Newsflash
Cultură

Poem al satului transilvan

de Paula ROMANESCU - iun. 29 2012
Poem al satului transilvan
     A pogorât arta printre noi, ca o cuminţenie a pământului, înveşmântată-n ie ţărănească şi catrinţă, în iţari, cămeşă cu mâneci largi şi pălărie cu pene de păun, cu icoane în firide şi turme prin pajişti înverzite, cu măgăruşi purtând samare sub o lună pală ca un cadran de ceas cu limbile oprite pentru o secundă cât veşnicia, cu cai năzdrăvani care n-ar vrea să ştie de zăbală, cu lucrători meşteri la ciubere, cu cerşetorul satului (să fie invalid de război?) şi vioristul lângă care s-a aciuiat un câine, cu violonista tânără şi mândră, cu taraful de lăutari. Cu căpiţe de fân ca nişte pere uriaşe căzute printre pomi ajunşi în toamne, pe lângă case mici, cu flori în glastre, cu femei purtând lumânări ca pentru o procesiune de taină mare la care sfinţii par să fi coborât din zugrăveala zidului ca să li se alăture. Ce-o fi vrând să spună toată această bogăţie de simplitate ca o poveste cu oameni cum vor fi fost până mai ieri în satul românesc! Pentru că asta a fost ampla expoziţie de pictură Angela Popa-Brădean şi Traian Brădean, de la Cercul Militar Naţional – Salonul Artelor.
     Soţii Brădean vor împlini curând 55 de ani de când sunt unul altuia răsfrângere a sufletului. De ce ne-am mira că şi arta lor, semănând, li se aseamănă! Şi totuşi nu într-atât încât să nu poarte fiecare pecete de unicitate. La pictoriţa Angela Brădean, temele ţin de sărbătoare, de fast cuminte, de lucru împlinit, de aşteptare, de singurătate, de ordinea livezilor rostuindu-şi prinosul fructelor, de întomnări, de sensul florilor rânduite de o mână neştiută în oala de lut… Personajele sale feminine au monumentalitatea solemnă a cariatidelor menite parcă să sprijine cerul însuşi. Straiele lor au puritatea pânzei înălbite în apa izvoarelor, podoabele de la gât, din jurul frunţii, au nobleţe ancestrală, florile aduc cu ele pajiştile cu mireasma lor, fânul adunat în căpiţe stă de strajă pe lângă case şi o linişte ca de-nceput de lume se lasă peste fire.
     La profesorul pictor Traian Brădean, arta este închinare la satul românesc. Animalele de povară – umilii măgăruşi – au un loc aparte în pictura maestrului, caii – cu sau fără căpăstru – au nobleţe de stăpâni peste întinderi de pământ sub cerul una cu infinitul; portretele de domniţe din vechi dinastii ţărăneşti au privirea dreaptă şi mândră, chip feciorelnic, port princiar.
     Poem în culoare al satului transilvan, pictura semnată de Angela şi Traian Brădean ne poartă cu fiecare lucrare prin (spre) o lume de care ne va fi mereu dor, o lume pe care-o recunoaştem cu sufletul fiindcă ne aduce aminte de cei care vor fi fost – când robi, când regi, când fir de iarbă, când tăcere, când flori, când cântec de vioară, de tulnic, de privighetoare, când zvon de clopote în seară, când lacrimă, când bucurie într-un sat-rai care ne ştie!
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe