Newsflash
Cultură

Oscarurile se gândesc la voi

de Ilinca BELCIU - mar. 13 2014
Oscarurile se gândesc la voi
   Mult aşteptata seară a anului, ceremonia de decernare a Oscarurilor care s-a desfăşurat în Dolby Theatre din Los Angeles pare să fi fost cel mai haios şi destins eveniment din istoria premiilor Academiei Americane de Film. Cu o gazdă relaxată (Ellen DeGeneres) şi un public de primă mână care i-a intrat în joc fără probleme, ba chiar cu entuziasm şi cu o poftă de distracţie ce i-a coborât printre oameni, Oscarurile au fost mult mai accesibile, mai puţin pretenţioase, cu acelaşi glamour tipic, desigur. Succesul sau eşecul unei asemenea gale stă în măiestria şi talentul gazdei de a-şi antrena publicul: „A plouat foarte mult în ultimele zile, dar suntem bine. (…) Am revenit după şapte ani, le mulţumesc tuturor pentru faptul că m-au invitat atât de repede“. Cu ironie şi bun gust, DeGeneres a recunoscut: „Multe lucruri s-au schimbat. Acum şapte ani, Cate Blanchett era nominalizată, Meryl Streep era şi ea, la fel Leonardo DiCaprio ori Martin Scorsese. Multe lucruri s-au schimbat“. Şi râsetele au dat viaţă sălii.
   Tema ceremoniei a stat sub semnul eroilor de la Hollywood. Avem nevoie de eroi mai mult ca niciodată, iar filmele continuă să fie acea evadare care ne inspiră. În aceste momente dramatice în care tragediile se întâmplă până şi pe platourile de filmare, nu doar în zonele fierbinţi ale Europei, tot ce poţi spune este: „Facem filme, nu încercăm să găsim antidotul bolilor incurabile“. Lumea filmului rămâne acel tărâm magic în care poţi visa şi nimeni nu-ţi poate lua asta. De la cheta pentru livrarea de pizza până la cel mai faimos selfie, care face deja istorie (reţeaua Twitter a colapsat pur şi simplu în urma postării – peste un milion de retweets, depăşind astfel celebrul selfie al lui Obama), ceremonia Oscarurilor din acest an nu a oferit prea multe surprize la capitolul premianţi. Leonardo DiCaprio rămâne în continuare fără statuetă, s-au lansat şi alte melodii pe lângă celebrul Happy al lui Pharrell, Meryl Streep a ajuns la cea de-a 18-a nominalizare şi nu, nu e musai să primească un Oscar pentru asta.
   Dincolo de ceea ce nu s-a întâmplat, Gravity a câştigat şapte statuete, pentru regie (Alfonso Cuaron), imagine (în ciuda tuturor controverselor asupra tehnicii excesive), montaj, muzică, montaj de sunet, mixaj de sunet şi efecte speciale. Fără îndoială că este un film care va rămâne în istorie, va continua să impresioneze şi să mişte publicul prin filosofia sa. 12 ani de sclavie a fost declarat cel mai bun film, cu cel mai bun scenariu adaptat, iar Lupita Nyong’o şi-a văzut visul cu ochii – Oscarul pentru cel mai bun rol feminin secundar: „Mă urmăreşte acest moment de fericire supremă care porneşte de la durerea altcuiva. (…) Uitându-mă la statueta aceasta, mi se confirmă faptul că, indiferent de unde vii, visele tale sunt valabile“.
   Dallas Buyers Club a câştigat premii la fel de importante: Matthew McConaughey pentru cel mai bun rol masculin, o revenire spectaculoasă – actorul a slăbit câteva zeci de kilograme pentru a intra în pielea unui bărbat infectat cu HIV, şi Jared Leto – pentru rol secundar, cu un discurs emoţionant şi puternic, dar şi cel mai bun machiaj/coafură. În ciuda campaniei declanşate împotriva lui Woody Allen, Cate Blanchett a meritat statueta pentru cel mai bun rol feminin. Blue Jasmine este o poveste extrem de puternică, iar Blanchett face un rol impecabil în pielea personajului nevrotic.
   Cel mai bun film străin este în acest an La Grande Bellezza. Sorrentino a ţinut să menţioneze sursele sale de inspiraţie: Fellini, Scorsese, Maradona, Roma. Una dintre surprizele palmaresului a fost fără îndoială categoria filmului documentar. The Act of Killing a ratat statueta în favoarea lui 20 Feet from Stardom, distribuit de celebra companie Weinstein, care a asistat neputincioasă la eşeculcelorlalte filme din catalog: Philomena, August: Osage County sau The Butler al lui Lee Daniels.
   Cu toate acestea, Oscarurile reprezintă momentul discursurilor: „Fiecare merită să trăiască, nu doar să supravieţuiască“, a spus Steve McQueen la finalul ceremoniei. Iar cuvintele lui Jared Leto s-au detaşat considerabil de restul mulţumirilor şi notelor personale: „Tuturor visătorilor din lumea întreagă care ne privesc din locuri precum Ucraina sau Venezuela, vreau să ştiţi că suntem aici în timp ce voi luptaţi pentru împlinirea viselor şi trăiţi imposibilul. Ne gândim la voi“.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe