Newsflash
Cultură

O vară solidară

de Dr. Raluca BULEA - aug. 7 2020
O vară solidară

Trei instituţii culturale și-au unit forţele, oferind publicului patru spectacole de teatru și operetă reunite sub umbrela evenimentului „Seri fantastice”, organizat recent, la București.

Pandemia a perturbat profund toate domeniile de activitate, iar sectorul cultural continuă să fie dintre cele mai puternic afectate. Situaţia actuală a stimulat creativitatea mediului artistic, aducând laolaltă instituţii și creatori cu sfere de acţiune diferite, care au reușit să colaboreze și să găsească împreună idei pentru a ajunge în continuare aproape de public. Astfel, din spirit de solidaritate, s-a născut proiectul „Seri fantastice”, în care Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR), în parteneriat cu Teatrul „Nottara” și cu Teatrul Naţional de Operetă și Musical „Ion Dacian”, au oferit publicului patru spectacole organizate în Curtea de Onoare a MNAR, în perioada 24 iulie – 1 august 2020. Prima săptămână a fost dedicată repertoriului românesc, cu spectacolul-concert „Oglinda neagră”, realizat de Cristina Juncu după schiţele lui I.L. Caragiale, și „Seara de operetă românească la Palat”.

Opereta de la Viena la Budapesta (1)
Opereta de la Viena la Budapesta

Următoarea a avut un program internaţional, cu piesa „Praf de stele” de Norm Foster și spectacolul „Opereta, de la Viena la Budapesta”, care a reunit arii și duete din operete celebre compuse de E. Kalmann, Franz Lehar, J. Strauss II etc.

Revedere încărcată de emoţie

În ciuda caracterului aparent informal al acestor serate în grădină, unii spectatori și-au adaptat ţinuta, în condiţii de caniculă, la evenimentul deosebit la care luau parte, așa cum ar fi făcut-o și în sala de spectacol. Am simţit în aceste seri că nicicând nu ne-am bucurat de stagiunea estivală în aer liber așa cum o facem acum, mai ales după ce am fost lipsiţi atât de mult de bucuria unui act cultural real, de interacţiunea directă și vibraţia la unison cu actorii și muzicienii de pe scenă.
Mai mult, cred că și pentru artiști revederea cu publicul a fost importantă și încărcată de emoţie. Întâlnirea privirilor de pe scenă către „sală” și înapoi, chiar și fără senzaţia dată de zâmbetele ascunse de măști, a fost binefăcătoare pentru interpreţi și spectatori deopotrivă.
Și dacă mai era nevoie de dovezi că muzica ne adună și ne sensibilizează pe toţi, la ultima reprezentaţie, în afara spectatorilor din Curtea de Onoare a MNAR, au participat și alţii, trecători din întâmplare pe Calea Victoriei devenită parţial pietonală.

Spectatori la gardul Palatului regal (3)
Spectatori la gardul Palatului Regal

Acordurile sonore i-au făcut să se oprească la gard pentru a face fotografii și a se bucura de muzică.

Opere de artă recreate de actori

Cei care au participat la aceste spectacole sunt așteptaţi în următoarea lună și la o vizită în Galeria Naţională a MNAR, pentru a-și întregi experienţa culturală și cu artele vizuale.

Teatru la Palat (2)
Teatru la Palat

Parteneriatul MNAR cu Teatrul „Nottara” s-a concretizat și în proiectul online „Actori de pus în ramă”, versiunea proprie a unor provocări lansate în perioada de stat acasă de marile muzee ale lumii, invitând publicul la reinterpretarea și imortalizarea cu chipul propriu a unor picturi celebre. Varianta profesionistă lansată de instituţiile bucureștene, începută în luna mai și aflată în desfășurare până la sfârșitul lunii august, a presupus selectarea unor opere de artă din patrimoniul MNAR, Muzeului Colecţiilor de Artă și Muzeului Zambaccian, din epoci diferite, pe care actorii le-au recreat. Aducând astfel în atenţia publicului povestea din spatele lucrării artistului și contextului în care a fost creată, actori, muzeografi și spectatori au fost conectaţi permanent, în ciuda distanţării fizice.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe