Newsflash
Cultură

Pictorul Marc Chagall și mesajul său biblic

Pictorul Marc Chagall și mesajul său biblic

Opera lui Marc Chagall a fost mai puţin cunoscută în România, doar din reproduceri, albume și articole de specialitate, cu excepţia expoziţiei de litografii de la Castelul Cantacuzino din Bușteni, din anul 2016.

Curente artistice noi au apărut la sfârșitul secolului XIX și începutul secolului XX, în Europa și America. În acest context s-a evidenţiat și un tânăr din fostul imperiu ţarist, provenit dintr-o familie de evrei foarte credincioși. Moishe Shagal s-a născut în anul 1887 în Gubernia Vitebsk, astăzi Belarus. Își va continua educaţia la Sankt Petersburg și Moscova, desăvârșindu-și studiile artistice la Berlin și Paris, unde își va alege numele artistic Marc Chagall. Pe aceste baze își va crea un stil propriu extrem de original, care îl va consacra drept unul dintre artiștii reprezentativi ai secolului XX pe plan mondial. Va ataca toate genurile artistice, de la pictură la grafică, sculptură, tapiserii, ceramică, vitralii, mozaicuri, decoruri de scenă și litografii, ilustraţie de carte. A petrecut anii Primului Război Mondial în Belarusul sovietic, devenind unul dintre cei mai distinși artiști ai ţării sale și membru al avangardei moderniste, fondând Colegiul de Arte Vitebsk, înainte de a pleca din nou la Paris în 1923.

Stil coloristic inedit

        Creaţiile lui Chagall sunt caracterizate de un stil coloristic inedit, folosind în principal culorile primare, cu mare intensitate: albastru, roșu și galben, adăugând ulterior verdele. În această perioadă apar deja temele care vor fi prezente în toate operele sale: personaje biblice, scene religioase transpuse prin concepţia sa, motive din folclorul rus și evreiesc, dar și evenimente din viaţa oamenilor, în special nunta.

        Printre cele mai impresionante opere ale sale sunt vitraliile sinagogei Abbell, din centrul medical și universitar Hadassa (1962). Interiorul este învăluit de lumina caldă a creaţiilor sale, în culorile caracteristice de albastru, roșu, galben și verde, predominând albastrul strălucitor, care simbolizează puritatea. Vitraliile sunt bazate pe Vechiul Testament, 12 vitralii pentru 12 triburi israeliene, urmași ai celor 12 fii ai lui Iacob, și binecuvântările acestuia, scene transpuse prin concepţia sa, cu o realizare artistică excepţională, impresionând prin profunda spiritualitate.

WhatsApp Image 2021-05-18 at 12.47.29

        Marc Chagall a creat și decoraţia interioară a sălii oficiale de primiri din Parlamentul israelian: planurile și desenele pentru trei tapiserii și 13 mozaicuri, unul acoperind întregul perete de nord (finalizate în 1969). Acestea descriu istoria poporului evreiesc, de la primii patriarhi până la apariţia statului Israel.

Consacrarea talentului 

        La 77 de ani, artistul a primit ca o consacrare a talentului sau, din partea lui André Malraux, ministrul Culturii din Franţa, comanda pictării cupolei interioare de la Grand Opera (Palais Garnier), din Paris. Pictura are o suprafaţă de 220 m2 și este un omagiu adus universului muzicii, înfăţișând operele marilor maeștri. Tot sub egida Ministerului Culturii din Franţa a fost înfiinţat Muzeul Naţional Marc Chagall Mesaj Biblic, la Nisa, în anul 1973. Aici se poate vizita cea mai mare colecţie publică a artistului, o mare parte dintre opere fiind donate chiar de el – 17 picturi de inspiraţie biblică, 300 de gravuri, 5 sculpturi, o tapiserie, 3 vitralii și un mare mozaic. În continuare, Chagall va fi invitat să împodobească și interioarele unor mari catedrale. Între 1967-1970 va realiza cinci vitralii pentru biserica Fraumünster (1250) din Zürich, Elveţia, cu scene din Vechiul Testament.

Ravagiile celor două războaie mondiale au dus la distrugerea unei mari părţi din preţioasele vitralii și sculpturi ale Catedralei Notre-Dame de la Reims. Au fost restaurate, păstrându-se structura iniţială și adăugându-se trei noi vitralii realizate de Marc Chagall (în 1974): Arborele lui Ieseu, Vechiul și Noul Testament și „Grandes Heures de Reims”, care îi înfăţișează pe regii Clovis, Saint-Louis și Charles VII (în secolul V, Reims devenise locul tradiţional de încoronare a regilor Franţei).

        În Germania, Biserica Sfântul Ștefan este singura care are vitraliile create de Marc Chagall, simbolizând speranţa acestuia în refacerea relaţiilor dintre evrei și germani. S-au realizat nouă vitralii, în nuanţe de albastru, simbolizând pacea și iubirea.

        Marc Chagall a murit în anul 1985 (la 97 de ani), la St. Paul de Vence în Franţa, lăsând omenirii mesajul său de profundă iubire, armonie și frumuseţe.

ETICHETEMarc Chagall

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe