Newsflash
Cultură

Politica e periculoasă, oriunde şi oricum

de Ilinca BELCIU - mai 2 2012
Politica e periculoasă, oriunde şi oricum

Lupta pentru putere nu cunoaşte limite

   Stephen Meyers e tânăr şi are un viitor promiţător. E ambiţios, idealist, pasionat şi încrezător. Desigur, lucrează în politică, într-o campanie electorală care se va dovedi mai complicată decât ar părea la prima vedere – mai precis pentru candidatul democrat din statul Ohio. Ryan Gosling capătă din ce în ce mai multă încredere în ceea ce face. Regizat de George Clooney (care îl şi interpretează pe Morris, candidatul de serviciu), Ziua trădătorilor sauThe Ides of March te poartă în culisele unei campanii electorale, printre toate secretele şi tertipurile, jocul de imagine, lucrătura perfidă care se poate ascunde sau poate răsări de te miri unde. Îi cred pe toţi cei din preajma lui Clooney/Morris: sunt cinici, compromişi, în susţinerea „nobilei“ campanii. Numai Stephen este singurul care crede în el însuşi, convins că lucrurile pot fi rezolvate simplu sau, mai periculos pentru el, că este de neînlocuit în campanie. Dar în politică nu te poţi juca cu astfel de chestiuni: dacă şeful de campanie al adversarului (interpretat de Paul Giamatti) te sună şi te ridică în slăvi, asta nu înseamnă că trebuie să dai curs întâlnirii. Stephen se pune pe primul plan, greşeşte şi va plăti suficient de scump pentru toate acestea. Mai mult, relaţia cu jurnaliştii este îndeajuns de periculoasă, iar schimbul de informaţii pe care mizează Stephen va constitui de fapt muchia de cuţit a întregului proces.
   Scenariul, scris de Clooney, Grant Heslov şi Beau Willimon, radiografiază atent ambiţiile personale şi politice, iar personajele aflate sub presiune par a fi favoritele lui, lasă accentul principal pe intrigă şi pe reacţie. Pornit de la o piesă de teatru în care figura guvernatorului nici nu apărea, fiind mai degrabă un personaj care acţionează din umbră, filmul nu putea să se lipsească de prestaţia lui Clooney – căruia rolul candidatului i se potriveşte de minune. Stephen este un idealist înnăscut: „Morris trebuie să câştige!“, dar calcă strâmb de-a lungul campaniei care se complică destul de mult. „Dacă faci o greşeală, pierzi dreptul de a juca“, îi spune cu autoritate şeful campaniei, interpretat de Philip Seymour Hoffman. La rândul său, a învăţat din greşelile trecutului şi ştie prea bine să ţină un discurs despre loialitate şi încredere în sine.
   Bineînţeles că în toată această poveste trebuie să intervină şi o parte picantă: minora Molly, care pune ochii pe Stephen, i-a dat târcoale şi guvernatorului. Iar situaţia se complică. Oricât de pripit şi ambiţios ar fi Stephen, se susţine întru totul atunci când îi ţine un discurs lui Morris: „poţi înşela, poţi fura, poţi începe un război, poţi falimenta ţara, dar nu te poţi încurca cu femeile din personalul de campanie!“. Totul se transformă într-o luptă a ambiţiilor şi orgoliilor: fiecare dintre ei face compromisuri şi greşeşte. Dar, din păcate pentru Stephen, lecţia pe care o învaţă îi accentuează slăbiciunile: ar face orice pentru a cădea în picioare, şi-ar încălca principiile pentru a ieşi curat din întreaga poveste cu întorsătură dramatică. Afişul filmului accentuează ideea trădării: jumătatea chipului său completată de jumătatea chipului guvernatorului. În astfel de lupte, e aproape imposibil să fii/rămâi tu însuţi – şi, în fond, aceasta este dezamăgirea principală.
   Jocurile sunt dure, iar principalul element este însăşi trădarea. Regulile se fac din mers, iar Stephen le învaţă şi se adaptează. Mecanismele interioare ale campaniei demontează mituri, principii, caractere. Constatăm cu un gust amar că nimeni nu iese curat din politică, indiferent de locul în care s-ar afla ori de ideile susţinute. E un joc perfid care te obligă să calci strâmb, să reacţionezi murdar şi violent, să distrugi idealismul şi încrederea că poţi aduce o schim­bare. Nu, anumite lu­cruri nu se vor schimba niciodată, oricât de încrezător şi binevoitor ai fi. „Cu cât vei sta mai mult în branşă, cu atât vei deveni istovit şi cinic“, îl avertizează Duffy (Paul Giamatti).
   George Clooney mânuieşte intriga cu o elegantă dexteritate: ca actor şi regizor. Înţelege scenele în care trebuie să joace nuanţat şarmul şi ameninţarea, combinându-le inteligent, în vreme ce, regizoral, le dă mână liberă actorilor. Construit în aşa fel încât să sune vag, dar şi provocator, Ziua trădătorilor nu e o fantezie ideologică, în ciuda poziţiilor democratice expuse. Continuă să îi lipsească adrenalina şi gravitatea, ca să nu uităm de momentele care tind spre tragedie. Punctează elementele cu multă atenţie şi ireproşabil, dar nu intră îndeajuns de mult în mecanismul riscului: bărbaţii puternici tratează femeile pe post de marionete, reporterii nu interpretează informaţiile neapărat corect, iar politicienii mint în general. Slăbuţ pe alocuri, în construcţia anumitor secvenţe, cinic şi suficient de întunecat, filmul reuşeşte să impresioneze prin prestaţiile lui Clooney şi Gosling. Are nerv, cu toate că nu îi reuşeşte întotdeauna, dar cu siguranţă în personajul lui Stephan ne putem regăsi destul de mulţi: idealismul nu moare niciodată, poate doar e sufocat şi amărât. Ziua trădătorilor merită atenţia noastră, cu atât mai mult cu cât suntem şi noi în plin an electoral. Nu că multe lucruri ne-ar mira sau ajuta să ne schimbăm perspectiva. De regulă, în politică, zarurile sunt aruncate!
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe