Newsflash
Cultură

Poezia obişnuitului ce ne compune existenţa

de Dr. Constantin BOGDAN - ian. 7 2015
Poezia obişnuitului ce ne compune existenţa
   Medicina face casă bună cu poezia, aşa cum o dovedesc numeroasele exemple de medici poeţi, unii de notorietate, cum sunt Vasile Voiculescu, Saşa Pană, C. D. Zeletin, Emil Brumaru, iar din generaţia mai nouă – Bogdan O. Popescu, Nicolae Gorun, Laurenţiu Bogdan. Lor li se adaugă şi cel care ne-a prilejuit însemnările de faţă, Mihai Cezar Popescu se prezintă cititorilor cu un al doilea volum de versuri, Însemnări volatile, după cel apărut în 2002, Poeme. Să mai precizăm, înainte de a analiza cartea, că medicul, în general, operează în activitatea sa printre altele, cu sensibilitate şi emoţie, că el intră în rezonanţă cu trăirile celor pe care-i îngrijeşte şi pentru toate acestea are nevoie de poezie (fie că o scrie, fie că o include în lecturile sale), de muzică (sunt foarte mulţi medici melomani, unii chiar practică această artă, ca interpreţi vocali sau instrumentişti), de cultură şi de arte, în general.
   Cineva spunea că literatura este a doua vocaţie a medicului sau chiar a doua „specializare“, aluzie la numărul important de medici care scriu. Iar Frederick J. Brehant, studiind implicarea medicului în cultură şi în arte, constată că un medic din cinci are vocaţia unui domeniu al culturii, chiar de nivel creativ, două treimi dedicându-se artei scrisului. Mihai Cezar Popescu, distins slujitor al medicinii şi scriitor cu har, mi-a oferit cel mai recent volum al său de versuri, Însemnări volatile (o sută trei poeme şi două argumente). Cele două „argumente“, proze scurte admirabile prin stil şi conţinut, pline de simboluri, deschid şi închid volumul ca o îmbrăţişare a celor o sută trei poeme. Acestea sunt departe de a fi volatile, dimpotrivă, perenitatea şi profunzimea lor impresionează estetic-emoţional cititorul, de la prima lectură, vibrând la unison cu poetul, cu trăirile sale. Poetul reuşeşte să ne panorameze un univers surprinzător de amplu în doar „o sută de poeme“ construite din cuvinte puţine, inspirat alese, cu versuri scurte, argumentând că şi concizia slujeşte poezia de bună calitate, aşa cum aforismul, un concentrat de înţelepciune, rezumă filosofii întregi.
   Universul poetului sondează filoane poetice atât în zone clasice – dragostea, natura, visul –, cât şi în zone comune, mai puţin frecventate de poeţi, cărora însă le dezvăluie parfumul liric şi emoţia inclusă – aşezările urbane, străzile (Oraş, Urbană, Lumină la Nisa, Potenza della lirica a Venezia, Bucureşti la început de veac, Poveste perugină, Costineşti, Piteşti, Noapte pe Calea Victoriei), trenul, crabii, cărţile.
   Este remarcabilă apetenţa poetului pentru realităţile atât de diverse ale vieţii, disponibilitatea de abordare lirică şi pe alocuri filosofică, măiestria revelării, în existenţialul aparent banal, a unor frumuseţi vibrante – îndemnuri la meditaţie şi reevaluare a unui univers pe lângă care trecem adesea prea grăbiţi. Toate acestea ne dezvăluie un poet total care nu se limitează la inspiraţia poetică convenţională, la descriptivism şi calofilie, ci cultivă poezia de idei, extrage minereul preţios inclusiv din faptul banal, divers – atmosfera savurării unei cafele, decizia renunţării la fumat, crabii ş.a. A dezvălui poezia obişnuitului, a non-semnificativului ce compune universul şi existenţa noastră este o artă şi o ştiinţă pe care Mihai Cezar Popescu o stăpâneşte cu har.
    Înţelegem şi suntem cuceriţi de pasiunea poetului pentru călătorii. Îl însoţim în periplurile sale, nu numai geografice, ci şi sentimentale, în însorita Italie (Peisaj sicilian, Calabria, Umbria, Venezia). Iubirea sa pentru această ţară, întâlnirile cu iubite, farmecul peisajelor i-au inspirat şi versuri scrise în limba lui Dante. Poetul este fascinat şi de alte  meleaguri – Nisa (Lumină la Nisa), îndepărtata Japonie (Peisaj japonez, În parcul templului japonez) şi, nu în ultimul rând, meleagurile natale: colindăm împreună cu poetul prin Bucureşti (Frica cea de toate zilele, Noapte pe Calea  Victoriei, Bucureşti la început de veac). Pornim apoi, însoţiţi în periplul nostru ghidat, la Piteşti, Rucăr, Costineşti. Dar dominaţia urbanului, atât de prezentă, nu-l împiedică pe poet să revină şi la originile noastre, la veşnicia satului: „Şi tot mai rar/mă-întorc la  ţară/ca să plâng“.
   Reflecţia filosofică transpare în multe dintre versuri – prietenia, familia, dialogurile cu iubita, amintirile, visul, geneza populează lumea plină de poezie a autorului, sensibil la toate realităţile existenţei. Culorile anotimpurilor, amurgul, noaptea, frecvenţa invocaţiei, interogaţiile, definiţiile întregesc holismul poetic al autorului şi contaminează pozitiv cititorul. Câteva cuvinte despre limbajul poetic al autorului: am remarcat mai sus cuvintele puţine care exprimă mult, adăugăm alegerea versului liber, alb, bine ritmat, dar şi rimele alese, neforţate, muzicalitatea, umorul subtil.
   Am comentat inerent subiectiv, conştientizând că multe alte teme nu au putut fi incluse în aceste rânduri. Rămâne cititorilor să le descopere, cele de mai sus constituindu-se într-o incitare la lectura unui volum remarcabil, al unui autor de la care aşteptăm şi alte convocări la întâlniri cu poezia de calitate.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe