Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

O perfecţionistă: Viorica Botezatu

Viața Medicală
Dr. Suzana BANTAŞ vineri, 24 iulie 2009

Venită de pe plaiurile Moldovei şi ale celor şapte coline ale Iaşiului, dr. Viorica Botezatu, care are un bogat statut de apărătoare a sănătăţii publice, fiind, totodată, şi o reprezentantă valoroasă a picturii, activă de mai multă vreme în Cenaclul de Arte Plastice al Medicilor „I. Ţuculescu“, a deschis la Cercul Militar Naţional Bucureşti o expoziţie de pictură, anunţată la pagina 1 a numărului trecut al ziarului nostru. (...)

      Venită de pe plaiurile Moldovei şi ale celor şapte coline ale Iaşiului, dr. Viorica Botezatu, care are un bogat statut de apărătoare a sănătăţii publice, fiind, totodată, şi o reprezentantă valoroasă a picturii, activă de mai multă vreme în Cenaclul de Arte Plastice al Medicilor „I. Ţuculescu“, a deschis la Cercul Militar Naţional Bucureşti o expoziţie de pictură, anunţată la pagina 1 a numărului trecut al ziarului nostru.
     În cele 20 de tablouri expuse apare cu pregnanţă complexitatea personalităţii autoarei. În câteva dintre tablouri, tematica este tributară, oarecum, unor rămăşiţe ale tradiţiei, păstrate în imagini figurative, dar deja sublimate în contururi întrepătrunse, lăsând imaginaţiei privitorului puterea să definească subiectul, pe care suntem obişnuiţi să căutăm a-l înţelege.
    În alte lucrări, izbucneşte reprezentarea imaginară a unor preocupări determinate de practica de a diseca la microscop structurile ţesuturilor, autoarea fiind fermecată de eleganţa formaţiunilor celulare sau, în actul creator, ea se lasă impregnată de cunoaşterea culturii moderne. În afara emoţiei generale induse de eleganţa liniilor şi a culorilor plasate cu sensibilitate şi talent, după canoanele artei plastice, meandrele curiozităţii cer o explicaţie a esenţei gândurilor exprimate. Unele titluri ale tablourilor ne trimit la cercetări moderne: „wwwww“ (5 w = wild, wide world, woman, wine), adică fundamentul vieţii, factorul xy; sau „Blow up“ sugerează o explicaţie ilustrată a începutului lumii; iar în lucrarea „Geneza mentis“, descifrăm conexiunile celulelor nervoase ca simbol al gândirii.
    Justificarea titlului expoziţiei – „Aur şi meditaţie“ – o găsim în majoritatea picturilor – sublinieri ale formei conturate cu linii expresive, din foiţe de aur, formate ca un simbol al puterii sau dominaţiei (ar zice unii) sau alţii (mai romantici) s-ar gândi la semnificaţia forţei luminii. Este, oricum, loc pentru o persistentă meditaţie artistică şi… filosofică.
    Impresia generală de exprimare a frumosului este dominantă, încât trebuie recunoscută impregnarea artistică a acestei expoziţii de o personalitate cu spirit şi cultură generală, atât de plăcută astăzi, dar şi rară, ce ne transpune într-o existenţă paralelă în care „e liber“ la visare.
    Trebuie remarcat, în evoluţia artistică a dr. Viorica Botezatu, că este o luptătoare pentru perfecţiune. Refuză titlul de „pictor amator“ şi se înscrie, în paralel cu serviciul medical, la Universitatea de Arte, obţinând rezultate apreciate şi în acest domeniu.
    Îi urăm succes şi îi invităm pe iubitorii acestei arte să-i admire expoziţia!

 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.