Newsflash
Cultură

Pleacă, Doamne, urechea Ta spre mine şi mă auzi...

de Elena SOLUNCA - feb. 13 2013
Pleacă, Doamne, urechea Ta spre mine şi mă auzi...
   Să intitulezi o carte ca o rugăciune – Prea mult întuneric, Doamne! – înseamnă că ştii Lumina cea adevărată, a cărei prezenţă dă măsura pentru întunericul invadator, venit de pe cine ştie unde, cotropind sinele însetat de înălţimi. Parcă l-am auzi pe psalmistul David: „Pleacă, Doamne, urechea Ta spre mine şi mă auzi, că sărac şi necăjit sunt eu“. Cu „experienţa“ atâtor ani petrecuţi în temniţele comuniste, Radu Ciuceanu are întemeiate motive să înalţe o asemenea rugă­ciune. Domnul a auzit-o câtă vreme a supravieţuit gulagului comu­nist, numă­rându-se printre eroii acelor vremi, iar ca istoric şi trăitor fiind un mărturisitor demn de recu­noscătoare încredere. Cartea, apărută la Institutul Naţional pentru Studiul Totali­taris­mului, pe care îl conduce cu „râvnă şi pricepere“ Radu Ciuceanu, însumează me­moriile tânărului student de odinioară, care, înainte de a gusta din bucuria studiului în biblioteci, a fost nevoit să îndure chinurile de neimaginat la care a fost supus în închisorile de la Jilava, Piteşti şi Târgşor. O mărturie, deci, care, adăugându-se altora, este, în esenţă, a neamului întreg şi de care viitorul are nevoie. ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei şi al Bucovinei, vede rostul acestei scrieri „spre a ne vindeca de propriile răni“, pentru că în ea „avem o icoană a neamului nostru românesc, care dacă este hrănit de lumina credinţei în Dumnezeu poate birui vicleniile oricărei istorii“ (s.n.). ES Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de Bucureşti, membru de onoare al Academiei Române, consideră această carte una „destinată neuitării“, câtă vreme, prin înfăţişarea ororilor acelui timp bolnav, conturând portrete, autorul invită să ne amintim de acei „martiri necunoscuţi“ şi, la rându-ne, să înălţăm rugăciunea pentru toţi ca Dumnezeu să le dea „cununa biruinţei“. După acel „prea mult întuneric“ e timpul, scrie acad. Ionel Valentin Vlad, vicepreşedinte al Academiei Române, „să se facă lumină!“, fireşte, atât, cum şi cât o poate face omul cu credinţă în „Părintele luminilor“, iar aceste memorii „întregesc şi lămuresc momente im­portante ale vieţilor noastre“. Acad. D. R. Popescu a citit cartea ca un „roman-docu­ment“, în paginile căruia torţionarii au inversat satanic una dintre fericirile date de Hristos; pentru ei, fericiţi nu sunt făcătorii de pace, ci „făcătorii de ură“, ce dau umbrei morţii dimensiuni apo­caliptice. În goana bezmetică după această „fericire“, torţio­narii căutau a „converti“ pe deţinuţi cu o viclenie apo­statică sau a-i „educa“ cu metode pe care le-ar fi invidiat şi ucenicii lui Torquemada.
Un roman-document, al cărui titlu cuprinde o metaforă născută dintr-o realitate cum nu se poate mai con­cretă, redată de Constantin Iorgulescu. În devoratoarea dorinţă de a arăta superioritatea socialismului, specialiştii în „reeducare“ l-au cufundat pe Radu Ciuceanu cu capul în tineta plină cu materii fecale. Acolo, tânărul Radu Ciuceanu a văzut doar întunericul şi s-a rugat: „Prea mult întuneric, Doamne!“. Credinţa, „rugăciunile mamei“ au făcut ca tânărul însetat de „Lumina cea adevărată“ să facă din acest „prea mult“ o măsură a întâmplărilor şi oamenilor pe care i-a cunoscut. Stilul în care o face este propriu unui romancier, iar spiritul este al cercetătorului care vrea să cunoască şi să înţeleagă o realitate care, dincolo şi prin istorie, a modelat personalităţi de o uimitoare diversitate, într-o frescă semnificativă pentru perimetrul concentraţionar al unei lumi golite de sens. La vârsta înţelepciunii, privind în urmă, Radu Ciuceanu o face cu o înţelegătoare luciditate, departe de mânie, străină de orice resentiment, ca şi cum acel „tratament“ ar fi fost unul de purificare şi de ascensiune spirituală. Peste ani, autorul pare a caută pacea, cu spirit de discernământ şi simţ al nuanţelor, arătând ceea ce e potrivnic, cultivând şi cea mai firavă mlădiţă de umanitate!
Universul concentraţionar este descris cu acurateţe ştiinţifică, uneori cu fine observaţii de psihologie, sociologie, pedagogie sau filozofie a istoriei. Atât doar să fi fost şi cartea s-ar recomanda de la sine. Dar e mai mult. Trecută prin alchimia timpului, trăirea dă cuvintelor „putere“, o forţă susţinută de sinceritatea relatării ce îl poartă pe cititor de la informaţie la cunoaştere şi comprehensiune. Este una dintre cărţile care nu poate fi povestită, deşi unele întâmplări te îndeamnă s-o faci, numai că, detaşate de context, ele îşi pierd din aura vie a înţelesurilor. Se cuvine a fi citită, dacă vreţi, şi printre rânduri în spaţiul acela magic din care apar sclipiri de înţelegere şi catharsis. O carte-reper, cum scrie Octavian Roske, pentru că nu va putea fi ignorată de cei care vor să cunoască istoria de la sursă, de la cei care au trăit-o la hotarul suferinţelor aproape jertfelnice pentru a-şi apăra demnitatea de om şi neam.
Dacă n-am trăi un timp în care se clamează drepturile dar se ignoră datoriile, am spune că avem datoria să citim această carte; o datorie pentru cei de azi şi cei de mâine, de a face imposibilă revenirea unor asemenea timpuri încărcate de întuneric şi ură. Ca să rămânem în tonul cărţii, încheiem amintind cuvintele Sf. Grigorie Cuvântătorul de Dumnezeu: „Mai bine un război vrednic de laudă, decât o pace care te desparte de Dumnezeu“.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe