Newsflash
Cultură

Povești de pe malul Dunării

de Stela GAŞPARI - feb. 5 2016
Povești de pe malul Dunării
     Retras de ani buni de la masa de operație, chirurgul Virgil Răzeșu aspiră către titlul de profesionist și la masa de scris, oferindu-ne anual câte două sau chiar trei apariții editoriale. Cu o paletă de expresie destul de variată, autorul abordează literar teme ce pot fi circumscrise ideii de respect pentru viață, această valoare fundamentală a profesiei de medic.
     Cea mai nouă apariție pe care o semnează Virgil Răzeșu este un eveniment ce merită atenția, care te lasă cu o anumită satisfacție a lecturii. Cel de-al cincilea roman al său, Vieți paralele, e o scriere bine structurată, cu un ritm epic solid și cu ramificații narative destul de ample, dar bine stăpânite de mâna autorului. Personajele sunt bine creionate, multe dintre ele având ponderea unor personaje principale, iar acțiunile lor se derulează într-un context socio-politic și istoric corect și perfect coerent.
     Remarcabilă este amploarea epilogului romanului, o opțiune literară ce sporește valoarea de document a acestei cărți. Parcurgem în final istoria fiecărui personaj care a contribuit la închegarea acțiunii într-un efort narativ ce acoperă perioada cuprinsă între sfârșitul secolului al XIX-lea și contemporaneitate.
     Într-o notă de interior, autorul însuși ne mărturisește că geneza cărții are ca model epopeea „Faraonul“ a lui Bolesław Prus, pe care o consideră una dintre cărțile de top ale adolescenței sale. Ca și în cartea scriitorului polonez, acțiunea din romanul „Vieți paralele“ pendulează între realitate și ficțiune, autorul reușind să-i redea nota de veridicitate indubitabilă.
     Spațiul în care se petrece întreaga acțiune are un ax bine precizat, delimitat de două localități extreme, Brăila și Ulm, o mică localitate din zona finală a fluviului. Între cele două puncte, dar și de o parte și alta a malurilor, se petrece acțiunea, în preajma celui de-al Doilea Război Mondial. Deși acțiunea se extinde și spre Europa Centrală, atașamentul autorului pentru ținutul său natal este aproape omniprezentă și fără echivoc, ceea ce încarcă emoțional anumite pasaje din roman.
     Stilul narativ ales de autor și limba folosită fac lectura facilă și plăcută demonstrând, în același timp, prețuirea pentru limba română, despre care el însuși afirmă că, în această perioadă deosebit de frământată și agitată, dacă nu reușim s-o îmbogățim, putem măcar să n-o „crâmpoțim“, cum ar spune un humuleștean de-al nostru.
     În fine, apreciem crochiul doctorului Adrian Lobonțiu de pe „pantalonul“ coperții, care surprinde, în câteva tușe bine alese, personalitatea autorului, ca medic și scriitor.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe