Newsflash
Cultură

Poetul romanţelor

de Dr. Maria DRAGOTĂ - feb. 7 2014
Poetul romanţelor
   În miez de ianuarie îl omagiem pe Eminescu, la 24 gerar sărbătorim Unirea Principatelor. Dar să nu lăsăm să treacă prima lună a anului fără să ne amintim de un poet şi prozator, „adevăratul stegar al simbolismului“ (cum îl numea Eugen Lovinescu), de la a cărui naştere s-au împlinit 133 de ani. Ion Minulescu (n. 6 ianuarie 1881, d. 11 aprilie 1944) a debutat cu versuri în 1897, în revista Povestea vorbei. A mai publicat în Foaia pentru toţi, Viaţa nouă, Viaţa literară şi artistică. A condus publicaţiile simboliste Revista celorlalţi şi Insula. Creaţia sa poetică  a fost condensată în volumele Romanţe pentru mai târziu (1908), De vorbă cu mine însumi (1913), Spovedanii (1927), Strofe pentru toată lumea (1930), Nu sunt ce par a fi (1936) ş.a. În 1928 a primit Premiul naţional de poezie. Cele mai cunoscute volume de proză pe care le-a scris: Roşu, galben şi albastru (1924), Corigent la limba română (1929), Cetiţi-le noaptea (1933). Ca autor dramatic, s-a remarcat prin piesele Pleacă berzele, Lulu Popescu, Porumbiţa fără aripi. Prietenia cu poetul Dimitrie Anghel s-a materializat în colaborarea privind traduceri din Victor Hugo, Albert Samain, Charles Guerin, H. Bataille, H. De Regnier, publicate în revista Sămănătorul. În 1914 s-a căsătorit cu poeta simbolistă Claudia Millian. Din 1922 până în 1940 a îndeplinit funcţia de director general al artelor în Ministerul Artelor şi Cultelor.
   „Nu sunt ce par a fi –/Nu sunt/Nimic din ce-aş fi vrut să fiu!…/Dar fiindcă m-am născut fără să ştiu,/Sau prea curând,/Sau poate prea târziu…/M-am resemnat, ca orice bun creştin,/Şi n-am rămas decât… Cel care sunt!…“, mărturisea poetul într-una din creaţiile sale. (M. D.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe