipuri de voievozi rămaşi în conştiinţa neamului nostru drept embleme ale iubirii de ţară, nemăsurabile în aur şi comori înşelătoare, portrete de oameni simpli îndărătul ochilor cărora se simte adâncul de gând.
   Pictor născut şi nu făcut, Andrei Damo (n. 1954) se face remarcat încă din 1977 când participă cu lucrări la o expoziţie colectivă în Aula Universităţii Bucureşti. În 1985 – prima expoziţie personală la Galeriile de artă ale municipiului Bucureşti. După ’89, face o călătorie de studii în Germania şi, slujitor fidel al Mariei Sale Arta, lucrează fără încetare în atelierul său, negrăbit să-şi clameze zgomotos prezenţa inter pares. Dar când hotărăşte că este timpul să-şi prezinte frumoasele din balul lumii noastre, uimirea şi încântarea privitorului se mută din ochii acestuia în ochii portretelor din tablourile sale, spre a se răsfrânge mai apoi în ochii sufletului cu o lumină nouă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe