Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Obezitatea, boala care ne otrăveşte viaţa

Viața Medicală
Prof. dr. Eusebie ZBRANCA vineri, 16 iulie 2010

    Autoarea scrierii DIAGNOSTICUL ÎN TULBURĂRILE DE COMPORTAMENT ALIMENTAR ŞI OBEZITATE, dna Veronica Mocanu, este conferenţiar la Disciplina de Fiziopatologie a Facultăţii de Medicină a Universităţii „Gr. T. Popa“ din Iaşi, doctor în medicină, specialitatea Endocrinologie, medic primar endocrinolog. Este membră a numeroase asociaţii şi societăţi medicale naţionale şi internaţionale, expert la proiectul European EPODE (Ensemble Préventions de l’Obésité des Enfants) Network. În această calitate, a iniţiat şi conduce activităţi practice în ţară, în acord cu manifestări similare din mai multe ţări europene. Este un autor harnic în special în probleme de nutriţie şi metabolism: autoare a monografiei „Omega 3 şi bolile cardiovasculare“ (2004), coautoare a lucrării „Dezechilibre metabolice“, împreună cu prof. dr. Veronica Colev Luca (1999), şi contributor la mai multe volume colective: „Endocrinologie – ghid practic de diagnostic şi tratament în bolile endocrine“ (sub redacţia E. Zbranca), „The real cause of heart disease is not cholesterol!“ (editor, Paul A. Stitt – 2007), „New insights intraexperimental diabetes“ (editor, Dan Cheţa – 2002) etc. (...)

 

    Pe linia acestor preocupări, dna conf. dr. Veronica Mocanu dedică volumul mai sus-citat medicilor practicieni. Aşa cum menţionează încă din introducere, „tulburările de comportament alimentar şi obezitatea sunt de obicei privite ca probleme foarte diferite“. În fapt împărtăşesc multe asemănări. Ambele categorii fac parte din tulburările nosologice legate de greutate. Acestea includ anorexia nervoasă, bulimia nervoasă, comportamentele anorexice şi bulimice, curele de slăbire aberante şi nesănătoase, compulsiile alimentare severe şi obezitatea. Se poate trece de la o categorie nosologică la alta. Incidenţa obezităţii a crescut la toate categoriile de vârstă, la copii şi adolescenţi, ajungându-se la valori incredibile, 15% din subiecţii între 6 şi 19 ani fiind supraponderali. Anorexia nervoasă, bulimia nervoasă şi compulsiile alimentare severe au un procent mai redus (1–3%), dar au consecinţe uneori grave asupra stării de sănătate. Tulburările de comportament alimentar nespecifice au frecvenţă mai mare la adolescenţi, estimate la un procent de 15%. (...)
Articolul integral îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.


 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.