Disputa dintre CNAS şi reprezentanţii medicilor de familie, pe tema distribuirii viitoarelor carduri naţionale de sănătate, este analizată de dr. Marinela van den Heuvel-Olăroiu în Jurnalul unui medic cosmopolit.

"> Odiseea cardurilor - Viața Medicală
Cultură

Odiseea cardurilor

Odiseea cardurilor

Disputa dintre CNAS şi reprezentanţii medicilor de familie, pe tema distribuirii viitoarelor carduri naţionale de sănătate, este analizată de dr. Marinela van den Heuvel-Olăroiu în Jurnalul unui medic cosmopolit.

Pentru a intra în rândul lumii şi a mai face un pas către reforma sistemului sanitar încremenit într-o perpetuă tranziţie, politicienii din sănătate doresc rezolvarea cât mai rapidă a dosarului cardului naţional de sănătate. În ţările UE, fiecare asigurat este în posesia unui card de sănătate, care atestă calitatea de asigurat şi permite urmărirea pacientului în sistem. Românii se plimbă prin UE cu card european de sănătate, dar încă nu îl au în portofel pe cel naţional.
Legea actuală a asigurărilor de sănătate din România prevede eliberarea cardurilor de sănătate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), prin intermediul furnizorilor de servicii din asistenţa primară. Procesul tipăririi şi eliberării cardurilor s-a tergiversat neaşteptat de mult, din diverse motive de natură organizaţională, financiară şi etică sau legate de cum şi ce informaţii vor fi incluse pe card. Echipa aflată acum la guvernare şi-a propus să ducă la îndeplinire această sarcină, considerată un pas înainte în eficientizarea sistemului sanitar şi îmbunătăţirea calităţii actului medical.
Cardurile, cititoarele, se spune că ar exista, dar trebuie distribuite, însă termenele trec unul după altul şi încă nu se ştie precis cine le va distribui. Organizaţiile medicilor de familie nu sunt de acord ca aceia pe care îi reprezintă să presteze un „serviciu“ considerat nemedical, consumator de timp, sub calificarea lor profesională, deşi prin lege CNAS ar avea dreptul să le ceară acest lucru. În presă şi în dezbateri, s-au aruncat argumente pro şi contra de ambele părţi.
Motivul alegerii distribuirii cardului prin reţeaua de medicină de familie este că, în prezent, nu există în România, potrivit CNAS, o evidenţă şi o instanţă mai apropiată de pacient decât cabinetele medicilor de familie, răspândite pe tot cuprinsul ţării. Distribuţia cardurilor la acest nivel ar scuti deplasarea populaţiei la oraş (mulţi nici nu ar putea să o facă, din cauza lipsurilor financiare, a dizabilităţii sau a deficitului de informare), evitând cozile interminabile, şi ar preveni erorile distribuţiei prin poştă, cardul ajungând la cei vizaţi. Ca orice casă de asigurări, CNAS încearcă găsirea unui furnizor care să distribuie cardurile gratis sau cu costuri minimale.
Motivele respingerii de către medicii de familie ar fi în esenţă principiale şi de încredere. După ani de zile de negocieri cu CNAS, soldate nu de multe ori cu implementarea unor măsuri forţate, ad-hoc, ei nu mai doresc să fie priviţi ca „serviciu de curierat“, cu atât mai mult cu cât s-ar părea că acest „serviciu“ le-ar fi plătit necorespunzător sau deloc. Alte argumente: procedura de eliberare şi validare a cardurilor este considerată „greoaie“ şi „nicăieri medicii nu au distribuit carduri“. Ultimul argument se cere amendat – poate în alte ţări nu li s-a cerut medicilor de familie să o facă şi nu se ştie care ar fi fost reacţia lor, având în vedere că pe piaţa serviciilor medicale (eliberarea unui card ar putea fi considerată un act administrativ, iar cardul asimilat unui document medical), există concurenţă, serviciile se negociază cu casele (într-o ţară există mai multe case de asigurări), care aleg furnizorul cel mai ieftin şi mai de încredere. Un alt argument puternic invocat este lipsa de timp şi periclitarea relaţiei medic–pacient prin folosirea timpului afectat consultaţiei pentru eliberarea de carduri. Deşi unii sunt de părere că, tocmai prin acest act, relaţia ar avea de câştigat.
Ceea ce nu a luat în considerare CNAS când s-a gândit la medicii de familie este că puterea de adaptare la birocraţia în creştere a atins limita. Cabinetele medicale individuale formează majoritatea furnizorilor de servicii medicale în asistenţa pimară. Poate altul ar fi rezultatul atitudinii profesioniştilor din prima linie dacă ar fi fost mai multe grupuri de practică de medicină de familie decât cabinete individuale, cu administraţie/costuri împărţite. Şi ceea ce poate nu au luat în considerare societatea şi patronatul medicilor de familie este ce se va întâmpla dacă până la urmă vor trebui să distribuie acele carduri, cu toate că s-au opus cu vehemenţă, şi ce va însemna acest lucru în relaţia pe mai departe cu Casa.
Procesul se află într-un impas, s-a deschis o petiţie pentru strângerea de semnături împotriva distribuirii cardului de medicul de familie, până în prezent cu aproape 1.300 de adepţi. De fapt, nu se ştie precis câţi medici ar dori să elibereze cardul contra unui preţ acceptabil. Se aşteaptă o altă rundă de negocieri. Întrebarea este cine va câştiga din această dispută? Şi dacă este vorba de principii sau/şi (numai) de bani ori imagine electorală.
Indiferent cine va distribui, până la urmă, cardurile, un lucru este sigur: toţi cei implicaţi au avut de pierdut până acum: timp, bani şi mai ales imagine. CNAS şi-a manifestat încă o dată poziţia dictatorială şi de monopol, iar organizaţiile medicilor de familie şi-au demonstrat lipsa de flexibilitate. Dar cei care au pierdut cel mai mult sunt asiguraţii: nu numai că nu au avut niciun cuvânt de spus în această dispută, dar, din banii pe care îi plătesc pentru poliţele de asigurare, primesc servicii din ce în ce mai puţine şi de mai proastă calitate. Odiseea cardurilor continuă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe