Newsflash
Cultură

Pledoarie pentru un stil de viață normal

de Demostene ŞOFRON - sept. 12 2016
Pledoarie pentru un stil de viață normal
    Cum să ne menținem sănătoși indiferent de vârstă este a șaptea carte a medicului Liana Monica Deac (Centrul Regional de Sănătate Publică Cluj, secția epidemiologia bolilor transmisibile), cunoscută în mediul academic prin studiile și cercetările privind infecțiile nosocomiale în România, infecțiile stafilococice și streptococice în diverse zone și grupuri populaționale, evaluări epidemiologice ale unor circulații microbiene în diverse areale geografice și studii de morbiditate ale unor boli infecțioase în România.
    Lucrarea, care este o pledoarie pentru un stil de viață sănătos, normal, în ideea de a „rămâne sănătoși cât mai lungă vreme“, are la bază cei aproape 40 de ani de activitate ai autoarei în domeniul sănătății publice și prevenției în special. Materialul pus la dispoziția cititorilor și specialiștilor este amplu și bine structurat în 12 capitole, toate de o importanță egală, având tematici abordate într-un limbaj accesibil. Acesta este unul din marile merite ale cărții – accesibilitatea prin termenii folosiți, lucrarea fiind un ghid la îndemâna tuturor, de specialitate sau nu.
    De la definirea noțiunii de sănătate („un concept superior care include aspecte privind sănătatea fizică, mentală, intelectuală, socială și spirituală, toate într-o strânsă legătură și dependență, care contribuie la bunăstarea și echilibrul nostru interior“), autoarea ajunge la analizarea comportamentelor cu risc pentru sănătatea individuală (fumatul, alcoolul, consumul exagerat de cafea, dependența de droguri, stresul), a alimentației („hrana consumată nu trebuie să depășească nevoile organismului; măsura cea mai bună este cumpătarea; hrana trebuie să fie cât mai variată și să cuprindă produse alimentare de origine animală și vegetală“). Plusul de fructe, legume și cereale integrale este, de asemenea, o alegere bună, în relație directă cu numărul mare de vitamine, minerale și fitonutrienți pe care le conțin.
   În alte capitole ale cărții, autoarea discută despre comportamentul sexual normal și patologic (protejat vs neporotejat; educația sexuală la copii și tineri; comportamentul sexual deviant – nimfomanie, hipersexualitate, erotomanie; perversiunile sexuale; HIV/SIDA), rolul activității fizice ca activitate reglatoare a metabolismului organismului uman (mersul pe jos, exercițiile fizice – înot, ciclism, tenis, săritul coardei, golf, alergări pe diferite distanțe, fotbal, volei) și rolul locuinței ca factor de menținere a sănătății (factorii fizici care influențează starea de igienă a locuinței – temperatura, umiditatea aerului, lumina soarelui, zgomotul, calitatea aerului, mucegaiul.
    De asemenea, alți determinanți ai stării de sănătate sunt factorii psihosociali, relațiile dintre membri familiei, vecini, prieteni, vestimentația și igiena individuală și somnul. Gândirea pozitivă contribuie la asigurarea stării de bine (atitudine pozitivă vs atitudine negativă; relaxare prin muzică). Autoarea menționează și rolul familiei în menținerea stării de sănătate, definind-o ca „grupul cel mai important dintre toate grupurile sociale, deoarece ea influențează și modelează persoana umană (…), adevăratul laborator de formare a persoanei și personalității“. O importanță mare este atribuită rolului părinților și anturajului, educației pentru sănătate („o bună cultură sanitară are o valoare incomensurabilă (...) este necesară antrenarea întregului corp medical și sanitar, dar și implicarea sistematică a studenților mediciniști la acțiuni educativ-sanitare, pentru a deprinde arta de a comunica, de a se adresa oamenilor și de a-i convinge și pentru a le trezi interesul nu numai față de boală, ci și față de menținerea sănătății în general sau în particular“).
    „Trebuie găsită totodată și o rezolvare optimă pentru personalul medico-sanitar, așa încât să nu mai migreze în alte țări pentru decență profesională și financiară; se va avea în vedere remedierea unităților spitalicești existente, învechite și subdotate, cât mai ales construirea unor spitale moderne și înzestrate după modelele europene și internaționale performante, care pot soluționa propser și urgențele medicale, încât să rezolve și ratele crescute de mortalitate existente“, este altă problemă pe care o punctează dr. Liana Monica Deac.
    Bibliografia selectivă vine în sprijinul fiecărei teme abordate și fiecărei idei emise, conferind cărții valoare teoretică și practică.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe