Newsflash
Cultură

Oscarul din 1981, Szabo Istvan, omagiat la TIFF

de Demostene ŞOFRON - iul. 21 2021
Oscarul din 1981, Szabo Istvan, omagiat la TIFF

În 1981, numele regizorului maghiar Szabo Istvan (n. 1938), era pe buzele tuturor iubitorilor celei de a 7-a arte. Era pentru că Szabo Istvan aducea Ungariei, primul Oscar, pelicula câștigătoare fiind Mephisto, cu scenariul după romanu

Oscarul primit nu era deloc întâmplător dacă avem în vedere faptul că același Szabo Istvan fusese nominalizat la Oscar și cu un an înainte, 1980, pentru „Confidence”.

Szabo Istvan
Szabo Istvan

Făcând un salt mare în timp,pentru că sunt de amintit și nominalizările la Oscar din 1988-pentru „Hanussen”, respectiv 2013, pentru „The Notebook”. Cert este că în perioada 1980-1989, Ungaria avea deja patru nominalizări, din care una transformată în Oscar.

În timp ce România defila în aceeași perioadă, doar cu trei pelicule, trei regizori care nu au făcut obiectul listei scurte.

Revin la Mephisto, peliculă care a primit nu mai puțin de 15 premii internaționale (scenariul și FIPRESCI la Cannes; un David di Donatello, Luchino Visconti Award...).

Este, fără îndoială, capodopera regizorului, analiză pertinentă asupra soartei artiștilor-acțiunea este plasată în Germania la începutul anilor ‘30-în timpul dictaturilor. Klaus Maria Brandauer face în „Hendrik Hofgen” un rol de excepție, care i-a adus și premii, și alte propuneri și roluri în filme importante.

În fine, în „Mephisto” a fost distribuită și actrița Bisztrai Maria (Cluj-Napoca, 1923-2020, Budapesta), în perioada 1969-1985, directoare a Teatrului Maghiar din Cluj-Napoca! Succesul filmului a fost și succesul întregii echipe artistice, numai că la timpurile respective, succesul nu a fost deloc evidențiat de autoritățile timpului.

Este de reținut și faptul că Szabo Istvan a avut succes pe marele eccrane și cu filmele post 1981, mă refer la „Colonelul Redl” (BAFTA, 1986), „Hanussen” (nominalizat și la Cannes), „Meeting Venus” (European Silver Ribbon, Italia), „Sunshine”, „Being Julia” (nominalizare la Goya), „Taking Sides”. A colaborat cu mari artiști ai filmului și teatrului cum sunt Annette Bening, Helen Mirren, Glenn Close, Staelan Skarsgard, Kiri Te Kanawa, Harvey Keitel, Michael Gambon.

La TIFF 2021, Szabo Istvan va fi prezent cu noua sa producție, „Final Report” (film deja nominalizat la Grand Prize Tallinn), prezentat în secțiunea Zilele Filmului Maghiar. În plus, va fi distins cu premiul pentru întreaga activitate și carieră artistică.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe