Newsflash
Cultură

Oprah

de Dr. Eugenia GROSU-POPESCU - mar. 7 2012
Oprah
   Oprah Gail Winfrey, vedeta celui mai popular talk-show din America şi din întreaga lume, a împlinit 58 de ani la 29 ianuarie şi tocmai a renunţat la iluzia că s-ar putea retrage liniştită în spatele camerelor de luat vederi. Considerată nu numai cea mai bogată femeie de culoare, ci şi una dintre cele mai influente femei de pe mapamond, Oprah Winfrey are vreun secret al ei? Îl vom căuta.
   S-a născut în anul 1954, în Kosciusko, Mississippi. Părinţii ei, doi adolescenţi, necăsătoriţi, s-au despărţit la scurtă vreme, lăsând copila în grija bunicii, care o învaţă să citească, de la trei ani, iar ea va începe să recite versete întregi din Biblie. La 19 ani e angajata unui post de radio din Nashville, nu trece mult şi prezintă ştiri la canalul WJZ-TV din Baltimore, ca să devină apoi coprezentatoarea unui show intitulat „People are talking“. La 30 de ani se mută la Chicago, unde ia în primire noul show matinal de la WLS-TV. În mai puţin de o lună, emisiunea devine una de succes. În consecinţă, i se prelungeşte durata şi capătă titlul „Oprah Winfrey show“. După doi ani, se va transmite în reţea naţională. Audienţa creşte, devine uriaşă (ca să ne facem o idee: fiecare 30 de secunde de publicitate îi aduc emisiunii câte un milion de dolari). De la prezentarea unor subiecte de senzaţie, „Oprah Winfrey show“ devine, în timp, o metodă complexă de „îmbunătăţit vieţile oamenilor“. Au fost intervievate personalităţi cunoscute, publice şi politice, dar şi „necunoscuţi“ cu realizări remarcabile la activ. S-au perindat la microfon părinţi care-şi căutau copiii dispăruţi, doctori gata să ajute, persoane dispuse să facă acte de caritate. Cei aflaţi în nevoie, ca şi cei cu proiecte şi vise meritorii primeau ajutor în cuvinte şi ajutor concret. De sărbători, spectatorii înşişi primeau cadouri: diverse obiecte utile, eventual chiar un autoturism. Emisiunea ajunge să fie o adevărată columnă a încrederii americanilor în ei înşişi, în semenii lor şi într-o viaţă mai bună. Oprah arăta de fiecare dată unei lumi întregi lumina sufletului omenesc.
   Dar anul trecut vedeta a încercat să se retragă „în spatele camerelor“, la televiziunea proprie, recent înfiinţată, promiţând, totuşi, fanilor un nou show, intitulat „Oprah’s Next Chapter“. Pentru postul ei, Oprah Winfrey a recrutat câteva staruri de la Hollywood ca să-şi prezinte show-urile şi câţiva actori de prim rang (ca Julia Roberts, Forest Whitaker sau Goldie Hawn) care să regizeze filme documentare. Dar lucrurile n-au mers conform planului. Audienţa postului era descurajant de mică. Erau necesare noi investiţii şi, desigur, reapariţia vedetei în faţa camerelor.
   „Fiecare moarte este o trezire la realitate, pentru a trăi mai deplin, mai prezent, în realitate! Pentru asta şi există moarte“, afirmă Oprah, cu prilejul dispariţiei cântăreţei Whitney Houston. Chipul ei e faţa unui boxeur pe care pumnii încasaţi de la viaţă în plină figură nu l-au abrutizat, ci l-au înnobilat. Ea ştie să asculte atent, calm, liniştitor, prieteneşte. Ştie să discute cu oricine de la egal la egal, adică de la om la om. Pare că se lansează cu fiecare interviu într-o şuetă lejeră, dar nu poţi să nu simţi forţa cu care trece dintr-un univers în altul, din ce în ce mai bun, mai uman. Simple, replicile ei restabilesc, ori de câte ori e cazul, ordinea firească a lucrurilor. Faţă în faţă cu actualul cuplu prezidenţial al Americii, de pildă, la o vagă temere a primei doamne, reacţia jurnalistei e abruptă şi chiar brutală: „Aiurea!“. Dar vocea exprimă atâta gingăşie şi înţelegere, încât un telespectator extrem de serios şi de hărtănit de viaţă observa: „N-a fost acel tabagic şi semidoct Aiurea! al analfabetismului sufletesc şi cultural, ci unul ca o batistă de unică folosinţă, cu care o mamă ar şterge lacrima unui copil drag“.
   În concluzie, cred că secretul vedetei internaţionale Oprah Winfrey ar putea fi acelaşi cu al oricărui învăţător bun: „Nu înveţi pe nimeni nici ce vrei, nici ce ştii, ci numai cine eşti“.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe