Newsflash
Cultură

Opinii convergente

Opinii convergente
   În 2008, la editura Sitech din Craiova, apărea prima ediţie a cărţii Boli dermatologice Şi infecŢii sexual-transmisibile, semnată deconf. dr. Virgil Pătraşcu. La momentul respectiv, am apreciat bogata documentare (244 de titluri bibliografice), capacitatea originală de sinteză şi stilul foarte clar pe parcursul celor aproximativ 600 de pagini în care au fost prezentate principalele boli cutanate. Ediţia a doua (2012) a acestei lucrări reprezintă, în opinia mea, un eveniment editorial. Este o carte foarte utilă pentru pregătirea în domeniul Dermatovenerologiei. În condiţiile avalanşei informaţionale moderne, se recunoaşte faptul că, la aproximativ cinci ani, cărţile medicale trebuie reînnoite. Această a doua ediţie cuprinde, în cele aproape 700 de pagini, noţiuni fundamentale, dar moderne, referitoare la principalele boli dermatologice.
   Lucrarea este structurată în 48 de capitole, dense în conţinut ştiinţific, cuprinzând cele mai noi cunoştinţe despre patologia dermatologică tratată, autorul consultând 308 surse bibliografice. Sunt prezentate corect sub aspect ştiinţific, în capitole distincte, infecţiile cutanate (virale, bacteriene, micotice) şi dermatozele parazitare.
   Având în vedere că alergia este „boala epidemică a secolului XXI“, autorul prezintă în continuare dermatozele prin substrat imunoalergic: urticarii, eczeme, vasculite, eritemul polimorf etc.
   Consumul crescut de produse farmaceutice pe plan mondial face să se înregistreze tot mai multe reacţii iatrogene, aproximativ 50% din acestea fiind cutanate. Acestea relevă importanţa parcurgerii capitolului „Reacţii cutanate postmedicamentoase“, al cărui conţinut reflectă stadiul actual al cunoaşterii.
   Un domeniu de mare actualitate îl reprezintă capitolele „Bolile ţesutului conjunctiv“ şi „Dermatozele buloase autoimune“.
   În capitolele referitoare la precancerele şi cancerele cutanate sunt redate noţiunile recente privind carcinogeneza şi sunt descrise inspirat entităţile clinice. Mijloacele şi metodele terapeutice sunt prezentate critic, pe baza bogatei experienţe practice a autorului.
   Fără a încerca să enumăr toate capitolele, le amintesc totuşi pe cele referitoare la genodermatoze, mastocitoze, histiocitoze, dar şi pe cele mai rar întâlnite în cărţile de dermatologie, precum „Manifestări cutanate în diabetul zaharat“ şi „Modificări cutanate fiziologice şi patologice în sarcină“.
   Având în vedere povara nu numai a bolilor dermatologice, pe care o simt pacienţii, dar şi a îmbătrânirii cutanate, pe care o simte, la un moment al vieţii, fiecare dintre noi, trebuie să subliniez datele moderne cuprinse în capitolul „Îmbătrânirea cutanată. Terapii dermatocosmetice“.
   Cartea se încheie cu secţiunea privind infecţiile sexual-transmisibile, patologie care continuă să rămână o problemă de sănătate publică.
   Iconografia de la final este foarte sugestivă şi înlesneşte recunoaşterea clinică a bolilor cutanate exemplificate. Autorul stăpâneşte arta scrisului medical, decurgând de aici un stil clar de prezentare, care creşte valoarea didactică a acestei lucrări. Sunt convins că medicii care vor parcurge această carte ce îmbogăţeşte patrimoniul literaturii medicale dermatologice, vor fi încântaţi.
 
Prof. dr. Călin GIURCĂNEANU,
UMF „Carol Davila“ Bucureşti, preşedintele Societăţii Române de Dermatologie
 
   Având în vedere descoperirile continue în ceea ce priveşte mecanismele patogenice şi terapia bolilor dermatologice, consider binevenită o nouă ediţie, reactualizată, a cărţii publicate de dl conf. dr. Virgil Pătraşcu în urmă cu patru ani. Autorul prezintă, într-o abordare modernă, principalele boli cutanate şi reuşeşte să sintetizeze, cu o notă de originalitate, vastele noţiuni din cele 308 surse bibliografice consultate. Bogata experienţă profesională şi didactică a autorului – medic primar dermatolog şi conferenţiar universitar – a stat la baza unei riguroase sistematizări a informaţiei şi la prezentarea ei într-un stil foarte clar. Toate acestea, alături de tehnoredactarea reuşită şi iconografia sugestivă paginată la sfârşitul volumului, facilitează însuşirea informaţiilor din volumul Boli dermatologice şi infecţii sexual-transmisibile. Datele referitoare la bolile dermatologice prezentate sunt la zi, ceea ce mă determină să consider această carte ca fiind foarte utilă pentru pregătirea rezidenţilor şi a tinerilor specialişti dermatologi.
 
Prof. dr. Alexandru TĂTARU,
UMF „Iuliu Haţieganu“ Cluj-Napoca,
preşedinte ales al Societăţii Române de Dermatologie

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe