Newsflash
Cultură

Ploaie în cenușa verii

de Paula ROMANESCU - mar. 24 2017
Ploaie în cenușa verii
    În adolescența celor care astăzi mai pot privi înapoi fără mânie, romanul de dragoste al suedezului Per Olof Ekström – „N-a dansat decât o vară“ ținea loc de călătorie într-o lume de poveste. Însă volumul de poeme semnat Victoria MilescuCenușa verii/Les cendres de l’été este un ecou târziu al unei noi povești în care, dacă sufletul prinde să cânte, și lacrima-i pe-aproape.
   Coperta, semnată Leo Orman, închide într-un passe-partout violaceu un portret de femeie a cărei privire se pierde spre nicăieri. Este o ilustrație a picturii „Absența face inima mai afectuoasă“, a lui John William Godward.
   Mottoul care stă de strajă la porțile cântătoare ale cetății de cenușă din poeme nu este în măsură să ne însenineze biata inimă. Intrarea în cetate este ca o rătăcire printr-un infern de patimi pe care poeta îl reface cu migală pentru fiecare cititor, imaginând răspunsuri neașteptate la întrebări pe care acesta refuză să și le pună. Întreg volumul de poeme este scris parcă dintr-o respirare. Sunt variațiuni pe aceeași temă a descumpănirii în care se trezește brusc sufletul după ce a fost botezat în apele înalte ale iubirii.
   Într-un straniu dialog, nu mai știm cine crede cu adevărat ce a fost odată, după sfârșitul lumii. Povestea dintr-o vară de muritor fericit se va relua cu firescul de care doar eternitatea are știre, „fără să înțelegem de ce am fost ce-am fost“. Până atunci, laudă ploii când „lacrimile curgând pe obraz tot ploaie (par) să pară“. Nu știm cine este învinsul și cine este învingătorul, în acest război tandru în care combatanții se trezesc pe neașteptate cu mâinile goale rătăcind printre neînțelesuri spre o cale neștiută. Poeta pare a fi renunțat să mai țină seama de trupul de lut însuflețit, alegând din dumnezeiasca alcătuire umană doar capul. Numai că rațiunea inimii are legea ei. Surdă și oarbă, iubirea ascultă de „blânda cruzime a lui Dumnezeu“.
   Urmează apoi o ploaie (alta, pentru că și focul reaprins arde mai altfel), o bucurie ca o boală fatală și, în final, cenușa amară a iubirii fictive. De acum, tot cresc întrebările – rugăminți, iar partenerul de dialog este El: „N-aș merita, Doamne, o mărire de viață?“. Citind mai departe, ni se pare că ezitările poetei sunt chiar ezitările noastre.
   Conceput ca un singur poem de iubire, volumul „Cenușa verii/Les cendres de l’été“ este, poate, cel mai frumos imn de slavă al iubirii din toată poezia de până acum a Victoriei Milescu.

  

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe