Newsflash
Cultură

O monografie, 22.908 cazuri

de Prof. dr. Dinu M. ANTONESCU - apr. 4 2012
O monografie, 22.908 cazuri
   „S-au grămădit în mine iubiri necu­noscute/Puteri nemăsurate am prins încet, dar dens./Sub fruntea tot mai largă de toamne şi de cute/S-a conturat cu vremea, din minereu, un sens.“ …mărturiseşte profesorul Nicolae Gorun în unul din „Cântecele din biografia mea“. Şi sensul s-a materializat atât în stihuri calde şi meşteşugite („Anotimpul Iubirii“ – Casa de editură şi presă „Şansa“, 1995; Editura „Curtea Veche“ 2000 şi 2010), cât şi în numeroase monografii de specialitate. Se poate afirma, cu certitudine, că prof. dr. Nicolae Gorun este cel mai prolific autor de publicaţii de ortopedie şi traumatologie al generaţiei care astăzi a depăşit 70 de ani! Anul trecut, a publicat o nouă monografie: TRAUMATO­LOGIE OSTEOARTICULARĂ GENERALĂ, lansată cu ocazia Congresului naţional de ortopedie şi trauma­tologie (octombrie 2011, Timişoara).
   Voi sublinia, în primul rând, că lucrarea se bazează pe vasta experienţă a autorului, care a avut tăria şi perseverenţa de a aduna, de-a lungul întregii cariere, toate cazurile pe care le-a văzut şi tratat la camera de gardă sau în spital, totalizând impre­sionantul număr de 22.908 traumatisme. Capito­lul de­dicat statisticii clasifică aceste cazuri după tipuri de leziuni, localizare, sex, pro­centaj etc., stabilind că, de exemplu: cele mai frecvente fracturi au fost de radius; cele mai des întâlnite entorse au fost ale gleznei; tot la nivelul gleznei şi piciorului au fost localizate cel mai adesea contuziile; plăgile au fost mai frecvente la bărbaţi şi la nivelul membrelor superioare; luxaţia de umăr a avut cea mai mare incidenţă; amputaţiile traumatice s-au localizat predominant la falangele mâinii şi au fost mult mai frecvente la bărbaţi. Aşa cum s-a putut deduce din statistica citată mai sus, monografia tratează, pe lângă datele generale asupra traumatismelor, contuziile, entorsele, luxaţiile traumatice, plăgile şi fracturile. Fiecare capitol trece în revistă, didactic, date generale asupra subiectului, etiopatogenie, anatomie patologică, fiziopatologie, simptomatologie, diagnostic pozitiv şi diferenţial, forme clinice, evoluţie, complicaţii, prognostic şi conduită terapeutică. Şi fiecare capitol se încheie cu o bogată bibliografie.
   Este o abordare mai puţin frecventă, dar foarte binevenită, aceea de a trata, alături de traumatologia osteoarticulară propriu-zisă (entorse, luxaţii, fracturi) şi cu aceleaşi atenţie şi profunzime, şi contuziile şi plăgile. Foarte frecvente (repre­zentând 17,55%, respectiv 8,06% din patologia traumatică, după statistica autorului), contuziile şi plăgile, prezentate în facultate la aşa-numita „mică chirurgie“ nu mai sunt de găsit nici în monografiile chirurgicale, nici în cele de ortopedie şi traumatologie.
   Capitolul fracturilor este amplu, ele constituind cel mai frecvent traumatism întâlnit în cazuistica monografiei (9.450 de cazuri din totalul de 22.908 trau­matisme osteoarticulare, reprezentând 41,25%). Sunt analizate fracturile care apar în cadrul accidentelor rutiere, de muncă sau în cursul exercitării sporturilor. Sunt expuse mecanismele de producere a fracturilor, ca şi aspectele lor anatomopatologice. În cadrul fiziopatologiei fracturilor, pe lângă teoriile moderne ale formării calusului, sunt studiate cauzele care pot duce la întârzierea consolidării sau la pseudartroză. Metodele terapeutice sunt amplu tratate. Subcapitole aparte sunt închinate fracturilor pe os bolnav, atât la copil, cât şi la adult, şi fracturilor de oboseală, subiecte care de cele mai multe ori sunt insuficient şi superficial prezentate în alte lucrări. Osteosinteza nu este o metodă anodină, de aceea un întreg capitol este dedicat incidentelor şi complicaţiilor ce pot surveni în urma aplicării ei.
  Am lăsat intenţionat la urmă prezentarea primului capitol al monografiei, acela inspirat intitulat: „Momente din istoria traumatologiei osteoarticulare“, deoarece el ar putea constitui, singur, o carte voluminoasă. Sunt expuse etapele importante ale îmbogăţirii şi sistematizării cunoştinţelor de traumatologie osteoarticulară, ca şi cele ale organizării societăţii internaţionale care astăzi re­prezintă specialitatea noastră – SICOT(Société Internatio­nale de Chirurgie Ortho­pédique et de Traumatologie). Cu mult suflet, sunt marcate şi contribuţiile româneşti la dez­voltarea naţională şi interna­ţională a specialităţii. Este amintită crearea primului spital de ortopedie – Spitalul „Regina Maria“ din Cluj (1921) – şi a primei Societăţi de Ortopedie din România (1935), de către Alexandru Rădulescu. Mai puţin cu­noscute sunt numele mem­brilor fondatori ai Societăţii Române de Ortopedie, dar şi statutul organizaţiei, pe care profesorul Nicolae Gorun le expune în monografia sa. Impresionantă este şi galeria de figuri ale corifeilor orto­pediei româneşti, în care fiecare dintre noi, cei mai în etate, îi regăsim pe toţi cei de la care am învăţat şi cărora le suntem profund îndatoraţi. Capitolul include şi numeroase fotografii de la congresele şi consfătuirile de ortopedie şi traumatologie organizate în diferite colţuri ale ţării, în care toţi – mai vârstnici sau mai tineri – îşi expun experienţa şi învaţă unii de la alţii.
   Monografia este scrisă cu un pronunţat simţ didactic, este clară, bine sistematizată şi bogat ilustrată (473 de figuri). Fiecare afirmaţie este susţinută de o iconografie originală, radiografiile provenind în exclusivitate din cazuistica proprie a autorului. Bibliografia este deosebit de bogată, conţinând atât literatură autohtonă, cât şi străină, de certă valoare. Condiţiile grafice şi claritatea imaginilor, asigurate de Editura „Curtea Veche“, sunt cu totul deosebite, ceea ce conferă o plăcere deosebită consultării cărţii.
   Monografia „Traumatologie osteoarticulară generală“ se adresează atât specialistului ortoped, uşurându-i găsirea unor cunoştinţe necesare în activitatea zilnică, cât şi rezidentului care a îmbrăţişat această specialitate, căruia îi pune la îndemână, adunate la un loc, toate noţiunile importante de traumatologie osteoarticulară. Dar monografia poate fi utilă şi medicului de familie, care se confruntă în activitatea sa cu contuzii şi plăgi, pe care trebuie să le trateze corect, şi chiar cu traumatisme osteoarticulare mai importante, cărora trebuie să le pună diagnosticul şi să le dea primul ajutor. Toţi specialiştii care se apleacă asupra aparatului locomotor se pot întâlni cu diverse traumatisme ale acestuia, elucidarea diagnosticului, a indicaţiilor terapeutice şi a recuperării avându-le la îndemână în această monografie.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe