Newsflash
Cultură

Oglindirea lui Brâncuşi

de Dr. Raluca BULEA - feb. 19 2021
Oglindirea lui Brâncuşi

Câteva dintre motivele fundamentale din operele lui Brâncuși pot fi explorate într-o expoziţie inedită găzduită de MNŢR.

Explorarea muzei adormite
Explorarea muzei adormite

Muzeul Naţional al Ţăranului Român (MNŢR) găzduiește în perioada 10-24 februarie o expoziţie multimedia intitulată „Mirrors of Brâncuși”, care marchează sărbătorirea, la 19 februarie, a zilei Brâncuși (promulgată în noiembrie 2015), data la care, în urmă cu 145 de ani (1876) renumitul sculptor se năștea la Hobiţa (Gorj). 

Din dorinţa de a da ocazia vizitatorilor să se apropie de esenţa spiritului brâncușian, Silvana Dulamă-Popa, curatorul expoziţiei, alături de întreaga echipă a proiectului, au organizat instalaţiile astfel încât publicul să se afle în contact strâns cu acestea, având chiar ocazia de a se contopi cu ele atât fizic, cât mai ales mental.

Suntem introduși în atmosfera specială, încărcată de vibraţii mistice, de îndată ce trecem pragul sălii Irina Nicola, prin jocurile de lumini și ilustraţia muzicală aleasă.

Scaunele tacerii si modulul de Coloana
Scaunele tăcerii și modulul de Coloana infinitului

Purcedem apoi la explorarea inedită a câtorva dintre motivele fundamentale ale artistului, precum Coloana infinitului, scaunele de la Masa tăcerii, piesele ovale ce redau esenţa fiinţei umane ori o parte a Sărutului, amplasate astfel încât să le putem percepe în toate cele trei dimensiuni. În plus, cu ajutorul oglinzilor, ce reprezintă tema expoziţiei, avem ocazia să explorăm chiar și acele detalii care ne scapă în mod obișnuit.

Oglinzi și jocuri de imagine

Ca element central remarcăm o reproducere la scară mai mică a Coloanei fără de sfârșit, așezată în poziţie orizontal-oblică, între două oglinzi. Se pare că același tip de instalaţie ar fi fost ales de însuși Brâncuși pentru o expunere în apropierea Parisului, în grădina fotografului Edward Steichen.

Explorăm apoi postura Muzei adormite și jocurile de imagini reflectate într-un spaţiu închis, ce devine o lucrare personală a fiecăruia dintre vizitatori. Jumătatea de „Sărut” își propune să ne ofere bucuria îmbrăţișării și a contopirii, fie ea doar imaginară, cu fiinţa iubită.

Sarutul
Jumătate din Sărut

Discret, într-un colţ, străjuiește, înveșmântat la rându-i în oglinzi, un fragment în mărime naturală al Coloanei infinitului. În final, scaunele de tăcere ne îmbie la o clipă de odihnă, timp în care aflăm o serie de detalii interesante din viaţa maestrului, din documentarul proiectat în spaţiul cel mai îndepărtat al sălii.

Iar când cuvintele se opresc și sunt înlocuite de muzică, rămânem nemișcaţi, aflaţi parcă sub vraja plină de mister căreia Brâncuși a reușit să îi dea viaţă în fiecare dintre operele sale.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe