Newsflash
Cultură

Patologia pancreatică – de la Galen până în prezent

de Prof. dr. Dan L. DUMITRAŞCU - nov. 2 2018
Patologia pancreatică –  de la Galen până în prezent
Necesitatea acestei cărţi este justificată încă din prefaţă: domeniul a cunoscut schimbări taxonomice şi de conduită terapeutică. Pancreatita acută, pe care studenţii o învaţă sub numele impresionant de „marea dramă abdominală”, îşi păstrează după decenii riscul letal. Pancreatita cronică este adeseori subdiagnosticată sau confundată, alteori apare abuz în prescripţia de enzime de substituţie. De aceea, o aducere la zi a cunoştinţelor şi a ghidurilor practice curente era mai mult decât necesară. Se aminteşte şi viziunea lui Galen asupra semnificaţiei patologice a pancreasului şi este amintit primul articol ştiinţi­fic despre pancreatitele acute, publicat de Reginald Fitz în Boston Medical and Surgical Journal.
Structura cărţii este cea previzibilă, scolastică. Sunt descrise monografic pancreatitele acute şi cronice, cu accentul pe proble-mele mai frecvente, mai grave, mai puţin cunoscute. Contribuţia internistului, a gastroenterologului, a chirurgului, a medicului din secţia de terapie intensivă este evidentă. Sunt incluse în carte metode de diagnostic şi tratament moderne, inclusiv ecografia, endoscopia sau pancreatografia re­trogradă endoscopică. Contribuţia patologului nu este nici ea uitată. Tratamentele fiecărei boli sau complicaţii sunt prezentate conform celor mai recente standarde de practică.
Volumul are circa 600 de pa­gini, cu numeroase tabele şi ilustraţii de calitate.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe