Newsflash
Cultură

Partituri fără vârstă

de Anca FLOREA - mai 26 2014
Partituri fără vârstă
Sub genericul „George Enescu, eternul contemporan“, Muzeul George Enescu a găzduit, în data de 5 mai 2014, o seară camerală specială, dedicată amintirii şi comemorării maestrului. Programul a cuprins lucrări scrise la vârste fragede de compozitor. Seara a fost prefaţată de Cristina Andrei, direc­torul muzeului, completată de violonce­listul Marin Cazacu, care a abordat, cu o eleganţă şi o căldură aparteNocturna şi Saltarello, în compania pianistei Verona Maier. Aceste creaţii marcaseră debutul de compozitor al lui Enescu la Conser­vatorul din Paris. Avea doar 15 ani. Partitura a fost redescoperită de Marin Cazacu în SUA şi introdusă astfel în circuitul de recital. Sonata Torso, o versiune a primei părţi din Sonata nr. 1 pentru pian şi violoncel, a fost inter­pretată superb de fiul său, violoncelistul Ştefan Cazacu, care a frazat matur, evidenţiind încărcătura liric-nostalgică a cantilenei enesciene.
În interpretarea sensibilă a lui Gabriel Croitoru au răsunat Balada şi Impromptu concertant, pentru prima dată pe vioara Guarnieri care i-a aparţinut lui George Enescu, instrumentul conferind un plus de vibraţie prin sunetul său aparte. Violonistul a fost acompaniat tot de Verona Maier, care a revenit pe podium alături de Marin şi Ştefan Cazacu pentru Andante religioso, violoncelistul reliefând latura evocatoare, meditativă a tânărului Enescu. Verona Maier s-a dovedit şi de această dată o rafinată pianistă, cu un tuşeu rotund şi o capacitate deosebită de a colabora cu partenerii de scenă.
Întâmplarea a făcut ca, doar patru zile mai târziu, Muzeul Cotroceni să găzduiască un eveniment organizat de Radio România Muzical. Laura Buruiană şi Ferenc Vizi, doi tineri a căror activitate muzicală se desfăşoară în Franţa, au susţinut un recital, care a cuprins Elegia de Faure, Sonata de Debussy şi, printr-o frumoasă coincidenţă, aceleaşi Nocturna şi Saltarello de Enescu, aşa încât mi s-a oferit prilejul unei audiţii comparate în versiuni realizate de Marin Cazacu, apoi de fosta sa studentă, Laura Buruiană. Dacă în evoluţiile sale din anii trecuţi, violoncelista se remarca prin exu­­beranţă, tehnică şi temperament vulcanice, de această dată am remarcat o atracţie către opusurile cu tentă lirică, introspectivă, linia atent construită în cantilene discrete rămânând cumva în umbra pianistului. Acesta a abordat partitura de Mendelssohn-Bartholdy mai aproape de maniera concertistică, pregnanţa şi anvergura sa fiind unanim apreciate de public. Sincer, nu am înţeles de ce programul nu a inclus şi piese celebre, de virtuozitate, care să capteze ascultătorii, reacţia firavă a celor prezenţi confirmând tocmai faptul că aşeptau şi altceva. Surprinzător, s-a aplaudat după fiecare parte a sonatelor, deşi se anunţase structura lor.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe