Newsflash
Cultură

Oglinda retrovizoare

de Dr. Eugenia GROSU-POPESCU - aug. 23 2013
Oglinda retrovizoare
   O carte scrisă pe nerăsuflate. Care se citeşte cu inima. Un om din „lumea oamenilor medici“ îşi examinează viaţa amănunţit. În oglinda mea de Constantin Bălăeţ (Editura Medro, 2013) este o carte de învăţătură. Un om îşi recapitulează viaţa, etapă cu etapă. O viaţă deloc liniştită. Cu dificultăţi materiale. Cu umilinţe absolut nemeritate, la care este supus copilul de la ţară, cel cu suflet proaspăt, mâini de aur şi neostoită sete de cunoaştere. Cartea este un model de autoanaliză, de încadrare a omului în ritmurile vieţii şi ale istoriei, de regăsire a propriei identităţi şi a rostului său unic în această lume. Bun psiholog, autorul se cercetează atent pe sine însuşi, cu tot ce a fost bun sau rău în cele trăite, cu tot ce au lăsat în urmă el şi ai lui. Fără părtinire, drumul parcurs apare limpede ca într-o extrem de completă şi perfecţionată oglindă retrovizoare. GPS-ul vieţii sale a avut întotdeauna (are şi astăzi) drept ţintă dorinţa sa şi a celor din neamul său de „a se face om“. Pe oglinda retrovizoare apar, alternativ, realităţi şi visuri. Imaginea copilului prea adesea flămând, într-o cămaşă lungă de in, ducând gâştele la scăldat sau culegând flori de câmp pentru mamă şi pentru bunică, se întregeşte cu preţioase amintiri şi adnotări ulterioare, important demers născut, în cel mai firesc mod, din biblioteci şi din cercetări personale, cu date de arhivă despre oamenii şi locurile mai multor vremi.
   Despre oamenii Gorjului este în primul rând vorba, Gorjul fiind laitmotivul iubirii de glie. Sunt amintiri şi date pe care însă autorul nu uită să le aducă la zi. Ştie ce au mai făcut între timp şi ce fac la această oră colegii lui de şcoală primară, ca să nu mai vorbim de colegii de liceu sau de facultate. Prin excelenţă, un om al prezentului – şi al viitorului (vezi ampla sa activitate de modernizare a hematologiei militare româneşti sau judicioasele propuneri pentru o lege a sănătăţii, ori chiar încercarea neizbutită de a face politică, dar şi participările la evenimente culturale curente, scrisorile către copiii săi, ale copiilor către el), dr. Constantin Bălăeţ subliniază, mereu şi mereu, contribuţia trecutului la puternica sa inserţie în actualitate. Pentru comparaţie şi pentru susţinere sufletească. Trecutul îl fascinează, însoţindu-l peste tot. La fel şi crezul: „Nimic din ce e omenesc nu mi-e străin“. Nu îi sunt străine nici filosofia, psihologia, psihopedagogia, telepatia, premoniţia. Pune un accent deosebit pe comunicare şi îl găseşte pe Dumnezeu în intimitatea celulei vii. Ţinut natal, Gorjul, cultura lui – deopotrivă cultura populară şi cea cultă – laolaltă cu istoria (semnificaţia complexului brâncuşian de la Târgu Jiu, locul Gorjului în inima ţării şi locul dacilor în lume) se află în miezul trăirilor lui.
   Drumul către medicină nu i-a fost uşor. La Bucureşti, un oraş pe care-l vedea murdar, populat de „nimeni“, adică de oameni care nu se ştiau şi nu se ajutau între ei, vine ca elev, locuind într-o curte insalubră dintr-un cartier sordid, în care, însă, învaţă să se bată (precum şi principiul conform căruia „cea mai bună apărare este atacul“). Facultatea de medicină este şi ea un vis de neatins dintr-odată. În oglinda retrovizoare vedem un drum cu hopuri, cu capcane ascunse sau cu incorectitudini neruşinat de vizibile. Cu pile la vedere. Cu nedreptăţi crase care îşi declară făţiş pretenţia de a exista în mod „legal“. Cu destui colegi care nu le „aveau“ nici cu medicina şi nici cu caracterul. Şmecheri care se „descurcau“.
   Mari profesori din loc în loc. De la care avea ce învăţa. Din fiecare procedură însuşită, din fiecare contact cu bolnavul, el învaţă grija faţă de semeni şi „emoţionalul care primează“. Un principiu practic pe care-l are în sânge: dacă vrei să fii tu însuţi, dedică-te semenilor.
În oglinda retrovizoare a lui Constantin Bălăeţ nu apare un drum, ci o construcţie; nu e ficţiune şi nici docudrama, ci este chiar omul. Viu. Devenirea lui.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe