Medicul ca medicament, culegere de texte ale studenţilor în anul trei la Medicina din Cluj, explorează relaţia doctorului cu profesia şi societatea. Care este imaginea viitorilor medici asupra contactului cu bolnavul şi cu propria conştiinţă, aflăm de la dr. M. Gh. Călin, la Cartea confraţilor.

"> Opinii compliante - Viața Medicală
Cultură

Opinii compliante

de Dr. M. Gh. CĂLIN - nov. 23 2012
Opinii compliante

Medicul ca medicament, culegere de texte ale studenţilor în anul trei la Medicina din Cluj, explorează relaţia doctorului cu profesia şi societatea. Care este imaginea viitorilor medici asupra contactului cu bolnavul şi cu propria conştiinţă, aflăm de la dr. M. Gh. Călin, la Cartea confraţilor.

   Sub titlul MEDICUL CA MEDICAMENT (antologie de Dan L. Dumitraşcu şi Crina Roman), Editura Universitară „Iuliu Haţieganu“ publică o selecţie de texte ale unora dintre studenţii de anul trei la medicină – şaisprezece fete şi patru băieţi, care au optat să urmeze cursul de psihosomatică la facultatea clujeană. Sunt texte scurte, solicitate probabil de catedra disciplinei respective, care îşi propun să ilustreze ce gândeşte şi ce simte un viitor medic despre rolul său în relaţia cu profesia şi cu societatea.
   Tinerii autori expun problema mai puţin din punct de vedere personal, dar dezbat în mod militant şi oarecum critic imaginea medicului în contactul cu bolnavul şi cu propria lui conştiinţă. Această manieră va susţine rezerva de optimism, prospeţime şi candoare de care se poate bucura recenta apariţie editorială. Se preia, în mai toate abordările, figura medicului din cele mai vechi timpuri, se citează frecvent sintagma lui Iuliu Haţieganu, de câteva ori cea a profesorului Dan L. Dumitraşcu, se menţionează în mod repetitiv definiţia OMS despre sănătate, sunt inserate cuvinte postulante din Rogers, Thibon, Watlawick, Bálint Mihály, Alexandre Dumas (tatăl sau fiul – nu ştim) şi din… Buddha. Ceea ce nu e deloc rău.
   Este, de asemenea, foarte bine că viitorii slujitori ai lui Esculap insistă pentru imaginea de misionar şi de confident a practicianului contemporan, care mai trebuie să fie, în opinia autorilor, blând, răbdător, înţelegător, apropiat, optimist, atent, inimos, bine instruit, distins, calm, discret, conştiincios, respectuos, serios şi amabil. Acest medic ideal trebuie să înţeleagă, încă o dată, că tratează bolnavi şi nu boli, că, prin atitudinea sa, poate să vindece chiar înainte de stabilirea diagnosticului şi a tratamentului (Ana-Maria Antonescu, Karina Appel) şi să facă tot ce poate ca să câştige încrederea şi respectul pacientului, pentru că numai astfel se poate transforma dintr-un onest prestator de servicii medicale într-un „medicament“ (Dragoş Apostu).
   Din fericire, unii dintre viitorii medici consideră că „doctorul nu este doar acea persoană îmbrăcată în alb, care umblă graţios pe coridoare, care dă ordine asistentelor“ şi că „pacienţii trebuie ascultaţi, înţeleşi şi crezuţi“, deşi „cunoştinţele profesionale ale doctorului sunt foarte importante“, urmând ca acest doctor să poată fi el însuşi „un tratament (doar) dacă îi pasă“ (Ada-Lorena Andruş); mai ales că unii dintre bolnavi se tratează după ureche ori urmează o vreme tratamentul prescris, dar mai încolo renunţă la el şi mai au şi un stil de viaţă nesănătos – în condiţiile în care „nivelul de educaţie medicală lasă mult de dorit la noi în ţară“ (Alin Bian).
   Unii autori nu se sfiesc să formuleze aserţiuni astringente la adresa generaliştilor care au numai cunoştinţe de psihoterapie intuitive şi nesistematizate (Anca-Maria Antonescu), iar alţii regretă că abordarea „psihologică a terapiei consumă mult timp, care în realitate nu este“ (Nora Pintilie) şi mai îngrijorător fiind obiceiul unor practicieni care de-a dreptul „repezesc“ bolnavii (Alexandra-Larisa Vanani). Andreea-Maria Mirea caută să lămurească între ce repere îşi pot forma abilităţile de „medic-medicament“ un genetician ori un anatomopatolog, iar în spaţiul furnizat de ultima filă a culegerii, Gabriela Vădinaş plasează un text logic, limpede şi exact.
    Lucrarea în sine este unitară, în primul rând prin subiect, apoi prin nivelul de instrucţie al autorilor şi, într-un mod surprinzător, prin bazinul lexical aproape identic în care se dezvoltă fiecare scurtă compoziţie din broşură. Aproape toate textele conţin termenii „placebo“, „empatie“ şi „psihosomatic“, în unele situaţii repetate de două sau de trei ori într-o pagină, dar cel mai apreciat de către tinerii studenţi pare a fi cel de „complianţă“, care lipseşte doar în vreo trei discursuri, însă apare într-un alt text de patru ori (Carina Michaela Schneider).
   Pe lângă alte calităţi, lucrarea emană un freamăt tineresc propriu, un idealism juvenil reţinut şi, din loc în loc, eliberează adieri de umor involuntar, pe care le menţionăm cu simpatie.
   Nu este aici potrivit să apreciem cât de mult deasupra unor compuneri de nivel gimnazial se ridică textele din broşura prezentată şi nici câte platitudini ale unor psihanalişti de serie întâlnim în puţinele sale pagini, dar merită subliniată actualitatea şi importanţa demersului iniţiat de aceşti medici în devenire. Ei mai au încă mult de muncă, dar şi-au stabilit de pe acum obiectivele şi ţin să le cunoască toţi cititorii interesaţi, cu sprijinul generos al editurii medicale clujene, care îşi poate adăuga în portofoliul de bune intenţii şi această realizare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe