Newsflash
Cultură

O mică bijuterie în mâna unor actori excepţionali

de Candid STOICA - oct. 1 2021
O mică bijuterie în mâna unor actori excepţionali

Teatrul Teatrelli a găzduit spectacolul „Amor amar”, o piesuţă construită ca să amuze sau ca să ne arate unele inconveniente ale amorului în trei.

Centrul de Creaţie Artă și Tradiţie al Municipiului București (CREART), din Piaţa Lahovari, deţine o mică și elegantă sală de teatru, numită „Teatrelli”, pe scena căreia sunt prezentate săptămânal spectacole de interes pentru marele public. Unul dintre acestea este și Amor amar de Pierre Sauvil, pus în scenă de Mircea Cornișteanu.

Afis-Amor-Amar_web

Cred că nu mai e nevoie să povestesc subiectul pe larg, pentru că, evident, din titlu se poate înţelege ușor despre ce este vorba:
Marina are un iubit, pe Antoine, dar se îndrăgostește de Joachim, iubitul Rozaliei, și de aici, bineînţeles, zeci de încurcături, unele imprevizibile, altele chiar surprinzătoare, făcând din „Amor amar” o piesuţă construită ca să amuze sau ca să ne arate unele inconveniente ale amorului în trei.

Dar spectacolul devine o mică bijuterie în mâna unor actori excepţionali, așa cum sunt cei din distribuţia acestuia – actori cu mari disponibilităţi artistice, mânuiţi cu inteligenţă și pricepere de Mircea Cornișteanu, un vajnic artizan al teatrului, autor a nenumărate montări scenice.

Monica Davidescu o joacă cu inteligenţă și multă feminitate pe Rozalie, o femeie încă tânără, care nu intră în panică atunci când hârșâitul și urâciosul ei iubit, Joachim (pe care-l găzduiește în casa sa), acceptă avansurile Marinei (prietenă bună a Rozaliei) și chiar se despart. Până la urmă, Rozalie – graţie unor trucuri feminine sugerate de o amică psiholog – îl recâștigă.

Monica Davidescu, ca orice mare actriţă, are prestanţă, feminitate, umor, un glas plăcut și melodios, un trup de sirenă și e capabilă să atace și alte mari roluri ale dramaturgiei universale.

Dar surpriza spectacolului o reprezintă Mircea Constantinescu – în micul rol al lui Antoine, iubitul Marinei – un talent autentic care, cu o mască caraghioasă și un joc „chaplinian”, reușește să ne convingă că e un actor de comedie autentic, amintind pe alocuri de Grigore Vasiliu Birlic și chiar de Marin Moraru.

Liviu Lucaci, în rolul ursuzului Joachim, se străduiește cu farmec să nu pară chiar un necioplit, un posomorât, ceea ce de multe ori îi reușește de minune. Tânăra Simona Popescu, jucând între „monștrii sacri”, se străduiește timid să facă faţă unui rol dificil, de îndrăgostită perpetuă, de multe ori reușind, alteori trecând pe lângă rol cu nonșalanţă.

Unicul decor, semnat de Ștefan Caragiu, e funcţional, iar costumele Lilianei Cenean adecvate, pastelate și realiste.

Citește și: Realism caricatural la Teatrul Național

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe