Newsflash
Cultură

Paternalism literar

de Dr. Al. TRIFAN - nov. 14 2012
Paternalism literar
   Personalitatea de medic scriitor a lui Iustinian Gr. Zegreanu este una remarcabilă. Coordonator al activităţii Filialei din Cluj a Societăţii Medicilor Scriitori şi Publicişti din România, este autorul a mai multor plachete de versuri şi proză şi editor al volumelor colective publicate la un interval de aproximativ trei ani de către membrii acestei filiale. Continuând activitatea literară de excepţie a tatălui său, Octavian Zegreanu, el i-a dedicat o justificată veneraţie, îngrijind publicarea postumă a unora dintre valoroasele sale poeme. Aşa se explică faptul că titlul ultimului volum al medicului scriitor clujean poartă titlul ÎN NUMELE TATĂLUI… Luând cartea de pe rafturile librăriei, cititorul este mai întâi atras spre eterna înclinare creştină, dar, apoi, cei iniţiaţi desluşesc semnificaţia antropo­logică a titlului. Sacralizarea figurii paterne este un arhetip psihic fundamental definit de analişti prin animus. Trăind în lumina intelec­tuală şi literară pe care o răspândea tatăl său, autorul a fost zguduit de plecarea acestuia în eternitate. Rădăcinile cu care îşi fixase locul în lume fiind în mare tăiate, a scris, pentru a nu pluti în derivă, cartea apologetică: „Între iubire, viaţă şi destin“, izvorâtă din materia menită să panseze rana pierderii morale. Dar, în convalescenţa de după doliul existenţial, apar noi rădăcini care readuc seva Dasein-ului, germinând redactarea volumului de faţă. Titlul său explicitează miracolul conversiunii, adică al actualizării mitice a imaginii tatălui idealizat peste care se grefează trăirea sacrală a Tatălui ceresc. Aşa apare această carte, un compendiu de antropo- şi teozofie. Cuprinsul său este lămuritor. Defilează, spre încântarea înţelegerii noastre, capitole despre om şi condiţia umană, referiri la mitul antic al androginului, reflecţii privind natura spiritului uman, presupuneri despre ce se întâmplă cu sufletul după moarte. Credinţa în Dumnezeu ne dă dreptul la viaţă şi iubire faţă de oameni şi faţă de instanţa divină. Sentimentul iertării face parte şi este trăsătura distinctivă a religiei creştine, iar morala creştină semnalează prezenţa răului; dar moartea nu este inamicul. Atitudinea în faţa bolii porneşte, în viziunea autorului, de la ideea că boala trupului este rezultatul a ceva rău acumulat în profunzimile fiinţei.
   Personalitatea lui Justinian Zegreanu oferă o dovadă a faptului că medicina este un creuzet în care se topesc metalele preţioase scoase la iveală de frământările ontologice de care această profesie nu este ferită.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe