Newsflash
Cultură

Poveşti din Bucureşti

de Dr. Raluca BULEA - nov. 10 2014
Poveşti din Bucureşti
Despre Giancarlo Repetto, profesor de limba italiană, care de şase ani trăieşte şi predă la liceul „Dante Alighieri“ din Bucureşti, am mai vorbit cu ceva timp în urmă, când am prezentat primul său roman, „Bucureşti în alb şi negru“, de altfel, prima lui carte apărută în România. De atunci, semn că şederea pe plaiurile mioritice este ca o muză pentru inspiraţia sa, a mai publicat o carte eseu – „O călătorie printre cărţile mele“ –, la aceeaşi editură Spandugino şi, mai recent, o colecţie de povestiri scurte, reunite sub titlul „Ventotto tagli di luna“ (Douăzeci şi opt de felii de lună), apărută la editura Neos, în Italia. Prezentată şi la Bucureşti în cadrul unei serate speciale, organizată de Institutul Italian de Cultură, cartea este într-un fel dedicată conaţionalilor, dar este în acelaşi timp interesantă şi pentru români. Ei au ocazia să descopere cum sunt percepuţi de un italian care trăieşte de multă vreme în capitala noastră şi şi-a făcut mulţi prieteni aici.
Volumul, de mici dimensiuni, este o reverenţă în faţa femeilor, în general, şi a româncelor în special, majoritatea povestirilor purtând nume de fete, dintre cele mai des întâlnite la noi. Aflăm astfel, într-o variantă concentrată pe puţine pagini, asemenea unei esenţe de parfum, despre viaţa Angelei, Mariei, Doinei, Laurei, Irinei ş.a.m.d. Chiar dacă este vorba de proză scurtă, lipsită de artificii inutile şi zorzoane fără substanţă, autorul merge de fiecare dată la miezul lucrurilor, al întâmplărilor şi sentimentelor trăite de personaje şi, aproape întotdeauna, cu final neaşteptat. În plus, ca cititor, eşti prins încă de la prima istorisire de dorinţa de a întoarce pagina, pentru a descoperi ce se ascunde în filele următoare. În acelaşi timp, povestirile se constituie într-o plimbare printr-un Bucureşti care oferă unele repere cunoscute, mai ales în locurile special alese adesea de localnici şi turişti deopotrivă. Cafenele şi restaurante, cadru pentru păţaniile personajelor, pot fi totodată recomandări pentru cititorii italieni.
Pentru noi, ca români, este interesant să urmărim cum autorul ne înfăţişează din realităţile bucureştene, într-o manieră în care poate nu le percepem. Ne arată oraşul, cu schimbările sale, cu virtuţile şi metehnele sale (nu ne putem elibera, se pare, de stigmatul câinilor vagabonzi, care îşi fac adesea simţită prezenţa şi în carte). Vorbim în acelaşi timp de persoane sau personaje care îi trezesc interesul şi ajung apoi să îl urmărească, să îl obsedeze. Le dăruieşte gândurile sale chiar şi în momentele de tihnă, eliberarea venind doar prin scris, activitate pe care Giancarlo Repetto nu o poate desfăşura cu ajutorul tehnicii moderne, ci preferă să lucreze „ca pe vremuri“, cu creionul pe hârtie.
Figurile feminine ale româncelor sunt văzute prin ochii italieneşti ai autorului, prezent el însuşi în naraţiune, sau disimulat în spatele chipului unui compatriot, şi ne apar pline de sensibilitate, cu o frumoasă lume interioară şi intense trăiri spirituale, uneori surprinzătoare pentru cei din jur. Mai mult decât atât, vorbim de personaje actuale, tinere sau mature, care reflectă realităţile prezente, relaţiile dintre generaţii, precum şi pe acelea dintre Italia şi România (mai ales felul cum îi percepem uneori pe italienii de la noi). Nu lipsesc nici incursiunile în trecut, menite să pună în lumină urmele adânci lăsate de regimurile anterioare, cu precădere cel comunist şi cel legionar anterior. Toate acestea arată interesul autorului, în numele său, dar şi pentru cititorii din peninsulă, de a înţelege ceea ce suntem azi şi prin perspectiva a ceea ce am fost ieri.
Ajunşi la ultima pagină, îl descoperim din nou pe profesorul Repetto, ascuns în personajul Florentina, care iubeşte cărţile, dar nu ezită să se despartă de ele dacă acest lucru înseamnă a dărui bucuria lecturii unuia dintre elevii săi, pe care îi iubeşte şi mai mult. De altfel, şi-a luat misiunea să le arate acestora că „cititul nu este o datorie, ci o plăcere“. Aşteptăm ca într-un viitor nu prea îndepărtat să putem avea în bibliotecă şi versiunea în limba română a celor „Douăzeci şi opt de felii de lună“.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe