Newsflash
Cultură

Pacientul, între gravitatea reală și cea potențială

de Prof. dr. Silviu CONSTANTINOIU - nov. 17 2017
Pacientul, între gravitatea reală și cea potențială
     Ediția a doua a cărții Bolnavul chirurgical grav vine ca o necesitate după ce prima ediție s-a bucurat de succes, epuizându-se rapid. Trebuie menționat și că autorul coordonator – prof. dr. Cristian Dragomir – a adăugat la această ediție un nou autor și un capitol important, dedicat bolnavului hemoragic.
     Prof. dr. Cristian Dragomir, personalitate a chirurgiei ieșene și românești – a fost primul președinte al Societății Române de Chirurgie dintr-un centru universitar altul decât București –, s-a format la solida școală chirurgicală ieșeană. A urmat o specializare în Anglia, unde a obținut și titlul de Fellow of the Royal College of Surgeous of England. Împreună cu coautorii – dr. Raluca Dragomir și dr. Iulian Radu – acesta știe foarte bine că limba de comunicare scrisă și vorbită la congresele internaționale, la cele naționale cu participare internațională și în majoritatea tratatelor și revistelor de specialitate este engleza. De aceea cartea „Bolnavul chirurgical grav” a apărut în format bilingv – română-engleză.
     Din nefericire pentru medicina din România, o bună parte dintre cei vizați de citirea și înțelegerea acestei cărți pleacă să lucreze în străinătate și, indiferent de țara unde ajung, cunoașterea limbii engleze și, mai ales a englezei medicale, le este de un real ajutor.
     Bolnavul chirurgical grav se deosebește de bolnavul chirurgical obișnuit, care va suferi un act chirurgical, prin faptul că prognosticul vital este imediat amenințat și lipsa de reacție a medicului din orice eșalon, cu posibilitățile sale, pune iminent în pericol viața pacientului. Gravitatea stării bolnavului poate fi reală sau potențială, de multe ori limita dintre aceste entități fiind ambiguă.
     Analizând cuprinsul cărții, constatăm că după generalitățile necesare se iau în discuție funcția respiratorie și circulatorie la bolnavul grav chirurgical, cunoscând faptul că aceste două funcții ale organismului sunt „imediat” vitale. Ulterior sunt analizate funcția excretorie și digestivă, metabolismul și nutriția la aceste categorii de bolnavi. Urmează un capitol dedicat importanței diagnosticului și tratamentului sepsisului (și mai ales a șocului septic), precum și capitolul nou introdus, dedicat bolnavului hemoragic. Noțiuni foarte documentate și importante sunt alocate bolnavului politraumatizat, precum și importanței tratamentului durerii care, chiar dacă este o reacție normală și chiar benefică a organismului, prin intensitatea ei poate deveni nocivă.
    Toate capitolele sunt „condimentate” cu prezentări de cazuri clinice, demonstrative, care susțin noțiunile teoretice. Nici ultimul capitol, legat de comunicare – comunicarea cu bolnavul, anturajul său, membrii echipei – nu trebuie neglijat. Este, după știința mea, pentru prima dată în țara noastră când se abordează această problemă într-o carte de patologie chirurgicală.
     Cartea se remarcă printr-un stil clar și concis, precis și totuși ușor de citit, fiind o lectură agreabilă, dar și utilă, care face cinste atât autorilor, cât și școlii de medicină și chirurgie ieșene și românești în general.

 

Cristian Dragomir, Raluca Dragomir, Iulian Radu – Bolnavul chirurgical grav. Ediție bilingvă, ed. a doua. Editura Medicală, București, 2017

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe