Newsflash
Cultură

Orchestra de Tineret din Polonia

de Anca FLOREA - sept. 2 2013
Orchestra de Tineret din Polonia
   Aşa cum anticipam în comentariul anterior, stagiunea estivală oferită de „Lanto Comunication“ şi Fundaţia „Prietenii muzicii – Serafim Antropov“ a adus, la Ateneu, noutatea invitării Orchestrei „Sinfonia Juventus“ din Polonia, deschizând astfel seria ansamblurilor de tineret din străinătate care ne vizitează, desigur în cadrul colaborării Orchestrei Române de Tineret şi a fondatorului acesteia, violoncelistul Marin Cazacu, în Asociaţia internaţională ce le este dedicată. Am descoperit astfel singura orchestră de gen susţinută integral de stat – ceea ce, să recunoaştem, este demn de admirat şi de… gândit –, alcătuită din instrumentişti până în 30 de ani, remarcabilă fiind sonoritatea densă, omogenitatea şi calitatea suflătorilor sau a cordarilor, corectitudinea şi acurateţea cu care au rezolvat partiturile mozaicate incluse în program, alese de dirijorul Tadeusz Wojciechowski probabil pe criteriul accesibilităţii şi al apropierii de ritmurile dansante. Desigur, am ascultat pagini din creaţia poloneză, semnată de compozitori celebri, precum Moniuszko (fragmente din opera Halka) sau Lutoslawski (Mică suită), acesta surprinzând prin raportarea la repere amintind de contemporani la fel de vestiţi – Stravinski sau Bartók –, într-o lucrare agreabilă şi pregnant ritmată; dar au urmat uvertura la opereta Cavaleria uşoară de Soupé, Melodii lăutăreşti de Sarasate – solist concert-maestrul Jan Kutkowski, parcurgând scriitura bogată cu onestitate şi… discreţie –, dar şi Rapsodia ungară nr. 2 de Liszt sau un Ceardaş din suita Hary Janos de Kodály. De ce s-a optat pentru o asemenea structură, pe ce criterii „zonale“? Ar trebui întrebat dirijorul.
   Rămânând aproape permanent la pupitru, dirijorul a preferat să abordeze piesele într-o succesiune „compactă“, rapidă, fără pauza obişnuită, ansamblul răspunzând cu promptitudine concepţiei sale, surprinzător de inflexibilă, aducând la acelaşi numitor – ca expresie şi manieră de cânt – lucrări foarte diferite totuşi ca factură şi stil; puţine culori, multe secvenţe ritmice subliniate aproape cazon, altele estompate derulate fără relief şi varietate sau imaginaţie, generând lipsa de strălucire şi de anvergură, deşi au fost destule pasaje în forte. Foarte bune solourile la suflători şi la vioară, demnă de aplaudat întreaga evoluţie a orchestrei, dar am încercat să-mi imaginez cum ar fi sunat dacă ar fi beneficiat de un conducător care, depăşind (sau renunţând la) tactarea uniformă, ar fi cerut şi nuanţe şi un plus de fluenţă a discursului şi sensibilitate sau atmosfera specifică fiecărui opus. S-au acordat şi două bisuri… la fel, dar după o oră şi jumătate de muzică, am avut sentimentul că toate cele zece momente alese au devenit teribil de asemănătoare, publicul simţind totuşi nevoia unei diversităţi reale de stări, planuri sonore şi expresive. A fost, deci, un concert foarte îngrijit, cu un repertoriu atractiv, dar a lipsit „ceva“… Probabil un alt dirijor mai temperamental şi mai puţin încorsetat.
   Au urmat alte orchestre la fel de tinere – cea din Austria, apoi, în 19 august, „Romanian Sinfonietta“ sub bagheta lui Horia Andreescu, iar două zile mai târziu, în finalul stagiunii estivale, Orchestra Naţională de Tineret a Moldovei, cu Gabriel Bebeşelea la pupitru, în pagini predominant romantice. Aşadar, melomanii au fost atraşi sub cupola Ateneului, unde, de câţiva ani, se „întâmplă“ evenimente cărora este imposibil să le rezişti. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe