Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Orchestra Mondială a Medicilor, în turneu în China

Viața Medicală
Prof. dr. Florin AMZICA miercuri, 28 decembrie 2011
    La finalul anului, Orchestra Mondială a Medicilor (World Doctors Orchestra) a efectuat, la invitaţia Ministerului Sănătăţii din China, un turneu în această ţară, cuprinzând două concerte, unul la Beijing, celălalt la Shanghai. Reprezentaţiile au avut loc în prima parte a lunii decembrie, iar programul a inclus o compoziţie în premieră mondială – „Misiune de viaţă“, de Zhou Wenjun, lucrare compusă în mod special pentru orchestra noastră, precum şi două piese mult mai cunoscute: concertul pentru pian şi orchestră în mi bemol major nr. 5 (Imperial) de Ludwig van Beethoven şi simfonia a 4-a în mi minor de Johannes Brahms. Solistul concertului a fost un tânăr pianist chinez, Xiang Zou, şcolit la Juliard School of Music din New York, în prezent profesor la Conservatorul din Beijing. Orchestra s-a aflat sub bagheta fondatorului ei, dr. Stefan Willich, din Berlin.

   Conform tradiţiei la care aderă Orchestra Mondială a Medicilor, încasările celor două concerte au fost cedate unor cauze umanitare medicale. În cazul de faţă, beneficiul a revenit în totalitate Ministerului Sănătăţii din China, pentru îmbunătăţirea asistenţei medicale în ţara gazdă.

   Membrii orchestrei, provenind din aproape 40 de ţări din lumea largă, au participat cu multă generozitate la reuşita evenimentelor. Trebuie menţionat că, până acum, toate concertele acestei orchestre, de la fondarea sa în 2007, au fost parţial sponsorizate de membrii orchestrei, care îşi plătesc singuri biletele de avion şi renunţă la venituri pe perioada deplasării. Răsplata lor constă în bucuria de a se (re)întâlni pentru a face muzică, în general în săli prestigioase din lumea largă, şi din faptul că de fondurile adunate beneficiază pacienţi defavorizaţi. În plus, aceste manifestări contribuie la conştientizarea unor deficienţe sau nedreptăţi în sistemul de acordare a asistenţei medicale.

   Concertele din China mi-au permis, de asemenea, cunoaşterea în mod nemijlocit a unor aspecte cultural-sociale din viaţa poporului chinez. Am fost impresionat de calitatea celor două săli de concerte în care am cântat. Complexul din Beijing (foto) a fost finalizat în 2008 şi reprezintă o adevărată minune arhitecturală, înglobând numeroase găselniţe de construcţie. Conţine patru săli imense (pentru concerte, operă, teatru, cinema), fiecare putând găzdui până la 2.000 de spectatori. Acustica sălii de concerte în care am cântat noi a fost remarcabilă.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC