Newsflash
Cultură

O minune!

de Candid STOICA - sept. 22 2017
O minune!
     Zilele trecute s-a întâmplat o minune. O directoare ajunsă pe post din întâmplare, „înfiptă” de ani de zile în scaunul directorial al unui colectiv teatral, a fost de curând demisă. Nu credeam să ajung la ziua asta. Părea de neatins. Părea un monument de neclintit. Deși a fost unul dintre cei mai incapabili directori de teatru, care a rezistat în acest post datorită „sugativelor” cu care era înconjurată și a găștilor prietenilor, s-a supărat rău că după aproape 20 de ani a fost schimbată. Așa că a convocat o conferință de presă.
     Cei care o cunosc, cei care au lucrat cu ea (Florin Zamfirescu, de exemplu), în afară de lăudătorii de serviciu, se întreabă cum un om cu o instrucție sumară, care n-avea nicio idee valabilă, căruia nu-i trecea prin cap niciun proiect, care nu citea nicio piesă, nu iubea pe nimeni decât scaunul pe care își așeza posteriorul dolofan, a putut rezista în post atâția ani. Trăia excelent într-o „dolce far niente” înconjurată de o clică de lăudători servili, juca aproape în fiecare piesă, totalizând, după unele date publicate de revista Click, un venit anual de 46.344 de lei, ca director, și 66.673 de lei, din drepturile de autor. Astfel, cunoscuta actriță a avut câștiguri totale de 113.017 lei, adică un venit lunar de 9.418 lei, iar din mai multe depozite bancare, conturile sale cumulate ating suma de aproximativ 150.000 de euro. Sigur că față de averea imensă acumulată de un alt director de teatru care și el stă înfipt de ani de zile în postul de director al unei instituții pe care a adus-o la stadiul de a trăi doar din amintiri, suma strânsă anual de directoarea în chestiune pare o bagatelă.
     N-a suportat pe nimeni care să o jeneze câtuși de puțin. A îndepărtat mulți actori talentați de care în subconștient îi era frică (Adriana Trandafir, Sorin Leoveanu), care au fost obligați să plece în alte colective teatrale. I-a pensionat abuziv pe alții, întrerupându-le cariera (Florin Zamfirescu, Nicolae Urs, Constantin Cojocaru). Nu iubea dramaturgia originală decât dacă era scrisă de dramaturgi influenți și în poziții politice țepene. De numele dramaturgilor în viață se temea ca dracul de tămâie.
     Mai mult, a inițiat un program aiuritor de readucere pe scenă a unor piese proletcultiste, care, vezi Doamne, nu erau scrise la comandă, nu erau mincinoase și nu au pervertit mințile a generații de tineri. De dramaturgii români contemporani parcă nu auzise. A jucat și încă mai joacă săptămânal o piesă execrabilă al cărui subiect este excrementul! Unui autor contemporan i-a declarat că nu mai poate citi din cauza ochilor, care n-o mai ajută. N-a ajutat pe nimeni, ocupându-se doar de propriile interese.
     În urmă cu ani, când marele actor Iurie Darie a vrut să închirieze sala teatrului, respectiv pentru spectacolul anticomunist „Curve de lux”, de Radu Iftimovici, al tânărului teatru „Incomod”, am fost refuzat ferm de longeviva directoare (care era doar adjunct). Iurie Darie a apelat la Alexandru Dabija, director plin pe vremea aceea, care, om al opoziției, le-a acordat sala gratis.
     Doamnei directoare demisă îi place să i se spună că e o a doua Madam Bulandra, deși nu are nimic din inteligența, flerul și curajul marii actrițe, care a ajutat mulți actori ieșiți din închisorile comuniste. Avea o deviză: să nu supere pe nimeni de la președinție, guvern, dar mai ales, de la primărie, pentru că de acolo îi venea perpetuarea. Și totuși, odată a supărat pe cineva. I-a fost fatal. Ceasul rău!

 


 

PS: Mai sunt directori de teatru longevivi, uitați de ani de zile în post, care stau cu frica în sân de a fi schimbați!

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe