Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Povestea fraților despărțiți

Viața Medicală
Iftimie NESFÂNTU marţi, 14 iunie 2016
Cu ani în urmă, poate patru sau cinci, am făcut într-o primăvară un drum prin Iași, avându-l ca însoțitor pe povestitorul Vasile Ilucă, pictor și scriitor. Drumul nostru, la pas și cu opriri ori de câte ori cele povestite se cereau neapărat și ascultate, a ținut o zi întreagă. Și dacă ziua ar fi fost mai lungă, și drumul s-ar fi lungit. Un singur reper ar fi rămas același – biserica Sfântul Haralambie.
Am simțit încă dinainte să pornim în acel pelerinaj că însoțitorul meu, adesea călăuză pe drumurile întortocheate și rareori cunoscute ale istoriei dulcelui târg, ar avea câte ceva să-mi arate. A cedat când l-am rugat să se abată pe o stradă sau pe alta, prin locuri despre care doream să aflu mai multe. La un punct nu a dat deloc înapoi – acea biserică a maiorului Gheorghe Leondari, ridicată în anul 1779 și restaurată un veac mai târziu, în timpul domniei regelui Carol I. Fotografia bisericii apare acum pe coperta celui de-al 34-lea roman semnat de Vasile IlucăHaralambie și tipărit recent la editura PIM din Iași.
Povestea, pe care eu atunci nu o știam, nu este chiar una obișnuită. Doi frați, Gheorghe și Haralambie, porniți din Ianina și dornici să urmeze o poruncă lăsată cu limbă de moarte de tatăl lor, ajung să-l slujească pe Constantin Ipsilanti, domn în Moldova și în Țara Românească și administrator al Țării Românești sub ocupație rusească. Foarte pricepuți în mânuitul armelor și loiali domnitorului, drumurile celor doi se despart: Haralambie trece de partea celor asupriți, în timp ce fratele lui, Gheorghe, urcă pe scara ierarhică, fiind numit tufecci-bașa. Ultimului i se poruncește să-l prindă pe răzvrătit – fratele său – și să-i taie capul, fapt ce duce la moartea lui Haralambie.
Acesta este și punctul de plecare al scrierii cărții, pe care autorul o ducea în suflet ca pe o cruce netăiată și necioplită din stejarii rămași în viață de prin Codrii Cosminului. „Întâmplarea este atât de actuală, încât trebuie să o povestiți“, îl încurajam pe atunci în scrierea romanului. Nici nu bănuiam însă că autorul, cu experiența cărților deja publicate, avea să aducă în poveste și alte teme paralele. Una din acestea, trezită dintr-un unghi surprinzător, este nașterea serviciilor secrete. O alta, și mai subtilă, strâns legată de celelalte, este trezirea la viață a cuvintelor vechi.
M-am necăjit multă vreme la gândul că, dincolo de câteva încercări modeste (inclusiv antologiile dialectale ale Academiei Române), noi nu avem dicționare ale cuvintelor vechi – arhaisme și regionalisme. Și am înțeles, abia acum, citind romanul „Haralambie“, că astfel de dicționare ar aduce la lumină cuvinte moarte, folositoare, poate, arhivarilor. Cu toate acestea, acolo unde se nasc povești, cuvintele sunt vii – cu adevărat vii. Cărțile lui Vasile Ilucă sunt un asemenea exemplu.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC