Newsflash
Cultură

Policier şi politică

de Dr. Constantin BOGDAN - aug. 23 2014
Policier şi politică
Distins chirurg, doctor în medicină, Virgil Răzeşu este printre medicii pasionaţi de cultură şi arte. Publicist, memorialist, autor de literatură beletristică, traducător, istoric, muzician (în ultimii ani de liceu a fost violonist în Orchestra simfonică din Galaţi, ulterior devenind unul dintre fondatorii filarmonicii gălăţene), îşi surprinde cititorii cu cel de-al treilea roman, Glontele cu parfum de crin, apărut la editura proprie.
Autorul stăpâneşte construcţia acestui gen literar, ba mai mult, în cazul de faţă, structura este originală, cvasidramaturgică – succesiunea planurilor, intriga, relaţionarea dintre personaje, dialogurile vii, monologul şi reflecţiile acestora, finalurile surprinzătoare ale unor acţiuni, dinamica narării.
   Romanul începe cu o secvenţă de policier – genul poliţist fiind o amprentă generală asupra întregii acţiuni –, urmată de o desfăşurare secvenţială, pe parcursul a 36 de capitole, în suita logică a acţiunii (acţiunilor) sau în planuri intercalate. Capitolele au titluri sugestive şi inspirate şi mottouri bine alese, ce introduc cititorul în ceea ce va urma. Constatăm structurarea generală a lucrării în două părţi nemarcate practic ca atare, dar sesizabile de cititor: în prima se prezintă descrierea şi „distribuţia”, în partea a doua, acţiunea propriu-zisă; măiestria autorului de a împleti şi interfera planurile este evidentă pe întregul parcurs al întâmplărilor.
   Romanul, cu o pronunţată factură psihologică dar şi social-politică, dezvăluie un autor stăpân pe instrumentarul psiho­logic, exersat şi îmbogăţit mai ales în practica de medic, profund cunoscător al realităţilor social-politice trăite nemijlocit într-un parcurs existenţial ce a traversat epoci ideologice şi politice diferite, cu experienţele regimului totalitar comentate critic cu luciditate. Fin analist al fenomenului politic, Virgil Răzeşu este critic şi faţă de moravurile şi evoluţiile societăţii contemporane, dominate de dictatura banului, care trimite în umbră valorile morale. Fresca politică şi socială este nu numai documentar-informativă, ci şi un cadru scenografic în care autorul inserează poveşti de viaţă, despre iubire şi demnitate, ură şi răzbunare, iertare şi resemnare. Şi face toate acestea cu talent de povestitor, de istoric şi, nu în ultimul rând, de psiholog.
   O calitate a unui autor care tratează subiecte de acţiune, surprinde dinamismul şi evoluţiile relaţiilor dintre oameni, este aceea de a reuşi să-şi ţină cititorii „cu sufletul la gură“, să-i determine să nu lase cartea din mână până la ultima filă; acest lucru îi reuşeşte lui Virgil Răzeşu graţie talentului de dramaturg. Cititorul este mobilizat să  participe la dezlegarea misterelor, la investigaţii, să intuiască diferitele chei de a ajunge la cauze şi motivaţii, la autori şi complici.
   Subliniez arta de portretist a autorului, care foloseşte contururi precise, selectează tuşele psihologice caracterizante, trăirile şi sentimentele personajelor. Printre eroi bine zugrăviţi, personaje pot fi considerate şi familiile şi locurile acţiunilor – Blajul, vatră de cultură a ţării, plină de istorie, şi o altă localitate, nenumită, pe care autorul o lasă la alegerea cititorului. Stilul scrierii este elegant, mărturisind cultura autorului, exerciţiul literar îndelung în genuri diferite – proză narativă, eseu, memorialistică, istorie. Descrierile, dialogurile se împletesc armonios, firesc, cu reflecţia, confesiunea (uneori prea lungă şi poate exhaustivă, ceea ce moderează ritmul, dinamica acţiunii) şi scrisorile, ce punctează şi comentează acţiunea, motivând-o şi introducând comentariile personajelor la persoana întâi.
   Avem de-a face cu un roman valoros, scris de un medic scriitor cu vocaţie de romancier, cunoscător profund al universului uman, observator fin al vieţii, istoric şi iubitor şi practicant al muzicii, om de cultură vastă – calităţi-argumente pentru reuşita acestei scrieri.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe