Volumul astfel intitulat, avându-i ca autori pe dnii acad. I. Sinescu, dr. C. Gîngu şi dr. C. Surcel, este „o monografie unică în literatura urologică de până acum“, în opinia dlui prof. dr. Dan Mischianu, cel care semnează recenzia acestei importante apariţii editoriale.

 "> O monografie exhaustivă - Viața Medicală
Cultură

O monografie exhaustivă

de Prof. dr. Dan MISCHIANU - mai 16 2012
O monografie exhaustivă

Volumul astfel intitulat, avându-i ca autori pe dnii acad. I. Sinescu, dr. C. Gîngu şi dr. C. Surcel, este „o monografie unică în literatura urologică de până acum“, în opinia dlui prof. dr. Dan Mischianu, cel care semnează recenzia acestei importante apariţii editoriale.

 

     Am terminat de citit, de curând, monografia CANCERUL RENAL CU EXTENSIE VENOASĂ, autori: acad. I. Sinescu, dr. C. Gîngu, dr. C. Surcel. Când am sfârşit lectura celor trei sute de pagini şi am închis coperţile cărţii, am rămas în minte cu un gând: monografia aceasta este absolut unică în arealul publicistic medical internaţional! Am şi verificat acest lucru, cât poate să mai verifice un om astăzi, când ne aflăm sub bombardament mediatic, şi aşa este. S-au scris sute de articole despre acest subiect, dar o altă monografie ca atare nu am aflat să fi apărut.
     Cartea ni se prezintă în condiţii tipografice excelente, cu imagini intraoperatorii, cu desene şi reproduceri ale unor explorări tomografice sau de cavografie, absolut comparabile oricărei mono­grafii apărute la edituri occidentale de referinţă. Are o bibliografie exhaustivă ce numără 409 titluri, iar faptul că monografia este publicată de Editura Universitară „Carol Davila“ – a Universităţii de Medicină şi Farmacie omonime – nu poate fi decât un motiv de bucurie pentru cititor.
     Probabil că bătrâna şi deja vetusta noastră artă medicală va deveni uşor desuetă în secolul în care ne aflăm. Probabil că şi transplantele unor organe – acum la modă mai peste tot – vor deveni perimate peste două sau trei decenii! Transplantul de celule stem, nanomerii, polimerii – probabil că acolo se află soluţia prelungirii vieţii.
     Ce este totuşi de făcut, acum şi aici, când te afli în faţa unui pacient – cel mai adesea vârstnic – care are deja la prezentare (şi aici trebuie remarcat că aproximativ 50% din cazuri sunt descoperite incidental, noi le numim incidentaloame!) o tumoră renală cu extensie în vena renală sau în vena cavă inferioară (anumite statistici arată că unul din zece pacienţi se află în această situaţie atunci când se adresează pentru prima oară unui medic)? Abandonezi un astfel de suferind? Sau procedezi, în cunoştinţă de cauză, la o operaţie care are mai degrabă valenţe chirurgicale vasculare decât urologice, o intervenţie complexă, la care este de dorit să fie coparticipant şi un chirurg cardiovascu­lar şi care are ca obiectiv excizia completă a tumorii renale primare a însămân­ţărilor venoase ale acesteia – chiar dacă acest lucru înseamnă vena cavă supradiafragmatică, atriul sau ventriculul drept – pre­cum şi a localizărilor metasta­tice constatate intraope­rator.
     Este cunoscut faptul că în România prima nefrecto­mie radicală cu extragere de trombus cavo-cardiac la pacient aflat sub bypass cardiopulmonar şi circulaţie extracorporală a fost realizat de acad. Eugeniu Gh. Proca, în 1994, şi, mai apoi, aceasta a fost preluată ca o tradiţie de către acad. Ioanel C. Sinescu şi colectivul pe care îl conduce, operaţia fiind efectuată in ţara noastră exclusiv în această clinică. Acad. I. Sinescu a parcurs, cu o mult prea laborioasă decenţă şi cu sacrificii puţin ştiute, toate etapele unei deveniri profesionale desăvârşite, ceea ce îi permite, lui şi colectivului pe care îl conduce, să opereze astfel de cazuri deosebit de problematice.
     Excizia trombusului tumoral şi reconstrucţia ve­nei cave este prezentată în monografie prin distri­bui­rea pacienţilor pe loturi: lotul A numără 108 pa­ci­enţi, lotul B 26. În total, 134 de pacienţi la care s-au practicat cavotomii, rezecţii laterale de venă cavă in­ferioară, rezecţii totale sau ligaturi de venă cavă inferioară, reconstrucţii de venă cavă inferioară cu patch de venă safenă, de pericard sau de dacron.
     Este o statistică impresionantă, iar pentru mine (şi sunt convins că şi pentru dumneavoastră) numai a cita incidentele şi accidentele intraopera­torii – leziuni splenice, leziuni hepatice urmate de sângerări importante, plăgi de venă cavă retrohepatică, rupturi de sinus venos coronarian, plăgi de aortă şi multe altele – sau a gândi (în cunoştinţă de cauză!) la operaţiile reparatorii efectuate: splenectomii, pancreatectomii caudale, colectomii segmentare, hepatec­tomii nereglate şi multe altele, mă fac să privesc cu admiraţie realizările şi profesionalismul colectivului urologic de la Fundeni şi să mă întreb – şi să vă întreb – dacă vă daţi seama câtă sudoare poate să curgă pe fruntea unui chirurg?
     În general şi îndeo­sebi, noi, oamenii, suntem foarte fragili. Nu ne dăm seama despre acest fapt decât spre final. Cel mai adesea – când este vorba despre chestiuni cu adevărat dramatice –, ca acestea despre care face referire monografia de faţă şi la care rezolvarea stă într-un fir de aţă, cum se zice, suntem tentaţi să o plasăm în curtea Mântuitorului...
     V-aţi pus vreodată problema că ar putea să existe „chirurgi temători“ şi „chirurgi şovăielnici“? Pro­babil că nu! Răspunsul stă în dorinţa sau dispoziţia acestora de a accepta riscul. A umbla cu propriile mâini pe vasele mari ale corpului (artera aortă şi vena cavă), a „repara“ aceste vase atinse de boală, a te afla între „agonie şi extaz“, a comite poate un act nesăbuit sau a prelungi viaţa unui om cu câţiva ani, acestea sunt cu siguranţă însuşiri ale unei persoane sau ale unor oameni cu vocaţie probabil demiurgică.
     Nu am avut intenţia să exprim o opinie facilă sau fugitivă asupra unei monografii unice în literatura urologică de până acum. Am constatat doar faptul că acad. I. Sinescu, continuator al operei maestrului său, acad. Eugen Proca, alături de cei 50 de coautori ai acestei monografii exhaustive şi de colectivul pe care îl conduce cu devotament, abnegaţie şi sudoare, dovedeşte că lecţia de dăruire a fost perfect însuşită, iar dictonul „Labor omnia vincit improbus“, ce trasează direcţia urologilor români, este permanent în mintea şi în simţămintele lor.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe