Newsflash
Cultură

Performanţele tinereţii

de Anca FLOREA - sept. 14 2012
Performanţele tinereţii
   Scriam, într-un articol anterior, despre excelenta Romanian Sinfonietta Orchestra, care, sub bagheta maestrului Horia Andreescu, entuziasmase în Festivalul de la Sinaia; dar, câteva zile mai târziu, ansamblul avea să-şi facă debutul fulminant la Bucureşti, sub cupola Ateneului, stârnind uimirea şi admiraţia unui public numeros şi (destul de) avizat, care a ascultat Uvertura Hebridele de Mendelssohn-Bartholdy, Simfonia nr. 2 de Beethoven, precum şi Concertul nr. 1 de Mendelssohn-Bartholdy, solist fiind foarte tânărul pianist Alexandru Cadmiel Boţac, evoluând, la rândul său, pentru prima oară într-un asemenea context, după ce, în urmă cu doi ani, câştigase Concursul „Dinu Lipatti“. A cântat atunci, în Galalaureaţilor, cu multă acurateţe, tehnică sigură, supleţe şi logică a discursului, fără a avea însă anvergură şi vigoare deosebită. Dar, anul acesta, la 19 august, la Casa memorială „Enescu“, a „atacat“ Toccata din suita enes­ciană, surprin­zând prin saltul valo­ric, prin maturizarea şi acumulările sur­venite într-un timp scurt, pianistul din Sighetul Marmaţiei studiind însă, de o vreme, la Cluj, cu Dan Goiţi, ceea ce… se simte. Şi „s-a simţit“ şi în maniera în care a interpretat Concertul la Ateneu, cu o perfor­manţă tehnică subliniată şi prin tempoul ameţitor pe care l-a abordat şi prin supleţea şi eleganţa discursului pe claviatură şi, mai ales, prin expre­sivitatea reliefată deo­potrivă în secvenţele în forţă şi în momentele de lirism. A colaborat impecabil cu orchestra, care, condusă atent de maestrul Andreescu, s-a pliat pe acel tempo, susţinându-i totodată intenţiile interpretative, rezultatul fiind impresionant. Ovaţii, aplauze şi exclamaţii admirative l-au răsplătit din plin, aşa cum şi orchestra, care a sunat excepţional sub toate aspectele, i-a încântat şi pe cei mai sceptici, care cu greu ar fi crezut că adolescenţi şi tineri între 15 şi 23 de ani pot cânta atât de frumos, de proaspăt şi cu o asemenea participare emoţională. Iar dirijorul a demonstrat încă o dată că este un adevărat maestru, dar şi că ştie să lucreze cu cei tineri, să-i formeze şi să-i înveţe într-o atmosferă de repe­tiţie totuşi relaxată, din care nu lipsesc umorul şi buna dispoziţie.
   A fost o seară su­perbă, iar ecourile exce­lentului festival de la Sinaia s-au prelungit şi în săptămâna ce a urmat, pentru că sub acea cupolă au fost progra­maţi, la finalul Festiva­lului „Magic Summer“ organizat de Lanto Communication, violoniştii Gabriel şi Simina Croitoru, acum în compania pianistei Clementina Ciucu, oferind opusuri de Beethoven, Mozart, J. Strauss şi, din nou, Mendelssohn.
   În acele zile, în Japonia, la Tokyo, se derula ediţia a opta a Concursului de muzică clasică „România“, organizat de Societatea de Muzică Clasică „România“, condusă de Kazuko Shimada, sub patronajul Ambasadei României în Japonia şi a ES Radu-Petru Şerban, ambasadorul României la Tokio. De această dată, din juriu au făcut parte dirijorul clujean Adrian Morar, violista Marie-Jeanne Măi-Antal (din Orchestra Naţională Radio, colaborând de ani buni cu formaţii nipone) şi muzicologul Oltea Şerban-Pârâu (redactor şef al postului Radio România Cultural şi director artistic al Orchestrelor şi Corurilor Radio), precum şi muzicieni japonezi, majoritatea membri ai Tokyo Symphony Orchestra. Ca şi în anii precedenţi, pe lângă premiu şi recompensa financiară, câştigătorul va susţine un turneu în câteva oraşe din România. Conform comunicatului, „câştigătoarea secţiunii de vioară a fost tânăra H. Shinoyama“, care a primit şi un premiu „acordat de Radio România Cultural“, ca şi pianistul T. Kawaguchi. „Un premiu al Ambasadei României a mers spre marimbafonistul K. Kudo, două premii ale asociaţiei Music Space – violonistul N. Yamaguchi şi flautista K. Shimizu – şi premiul publicului acordat tenorului A. Mizumo. (…) În ultima zi s-au hotărât câştigătorii secţiunii suflători, dominată de flautişti, şi ai secţiunii pian, câştigător fiind M. Law“. Acesta din urmă a obţinut, de altfel, şi Marele Premiu, urmând să cânte, toamna viitoare, şi în ţara noastră. „Câştigătoarea ediţiei de anul trecut a concursului, violonista Mayuko Ishigami, va veni, alături de alţi câţiva dintre primii clasaţi, în lunile septembrie şi octombrie 2012, în România, pentru a susţine recitaluri la Braşov, Sibiu, Sinaia (29 septembrie, castelul Peleş, în cadrul stagiunii Sunetul Muzicii) şi Bucureşti (1 octombrie, Studioul Alfred Alessandrescu al Radioului)“.
   Până atunci, la Ateneu se desfăşoară o nouă ediţie a Concursului de dirijat „Jeunesses Musicales“, la sala Radio se pregăteşte un nou „Duel al viorilor“, Opera Naţională propune, în aer liber, O noapte… călduroasă în cadrul Festivalului „Bucureştii lui Caragiale“, iar „la sediu“, în deschiderea stagiunii, un spectacol cu Bal mascat de Verdi, în care, pe lângă montarea foarte discutabilă şi parte dintre soliştii de la premiera din vară, puncte de atracţie vor fi şi tenorul Cristian Bălăşescu de la Timişoara, în debut la Bucureşti, şi soprana Sorina Munteanu, pentru prima oară aici în Amelia, şi baritonul Iordache Basalic…
   Un început de septembrie promiţător, poate ca un preambul la Festivalul Orchestrelor Radio, care, în ultima săptămână, va aduce în Capitală ansambluri de cotă internaţională, cu dirijori şi solişti – sperăm – pe măsura faimei lor…
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe