Newsflash
Cultură

Patimile lui Froome

de Dragoş BĂLDESCU - aug. 14 2015
Patimile lui Froome
    Victoria lui Chris Froome în ediţia din acest an al Turului Franţei la ciclism va rămâne fără îndoială una dintre cele mai contestate din istorie. Într-o competiţie zguduită anual de scandaluri de dopaj, unde până şi marele rutier american Lance Armstrong a rămas fără cele şapte titluri câştigate, francezii nu şi-au putut ascunde resentimentele faţă de Froome.
     Mare favorit la startul Marii Bucle, britanicul a fost contestat încă de atunci. Drumul spre victorie a fost greu şi presărat cu incidente neplăcute, iar maşinile oficiale ale echipei Sky au fost constant lovite de gunoaie aruncate din public. S-a ajuns atât de departe încât australianul Richie Porte, coechipierul lui Froome, susţine că ar fi primit un pumn în coaste de la un individ de pe marginea drumului.
     Aproape la unison, presa franceză l-a atacat nemilos. Pe lângă obişnuitele acuzaţii de dopaj, s-a insinuat că bicicletele folosite de Froome ar avea ascunse în interior motoraşe electrice. France 2 a difuzat o emisiune în care un fizician a analizat victoria decisivă a englezului din etapa a 10-a, în Pirinei. După calcule complexe, acesta a ajuns la concluzia că ciclistul ar fi dezvoltat o putere aerobică maximă de 7,04 waţi per kilogram, imposibilă în condiţii normale. Până şi zeul decăzut Armstrong a insinuat într-un comentariu pe Twitter că ceva nu este în regulă.
     S-a spus că francezii nu-l plac pe Froome datorită rivalităţii cu englezii şi din invidie că cicliştii lor nu au mai caştigat Turul din 1985, însă explicaţia nu are valabilitate dacă ne amintim că britanicul Wiggins nu a fost tratat la fel atunci când a caştigat în 2012, francezii fiind deja obişnuiţi ca străinii să învingă.
     Un val de suspiciune s-a abătut asupra echipei Sky. Se pare că orice rutier anonim se transformă peste noapte într-un campion după ce se alătură echipei, însuşi Chris Froome având o creştere bruscă în 2011, când a devenit dintr-un membru oarecare al echipei un favorit la caştigarea marilor tururi. În acest an, Sky a făcut din specialistul de sală Geraint Thomas un căţărător de elită, capabil să-l ajute pe liderul echipei în etapele montane şi să se bată de la egal la egal cu cei mai buni oameni ai munţilor, cum ar fi columbianul Nairo Quintana.
     Analiştii din ciclism uită însă un alt motiv pentru care francezii îl resping pe Froome: cel estetic. Pasionaţi de frumos, aceştia nu pot accepta un asemenea campion. Britanicul pedalează ca un supraom dar stilul lui este urât, cu o poziţie nefirească în şa, schiţând ticuri nervoase. În acest an, Froome a arătat ca o maşină de neoprit, un experiment scos în faţă de o echipă fără scrupule. Dar precum în cazul lui Armstrong, întrebarea pe care şi-o pun mulţi nu este dacă se va dovedi că a folosit substanţe interzise, ci când.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe