Newsflash
Cultură

Pășind prin grădină

de Dr. Raluca BULEA - aug. 21 2020
Pășind prin grădină

Muzeul Naţional al Ţăranului Român prilejuiește, până în 15 septembrie, o întâlnire cu creaţia artistică a lui Horia Bernea. Lucrările alese pentru această expoziţie provin din colecţii particulare.

3_1Arșiţa verii ne îndeamnă adesea să căutăm umbra și răcoarea spaţiilor înverzite, care ne oferă liniște, tihnă și unde putem avea momente de meditaţie și reverie.

Alături de grădinile caselor și de parcuri, avem acum ocazia de a pătrunde într-un spaţiu privilegiat, într-o grădină a spiritului, prin expoziţia „Horia Bernea: de la grădină la iconostas”, deschisă în Sala „Irina Nicolau” de la Muzeul Naţional al Ţăranului Român (MŢR), în perioada 12 august – 15 septembrie 2020.

Asociaţia Eleon din Alba Iulia, cea care în ultimii doi ani a străbătut cu expoziţia „Crucea, de la comunitate la comuniune” de-a lungul și de-a latul ţării, ba chiar și pe alte meleaguri, revine de această dată în
Capitală cu un nou eveniment încărcat de semnificaţii atât din punct de vedere artistic, cât și din punct de vedere religios.

În anul care marchează, printre altele, împlinirea a două decenii de când Horia Bernea a trecut pragul veșniciei, membrii asociaţiei au dorit ca în parteneriat cu MŢR, al cărui nume, renume și mod original de organizare este legat indisolubil de numele acestui artist remarcabil, să îi aducă un binemeritat omagiu, chiar în locul de care se leagă ultimii săi zece ani de existenţă pământească.

Deloc întâmplător, perioada aleasă pentru desfășurarea evenimentului va cuprinde și data de 14 septembrie, sărbătoarea ortodoxă a Înălţării Sfintei Cruci, ziua în care Horia Bernea se năștea în anul 1938. În preajma acelei zile, ca finisaj al expoziţiei, legate de manifestarea „Zilele Muzeului Ţăranului Român”, vor fi organizate câteva conferinţe și prelegeri speciale.

Lucrări din colecţii particulare

Trecând pragul expoziţiei, devenim conștienţi că pășim într-un spaţiu în care suntem de două ori privilegiaţi. Întâi pentru că ne reîntâlnim cu creaţia artistică a lui Horia Bernea, și apoi deoarece lucrările alese nu provin din patrimoniul muzeal a cărui menire este înlesnirea întâlnirii dintre public și opera de artă (există o singură excepţie, care vine de la Muzeul Naţional de Artă Contemporană al României), ci din colecţii particulare, în general inaccesibile vizitatorului obișnuit.

1_1

De această dată însă, graţie generozităţii colecţionarilor dr. Sorin Costina, Daniel și Roxana Ghiuruţan, precum și Doina și Constantin Xifta, avem ocazia de a ne bucura, spiritual și intelectual, de câteva lucrări cu totul speciale.

Fără a fi o mare retrospectivă, așa cum ar fi meritat personalitatea cu totul aparte a lui Horia Bernea și cum și-ar fi dorit și organizatorii, împiedicaţi fiind totuși de vremurile excepţionale pe care le trăim, „De la grădină la iconostas” ne aduce în faţă, în mod concentrat, câteva picături din esenţa creaţiei lui Horia Bernea.

Expoziţia reunește unele dintre cele mai importante subiecte abordate de artist pe parcursul carierei sale, în special ca mărturisitor prin pictură al credinţei ortodoxe.

4_1

Viziunea curatorială a pictorului Ion Grigorescu a organizat lucrările în cinci grupaje, asemenea unor sofisticate aranjamente ikebana, care ne fac să poposim îndelung privindu-le.

Dincolo de profunzimile fiecărui tablou în parte, ce par să ne reţină și să ne absoarbă, căutăm să descoperim de fiecare dată și posibila legătură dintre ele, firul călăuzitor și povestea nescrisă pe care o plăsmuiește imaginaţia și sensibilitatea fiecăruia dintre noi.

Curţi, dealuri și grădini, în care putem găsi interpretări și înţelesuri pentru fiecare spaţiu existent, de la pământ la cer, trec prin naturi moarte cu hrană, la prapori, coloane și iconostase, într-o afirmare vizuală a credinţei, care transcende timpul și spaţiul, făcându-ne să ne regăsim în ele și să aflăm liniște, înţelepciune și răbdare.

În final ne întâlnim și cu cealaltă parte a activităţii lui Horia Bernea, aceea de director al MŢR, prin câteva înregistrări video și o parte dintre publicaţiile pe care le-a coordonat și editat.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe