Newsflash
Cultură

Portrete la dublu

de Paula ROMANESCU - iul. 17 2015
Portrete la dublu
În era computerelor, în care ne aflăm, căutăm prieteni virtuali pe care nu-i vom întâlni nicicând, sperând că în acest fel ne vom şti mai puţin singuri în lumea reală care ne ignoră şi pe care la rândul nostru abia de-o luăm în seamă.
Ne privim uneori în oglindă chipul şi parcă nu-i nici el cel cunoscut. Doar dincolo de chip – portretul! Rămâne doar să ştim al cui e ochiul care-a ştiut să-l vadă pe cel ascuns dincolo de chip, a cui e mâna care-a pus pe pânză pata de umbră cât să dea luminii căldura unui zâmbet. Este artistul pictor. Da Vinci, cu a lui „Giocondă“, Gala cu „Dali“, Rafael cu „Fornarina“, Tonitza cu „Ochi de copii“ şi exemplele pot continua.
Dar nu despre aceştia vreau să vorbesc, ci despre oamenii-pictori de lângă noi. Cei care îşi poartă nobleţea ca un blazon de simplitate şi firesc: medicii pictori Elena Paulian şi Dan Paulian, membri ai Cenaclului de arte plastice al medicilor „Ion Ţuculescu“, prezenţi cu lucrările lor cele mai recente pe simezele de la Sala Rondă a Cercului Militar Naţional (CMN) din Bucureşti.
La vernisajul expoziţiei din 6 iulie a.c., au rostit alocuţiuni elogioase Elena Demetrescu – preşedinta cenaclului, şi prof. Nicolae Iorga, îndrumător al multor serii de pictori în devenire (şi împliniţi), evidenţiind evoluţia remarcabilă a creaţiei plastice la Elena Paulian, portretistă de forţă şi graţie, aducătoare de mărturie peste timp: actorul Constantin Dinulescu de la Teatrul Naţional, Mihail Mihailide – director general fondator al săptămânalului „Viaţa medicală“, actriţa Ana Ularu şi, nu în ultimul rând, modelul preferat al pictoriţei – dr. Dan Paulian, jumătatea fără de care rotundul vieţii sale n-ar fi fost perfect.
Undeva mai aproape de intrarea în sala de expoziţie – portretul mamei pictorului, lucrare realizată la două mâini (drepte!) în răstimp de câteva decenii. Început de Dan Paulian într-o vreme când chipul mamei era icoană vie şi, aceasta, model cuminte în casa ca un atelier-templu-cămin-vatră de suflet, portretul avea să fie definitivat de Elena Paulian şi adus pentru prima oară la întâlnirea cu publicul în această vară.
Elenei Paulian nu-i este nici străin, nici de temut calculatorul, la care a realizat multe lucrări (prezentate publicului în expoziţiile anterioare). Poate de aceea peisajele sale au ceva din „ordinea“ ordinatorului, unde forme şi culori se întrepătrund, realitatea părând iluzorie alcătuire de tonuri-tăceri colorate cu parfum de anotimpuri.
Aşezate printre portretele Elenei Paulian, peisajele lui Dan Paulian dau spaţiului poezie de infinit şi răzor vremuirii. Pictorul trăieşte cu sufletul în palmă şi bucuria înmuguririi ca un chiot de seve zbucnind spre înalt şi melancolia toamnelor când frunza învaţă să zboare căzând, şi albul zăpezilor peste care se iţesc acoperişuri de case în care modestia e stăpână absolută într-un regat al liniştii şi-al armoniei.
În actuala expoziţie, Dan Paulian aduce şi două autoportrete: cel al adolescentului care va fi fost şi cel al bărbatului adult cu privirea fermă a omului care ştie. De pe latura opusă a sălii de expunere le răspunde „Portretul“ în trei replici al purtătorului de barbă albă de astăzi, modelul preferat al pictoriţei Elena Paulian; trei realizări în manieră impresionistă, fovistă şi clasică.
În mijloc, portretul dr. Mihail Mihailide – tratat în manieră clasică. Mă întreb cum i-ar fi stat dacă modelul ar fi purtat pe cap un turban viu colorat de vacanţier călător prin ţări de soare pline. Cred c-ar fi necesar să se oprească într-o zi în atelierul pictoriţei Elena Paulian şi s-o lase pe aceasta să‑şi imagineze ţinuta cea mai picturală a chipului preschimbat în portret de viaţă fără sfârşit.
Vizitatori, nu ocoliţi expoziţia de pictură Elena şi Dan Paulian de la Sala Rondă a CMN. Rămâne deschisă până la 19 iulie. Veţi fi încântaţi să descoperiţi artă adevărată, creaţie a unor medici–pictori care dau lumii medicale româneşti un plus de nobleţe şi Cenaclului „Ion Ţuculescu“ valoare artistică incontestabilă, nemăsurată nici în ani, nici în puţinătatea lor, ci doar în caratele dăruirii întru frumos.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe