Newsflash
Cultură

Pe Skype cu Moş Crăciun

de Dr. Cornelia TÎRÎŞ - dec. 22 2014
Pe Skype cu Moş Crăciun
   Pentru că începuse să se lase frigul, mi-am cumpărat vitamine şi m-am hotărât să-l apelez pe Skype pe Moş Crăciun. De când mă ştiu pe lume, l-am protejat şi niciodată nu l-am pus în situaţia „critică“ de a-şi umple sacul în Ajun. La discuţiile preliminare de anul acesta, mi-a servit însă câteva adevăruri dure, în formă de mere acre. Întâi s-a referit la dragul meu loc de muncă. Mi-a explicat elegant că acesta poate doar să rotunjească portofelul şi să te facă util. Atât. Nu este leac de inimă rea şi nici măcar de inimă albastră. De fapt, nu are deloc acţiune cardiacă. Pentru a-mi evapora rapid această minunată confuzie, Moş Crăciun a luat decizia matură ca anul acesta să nu mai vină decât la pediatrie. Chiar dacă e ceva mai scump, va trimite cadourile pentru adulţi prin curier. În mijlocul ecranului, a scos din sac, sub ochii mei uimiţi, procesul-verbal de amendă pe care l-a achitat la Crăciunul trecut, pentru parcare neregulamentară pe Calea Floreasca. Încă mi-a reproşat că renul Rudolph s-a speriat îngrozitor de atâta aglomeraţie. Apoi mi-a amintit discret cum m-a aşteptat el pe mine, la uşa camerei de gardă, cu o săptămână înainte de Ajun, dovedind „cu acte în regulă“ că am fost de serviciu chiar de ziua mea. A părut puţin ofensat de privirea-mi complice care confirma faptele. Ştiam bine că venise special, în mare grabă, tocmai din Laponia, pentru acest eveniment. Era micul nostru secret. Moşul avea lacrimile mari, sub ochelarii cu rame aurii, aburiţi de ger. Ce să facă, a avut întotdeauna o natură sensibilă.
   Ştia el bine că, în general vorbind, am fost cuminte. Mai trebuia lucrat puţin, pe ici, pe acolo, „în punctele esenţiale“: comunicarea şi falsa simpatie. Mi-a spus atunci că pământenii solidarizează mai ales cu cauzele care le fac viaţa uşoară. Iubesc cadourile mai mult decât sărbătoarea, aproape nebăgând de seamă că sărbătoarea Crăciunului, de fapt, nu costă nimic. E darul de Sus pentru lumea de azi, fără vrednicie, sărăcită de poveste şi de lucruri bune.
   Noi doi însă am ţinut legătura, ca privilegiu la vârsta adultă, folosind adresele de e-mail din ireal. M-a putut invita astfel, la vară, să bem un ceai, la noua lui reşedinţă din Laponia orientală. Îmi va arăta, desigur, fabrica de jucării, modernizată, şi faimoasa lui cutie poştală în care primeşte scrisorile copiilor din lumea întreagă. Fotografiile spectaculoase, care îi surprind venirea pe apă, pe uscat şi prin aer, pe cinci continente, fac din albumul lui Moş Crăciun ceva cu totul inedit.
   Despre falsa simpatie şi popularitatea trecătoare a simţit nevoia să explice. Odată plecaţi din copilărie, oamenii adesea văd că au uitat să pună iubirea în bagaj. Cumpără atunci ieftin, din târgurile vieţii, ataşamentul interesat. Chiar dacă păream că nu înţeleg prea bine, Moş Crăciun a continuat. Sufletul meu era de vină, fragil ca trestia deasupra unui abis, privind mereu în sus şi povestind ce vede pe munte. M-a prevenit atunci că auditoriului adesea îi lipseşte gustul pentru utopie şi, din indiferent, poate deveni ostil. Cu ochii minţii numai, se poate vedea cum viaţa îţi fură inocenţa şi icoana de ideal plătind pe ele doar câţiva bănuţi. Îţi oferă o slujbă bună, un substitut de linişte şi iluzia unor vecini prietenoşi. Timpul aleargă şi te lasă cu traista goală pe un peron, dregându-ţi visurile cu usturoi, busuioc şi ciorbă de potroace. Îţi strică definitiv relaţia cu Raiul şoptindu-ţi zilnic la ureche că nu există.
   Acum, la pragul dintre ani, oamenii îşi fac socotelile, tremură de frigul din suflet sau de grijile veacului acestuia. În case se şterg pervazuri şi oglinzi, se aprinde focul, iar bradul capătă sfinte podoabe. Mamele lasă cozonacii să vestească prin aroma Crăciunul. Copiii aşteaptă cu emoţie împlinirea dorinţelor celor mai tainice, scrise cu grijă, din timp, în plicurile trimise Moşului. Iar el vine precis, dar se arată numai acelora care îl pot privi cu inima. Lor le cere blândă seamă de „lucrările“ de pe Pământ. Pentru drumul de întors, în poveste, şi pentru un an întreg, el îşi umple sacul cu gândurile şi faptele noastre bune.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe