Newsflash
Cultură

Pictură în Cuibul singuratic

de Paula ROMANESCU - sept. 15 2017
Pictură în Cuibul singuratic
     Balcic este așezat pe un sol calcaros cu munți ca niște piramide care sprijină cerul sau ca niște spinări de animale preistorice care veghează largurile albastre cu valuri.
     Ce-ar fi fost orășelul acesta – aruncat la malul mării încă din secolul al VII-lea de către greci – de n-ar fi trecut pe-acolo după Marea Unire, în căutare de inspirație, pictorul Alexandru Satmari (1872–1933). Acesta a fost chiar fiul lui Carol Popp de Szatmary (primul fotograf de război din lume, grafician și pictor din Regatul României)? Ce-ar fi fost orașul Balcic dacă regina Maria n-ar fi aplecat urechea la cântecul de sirenă lucidă al acestuia? În anul 1926 a venit prin acest Dionisopolis să vadă soarele răsărind din ape și stâncile albe ca varul. Fermecată de locul acesta, Regina Maria și-a simțit inima răpită de atâta frumusețe (inima pe care avea să o lase acolo și după moarte).
     Alexandru Satmari a executat planurile arhitectonice în vederea construirii albului „cuib al liniștii” sau „cuibul singuratic”. Castelul reginei, în comparație cu alte case de odihnă ale noii protipendade democrate din zilele noastre, ar părea acum de-a dreptul umil.
     Generalul Militza Sion și-a adus soldații să teraseze versanții calcaroși și să construiască acest vast ansamblu arhitectonic. Fostul grădinar al țarului Nicolae al II-lea a amenajat grădinile. A trecut printre covoarele lor multicolore izvoare, cascade, popasuri, praguri, trepte, pereți verticali, coloane, cruci de piatră, viță-de-vie, crini, iriși, trandafiri, hortensii și alte peste 3.000 de specii de flori. Au fost aduse piatră și marmură din Italia, dar și pietre de moară românești, meșteri pietrari, var pentru pereții castelului și pentru sobele cu plită de fontă.
     În momentul în care totul a fost gata (sau chiar în timp ce se executau lucrările la „cuib”), artiști români, pictori, sculptori, dar și poeți, muzicieni, și-au construit în aceeași zonă vile de creație.
     Timpul a trecut, iar regina Maria s-a mutat în lumea umbrelor, lăsându-și inima în acest loc. Inima sa a călătorit neîncetat după ce Balcicul nu a mai fost al României, la castelul Bran și Muzeul Național de Istorie a României. A poposit în sfârșit la Pelișor, chiar în camera în care regina s-a stins la 18 iulie 1938, fără a mai putea vedea declanșarea celui de-al Doilea Război Mondial sau Balcicul.
     Majoritatea vilelor care au aparținut artiștilor români la Balcic sunt astăzi în ruină. O grădină tristă care înconjoară ruina unei vile păstrează încă la poarta de fier o placă pe care este scris numele aparținătoarei – Cecilia Cuțescu-Storck.
     La Balcic, arta românească face și astăzi casă bună cu grădinile din jurul „Cuibului liniștit”. Mulțimea de vizitatori din toate colțurile lumii nu contenește să ia cu asalt locul acesta de poveste românească. Vizitatorii întârzie întru admirare până când liniștea își face cuib chiar în sufletul lor.
     Periodic, sunt organizate expoziții de artă contemporană. Există o colaborare rodnică între muzee, fundații, centre culturale și alte instituții abilitate din România și Bulgaria.
     Vara aceasta, din luna august, Centrul Cultural „The Palace” – Balcic, în colaborare cu Fundația Dignitas București, Muzeul de Artă Vizuală Galați, Clubul Rotary Mangalia și cel din Bulgaria, au poposit pe simezele de la Castelul „Cuibul liniștit”. Au fost expuse lucrările de pictură ale artistului plastician din Chișinău Victor Ceban (n. 1961), format pentru pictură la Școala Republicană de Arte Plastice „Igor Vieru” și Facultatea de Arte Plastice și Design, secția Grafică din Chișinău. Trecut și prin școala italiană de artă (la Veneția, cu prof. Danilo Mazzon), graficianul pictor Victor Ceban s-a specializat în pictura de șevalet – peisajele sale venețiene fac concurență arhitecturii din orașul cu gondole și drumuri de apă. Portretele sale au modele cât se poate de reale, luate din lumea care-i este familiară: Rubens, Rembrandt, Nicolae Grigorescu, Corneliu Baba.
     La vernisajul expoziției de pictură și grafică Victor Ceban de la Balcic, din 21 august, după pertinentele prezentări făcute de dr. Dan Basarab Nanu – directorul Muzeului de Artă Vizuală din Galați – și criticul și istoricul de artă Irina Cajal, a avut loc un moment cultural artistic româno-bulgar – muzică, dansuri populare, recitări, în regia Luizei Cristea, reprezentantă a Fundației Dignitas din București.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe