Newsflash
Cultură

O monografie de căpătâi pentru rezidenţi și tinerii gastroenterologi

de Dr. Mihail MIHAILIDE - nov. 2 2018
O monografie de căpătâi pentru  rezidenţi și tinerii gastroenterologi
M aterialul e structurat mai întâi pe discutarea patologiei „de organ”: esofag, stomac și duoden, intestin subţire și colon, pancreas, ficat și căi biliare, bo­lile peritoneului. Spaţiul cel mai amplu este rezervat însă ficatului, cu următoarele subcapitole: hepa­titele cunoscute până în acest moment (hepatitele cronice B, C, cea cu virusul Delta, hepatitele medicamentoase), apoi urmează colangita sclerozantă primitivă, ciroza biliară primitivă, boala Wilson, hemocromatoza ereditară, bolile hepatice alcool-induse, ficatul gras nonalcoolic, hipertensiunea portală, ciroza hepatică și complicaţiile acesteia, encefalo­patia hepatică, „stratificarea riscului”, profilaxia primară, secundară și tratamentul hemoragiei digestive superioare variceale, sindromul hepatorenal, tumorile hepatice benigne, cancerul hepa­tic, insuficienţa hepatică acută, transplantul hepatic, litiaza biliară, litiaza coledociană, colecistita și angio­colita acută, sindromul postcolecistectomie și tumorile căilor biliare.
Urmează secţiunea investigaţiilor: explorarea biochimică a ficatului, testele genetice și imunologice în gastroenterologie, endoscopia digestivă superioară, colonoscopia, despre videocapsula endoscopică, colangiopancreatografia retrogradă endoscopică sau evaluarea unor elemente de imagistică în gastroenterologie, a ultrasonografiei diagnostice, a pH-metriei esofagiene și a manometriei digestive, a evaluării noninvazive a fibrozei hepatice, a invaziei în bolile hepatice. Să ne reamintim pentru o exemplificare „frugală” a progresului ce s-a produs în înţelegerea etiopatogeniei și, mai ales, a tratamentului ulcerului gastroduodenal, de la luarea în consi­deraţie doar a afectării balanţei dintre acid-pepsină și rezistenţa mucoasei gastroduodenale și până la acceptarea etiologiei cu H. pylori, și câte rezecţii de stomac nu au mai fost astfel necesare! Orice parcurs s-a urmat de la „boala lui Botkin” (din anii ’60 – infecţia cu virusul hepatitic A) până la diagnosticul serologic actual al hepatitei C sau la dezvoltarea unor scheme terapeutice cu eficacitate de 90–100% în eradicarea infecţiei! De menţionat, în încheiere, citarea la fiecare capitol a unei bibliografii majoritar anglo-saxone din ultimii câţiva ani. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe