Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Pentru profesionalismul asistenţilor medicali

Viața Medicală
Prof. dr. Eusebie ZBRANCA vineri, 29 ianuarie 2010

Suntem în prezent pe Terra aproape 7 miliarde de oameni. Statisticile OMS arată că unul din cinci oameni suferă de o tulburare endocrină. Asta înseamnă că endocrinologii şi colaboratorii lor, asistenţi medicali de specialitate, sunt chemaţi să exploreze, trateze şi dispensarizeze peste un miliard de semeni. (...)

    Pregătirea asistenţilor medicali se face în prezent la un nivel superior, prin studii de trei-patru ani şi în universităţile de Medicină, nu numai în vechile şcoli sanitare postliceale. Diplomele acestor absolvenţi sunt foarte căutate şi apreciate în toată Europa (şi nu numai!), curricula lor fiind conformă cu cea din majoritatea ţărilor comunităţii europene.
    Rolul asistentului medical este major. El este cel ce trebuie să fie apropiat de bolnav, să-i cunoască boala, să-i facă recoltările pentru dozările hormonale, să ştie când şi în ce condiţii acestea trebuie făcute, să ştie să facă corect diversele teste de stimulare sau inhibare, să pregătească bolnavul pentru explorări
paraclinice specifice, inclusiv imagistice.
    Este necesar, de aceea, să se elaboreze manuale, cursuri tipărite, ghiduri practice, specifice profesiei de asistent medical. Este ceea ce a făcut pentru disciplina de Endocrinologie dna dr. Cristina Preda în lucrarea: ELEMENTE DE NURSING ÎN ENDOCRINOLOGIE (Editura „Gr. T. Popa“, UMF Iaşi, 2009).
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.