Newsflash
Cultură

Părintele anesteziei moderne în România

de Prof. dr. Gabriel M. GURMAN - mai 18 2018
Părintele anesteziei moderne în România
    Oare a mai rămas ceva de spus despre întemeietorul anesteziei moderne românești, ceva care nu s-a scris, nu s-a publicat și nu s-a vorbit deja? De câteva zeci de ani, istoriografia specialității ATI s-a ocupat îndeaproape de contribuția prof. dr. George Litarczek – azi membru al Academiei Române – la transformarea actului anestezic dintr-un simplu gest auxiliar într-o specialitate independentă și în permanentă dezvoltare.
    Cu toate acestea, cineva a simțit nevoia să se reîntoarcă asupra momentului nașterii anesteziei române moderne, combinând amănuntele acestui proces istoric cu datele biografice ale părintelui ei. Așa se explică apariția primului volum de amintiri ale prof. dr. George Litarczek, sub denumirea M-au numit părintele anesteziei, publicat foarte recent de editura Cartea Medicală, sub redacția Dorei Petrilă.
    Despre Dora Petrilă, eminent medic ATI și elevă a profesorului Litarczek, trebuie spus că îmbină armonios cariera medicală cu talentul său de scriitoare. Dr. Dora Petrilă semnează nenumărate volume, atât de istorie, cât și de ficțiune, cărți care au darul să ridice un văl ce acoperă multe dintre secretele vieții și ale realității din ultima jumătate de secol.
    Nu e prima întâlnire literară dintre maestru și eleva sa. În urmă cu mai bine de 20 de ani, Dora Petrilă a publicat un volum de impresii și amintiri aparținând lui George Litarczek și unuia dintre urmașii și admiratorii săi, aflat de mult în străinătate. Volumul intitulat „Istorii suprapuse” a făcut vâlvă la vremea sa, aducând la lumină pentru prima dată amănunte despre viața și activitatea celui care a fost timp de decenii șeful clinicii ATI de la Spitalul Fundeni, din București.
    De data aceasta, viața profesorului e abordată în mod sistematic, aș zice chiar didactic, pentru că paginile cărții te poartă de-a lungul istoriei personale a acestuia, de la nașterea sa în Boston, în anul 1925, și până în anul 1960, când clinica de chirurgie a spitalului Colțea s-a mutat la noul spital Fundeni din București. Un al doilea volum, care își propune să continue povestea, e planificat pentru anul viitor.
    Parcurgând cu atenția cuvenită paginile volumului, în mintea cititorului se formează idei ce se aștern ca pietre de hotar pe drumul pe care l-au făcut împreună anesteziologia română și întemeietorul ei.
    În primul rând, e vorba despre modul în care un medic și om de știință pune bazele pe care se va construi ulterior o nouă specialitate medicală. Nimic nu se produce spontan: educația primită în familie (ambii părinți erau medici) e combinată în acest caz cu un interes puternic pentru tehnică și pentru științele de bază ale medicinei. Această splendidă combinație de cunoștințe a creat fundalul pe care viitorul medic își va construi meseria aleasă. La acestea se adaugă superba șansă de însușire a unor limbi străine de importanță majoră pentru dezvoltarea oricărui tânăr intelectual: engleza, franceza și germana, trei limbi cu care George Litarczek jonglează cu dexteritate până în ziua de azi. Și dacă vorbim despre limbi străine, „idila” dintre profesor și limba rusă e mai mult decât elocventă pentru personalitatea acestuia. Obligat să apeleze la date inexistente încă în limba română, tânărul medic Litarczek a fost nevoit (și se pare că a făcut-o cu plăcere) să învețe limba rusă. A luat în mână un manual, și l-a însușit de la un capăt la altul și, în felul acesta, a putut descifra, ajutat de cunoștințele sale tehnice, modul de construcție și funcționare a primelor aparate de anestezie.
    Întâmplarea a jucat un rol important în unele dintre cele mai mari invenții ale umanității, iar medicina nu face excepție. Prima intubație endotraheală efectuată de George Litarczek în anul 1951 a fost posibilă doar pentru că tânărul medic avea deja la dispoziție un aparat de anestezie, o trusă de intubație și un chirurg dispus să accepte o tehnică de anestezie complet nouă la pacientul pe care urma să-l opereze. „În ziua de 3 martie 1951, am făcut prima mea anestezie cu intubație traheală, care era și prima anestezie de acest fel în România. Ulterior avea să se scrie că așa a început anestezia modernă în țara noastră”, scrie Litarczek în cartea sa.
    Din acel moment, drumul spre anestezia generală cu intubație traheală în România a fost deschis pentru întreg sistemul medical din țară. Doar zece ani mai târziu, autorul acestor rânduri a putut alege ca subiect de teză de doctorat intubația traheală în chirurgia tubului digestiv, fără ca cineva din protipendada vieții universitare bucureștene să se uite chiorâș la un subiect venind parcă din neant.
    Un al doilea aspect ce merită menționat e capacitatea eroului cărții de a oferi Cezarului ce aparține Cezarului. Volumul cuprinde o serie de amănunte care indică importanța crucială pe care au avut-o doi giganți ai chirurgiei românești în dezvoltarea anesteziei pe plaiurile mioritice. Prof. dr. Nicolae Hortolomei, șef de școală în anii 1950, a simțit importanța transformării anesteziei într-o specialitate medicală, a încurajat încercările de a lărgi gama tehnicilor ce puteau fi utilizate și a achiziționat din propriii bani primul aparat de anestezie care a funcționat în România. Așa se face că spitalul Colțea se poate mândri cu faptul că reprezintă „sala de naștere” a anesteziei românești și că profesorul Hortolomei, șeful chirurgiei din acel spital, a fost susținătorul primului medic român care s-a dedicat în întregime viitoarei meserii de anestezist.
    Un al doilea chirurg care și-a pus amprenta pe dezvoltarea noii specialități medicale a fost prof. dr. Theodor Burghele, șeful chirurgiei și directorul spitalului Panduri. Profesorul Burghele a înțeles importanța anesteziei pentru dezvoltarea chirurgiei și a contribuit în mod substanțial la crearea condițiilor necesare pentru ca noua specialitate de anestezie-terapie intensivă să se dezvolte în mod independent, nu ca o latură periferică a chirurgiei generale.
    La numai 15 ani de la stagiul efectuat de Litarczek la spitalul Panduri, am reușit să mă număr printre puținii interni ATI care au lucrat în preajma și în umbra marelui dascăl. La ora aceea, specialitatea înflorea și atrăgea din ce în ce mai mulți medici tineri care-și căutau calea spre viitoarea carieră. Atitudinea profesorului Burghele față de anestezie ca profesiune medicală și față de anesteziști ca parteneri egali în actul chirurgical a devenit cunoscută în întreaga țară și aplicată în mai toate spitalele din România.
    Săptămâna trecută a avut loc la Sinaia tradiționalul congres anual ATI, cu participarea a peste 1.000 de medici și asistente medicale ATI și cu un program științific la care au contribuit mulți conferențiari români, dar și 73 de oaspeți din străinătate. Unul dintre punctele de atracție ale programului a fost lansarea volumului de care ne ocupăm în aceste rânduri. La cei aproape 93 de ani ai săi, profesorul Litarczek, acompaniat de dr. Dora Petrilă, și-a prezentat cartea, trecând pe scurt în revistă cele mai importante momente ale vieții sale, care se confundă cu istoria anesteziei românești. Se poate susține, fără drept de apel, că toți cei prezenți în acea după-amiază în sala mare a Cazinoului de la Sinaia îi datorează, direct sau indirect, meseria și cariera celui care a îndrăznit pentru prima oară, acum aproape 70 de ani, să introducă o sondă în traheea unui pacient chirurgical pentru a administra un anestezic general. Din acest moment, istoriografia medicală românească are la dispoziție o superbă sursă de informații, iar istoria anesteziei românești se poate mândri cu acest extrem de important izvor de date prezentate la persoana întâi.
    Sunt convins că lumea medicală românească salută inițiativa editurii Cartea Medicală de a edita primul volum de amintiri ale maestrului George Litarczek. Personal, sunt unul dintre miile de elevi și admiratori ai săi care așteaptă cu sufletul la gură apariția celui de-al doilea volum de amintiri și cugetări.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe