Newsflash
Cultură

Poteci monotone

de Dr. M. Gh. CĂLIN - iul. 25 2014
Poteci monotone
Pentru tagma cititorilor, apariţia unei cărţi conţine o şansă latentă de bucurie sau de surpriză. Volumul Cărări de lumină, pe care Sabina Neguţ îl publică în acest an, beneficiază şi el de asemenea auspicii, deşi suferă, direct sau indirect, cel puţin un asalt exact de acolo de unde nu ne-am aştepta, adică de la autoare. Într-un text de numai trei pagini (Despre singurătate) suntem miraţi să aflăm cum „cărţile sunt lucruri moarte ce ascund lucruri vii […] iar tu trebuie să le asculţi în linişte“. Pentru o construcţie care va întoarce pe toate feţele, în două sute de pagini, convicţiunea universului motivat şi justificat doar prin argumente divine, acest atac este cam curios. Până şi pe a doua copertă, atunci când susţine că s-ar mulţumi ca această carte să producă „un mic pas în evoluţia spirituală sau cel puţin o tresărire“, se pare că autoarea comite o nedreptate faţa de lucrarea sa şi nu o investeşte cu speranţe suficiente.
Cartea se prezintă sub forma unei culegeri de texte repartizate în trei secţiuni dintre care, de fapt, primele două paliere sunt propuse ca eseuri, iar ultimul drept proză. Remarcăm că toate piesele adunate se clădesc pe o singură convingere a autoarei, care nu are niciodată momente de nuanţare a temelor expuse. În principiu, toate lucrările susţin omniprezenţa divină. Aceasta asigură existenţa, sensul, cuprinderea, evoluţia, epuizarea, împlinirea, dinamica, ordinea şi chiar dezordinea fiinţelor şi obiectelor din cer şi de pe pământ. Sau după un termen păstrat de la Sf. Maxim Mărturisitorul – iconomia divină.
Ce împărtăşeşte de fapt scriitoarea în compunerile din primele două părţi ale cărţii ar fi că: nu e bine să fim răi, să facem rele, sau să gândim rău pentru că o să ni se tragă multe de aici fără ca noi să ştim; este bine să fim buni, amabili, virtuoşi, darnici, săritori, răbdători şi iubitori pentru că multe lucruri bune vor cădea pe capul nostru fără ca noi să avem habar de unde. Nu strică nici să fim săraci pentru că vom primi răsplata cu siguranţă, iar dacă vom consimţi să fim iubitori de aproapele şi să cultivăm gândurile şi faptele bune, este sigur că vom reuşi să obţinem chiar şi autodizolvarea unor procese tumorale afurisite (Vindecarea prin iubire).
Dacă din capitolul de povestiri o extragem pe aceea intitulată La botez, ceva mai telurică, restul pieselor vor rămâne inevitabil atinse şi ele de aceeaşi filoxeră teozofică. În Gândul mamei, fata aflată departe, la facultate, ştie că va veni mama ei în vizită fără să o anunţe în prealabil, iar în Dincolo de spaţiul tridimensional, tot destinul personajului şi întreg universul mistic conlucrează pentru ca o nenorocire să nu se producă în casa bunicilor.
Este greu de apreciat câtă însemnătate pot avea creaţii motivate în acest fel asupra conştiinţelor surpate sau ale acelora adânc pătrunse de toate virtuţile şi convigerile teologice, dar în privinţa calităţilor literare ale cărţii, avem câteva elemente clarificatoare. Faptul că subiectele prezentate sunt plasate pe un domeniu îngust nu ar fi atât de evident dacă mişcarea ideilor ar fi eliberată de convingerile prea rigide extrase parcă din omiliile lui Ilie Cleopa sau vedeniile lui Daniel Corogeanu. Am avut impresia că am găsit în două locuri câteva puncte luminoase căzute din Epictet şi unele palide nuanţe din Justin Martirul şi Filozoful, dar respiraţia şi eliberarea conţinutului sunt blocate atunci când aproape toată argumentaţia se reduce la doar câteva capitole biblice (Matei, Proverbe, Ecleziastul, Iacov) şi vreo trei ziceri atribuite unor figuri laice mai notorii. Dar nici aceasta nu ar fi o problemă dacă mijloacele tehnice i-ar fi permis autoarei să depăşească nivelul modest al compu­nerilor de conjunctură sau al lucrărilor premerg­ă­toare destinate serta­rului. „Se aude cântatul unui cocoş, înfiorând uşor haina zorilor şi odată cu ea şi inima mea“ ori „sting lumina şi aştept somnul să-şi toarne licoarea ameţitoare peste fiinţa mea“… sunt doar două mostre edificatoare. Textele suferă de o obsesie olfactivă permanentă şi sunt evocate parfumul trandafirilor, odăilor, şinelor de tren, ierbii cosite, ardeilor copţi şi, nici nu se putea fără el, al mămăligii. Pe lângă acestea, autoarea preferă anumite cuvinte atât de mult încât frecvenţa acestora face găuri în text. Este cazul cuvântului obstinaţie (pe care atât de mult pare să îl aprecieze încât îi oferă şi ocazia de a se manifesta ca verb), dar şi al altora, pe care nu le mai cităm.
Înţelegem că textele adunate în acest volum au fost publicate individual prin periodice şi site-uri, dar suntem de părere că odată cu trecerea lor într-o carte, au căpătat perenitate şi circulaţie, astfel încât ar fi trebuit ca unele din ele să fie bine revizuite şi, de ce nu, câteva eliminate. Poate se va dori o reeditare sau o altă carte şi atunci am îndrăzni să sperăm ca autoarea să evadeze şi din aplatizarea verbală de care o suspectăm, prin asigurarea unui glosar mult mai mare decât cele două sute de cuvinte prin care operează acum. Poate citind mai mult, poate scriind mai con­centrat, poate eliberându-şi chemarea spre teme reale şi generoase, nu doar către simple banalităţi de clopotniţă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe